NIČÍ INSTAGRAM A BLOGOVANIE VZŤAHY?

9.1.19

Untitled
Sociálne siete a teraz tak populárny Instagram ovplyvňujú priamo či nepriamo životy každého ich užívateľa. Bez výnimky. Viac alebo menej, sme v tom kolobehu všetci. Všetci, priznajme si to, chceme vytvárať atraktívny obsah, chceme mať pekné fotky, zladený feed (to je už trochu vyššie štádium) a lajky od svojich followerov. A zďaleka sa to netýka iba blogerov a influencerov, moja mamka s uzavretým profilom a tým pádom značne obmedzeným počtom followerov si na svojich fotkách a pravidelných príspevkoch zakladá tiež. O svojich kamarátkach ani nebudem rozprávať, viete si to dokonale predstaviť, lebo ak čítate tento článok, ste na tom s veľkou pravdepodobnosťou rovnako. 

Lenže každá fotka má dve strany. Každú fotku musí niekto odfotiť. A ten proces vyladenej fotky nemusí byť zďaleka taký pekný a hladký ako jeho výsledok. Obzvlášť ak ju fotí váš partner. Pretože kto iný by už mal fotiť ak nie ten, s kým trávite najviac času (a najradšej). Ten, koho ľúbite, s kým všetky tie krásny chvíle zažívate, zdieľate a či chcete tak veľa, keď si želáte aby z toho momentu urobil ideálne tak 200 záberov z každej strany presne podľa vašich predstáv? Akože chápem, nemusí ich byť 200, keby vedel urobiť 10 poriadnych záberov, kde je v symbióze váš výraz tváre, vlasy, póza a pozadie. Veď na pamiatku zlato. A na ten váš "po...tý" Instagram.

Untitled
Untitled

Za tie roky sa z partnera ako autora fotiek svojej partnerky stal doslova pojem. Instagram husband. Ktorá z nás by vo svojom parnerovi nechcela aspoň kúsok Instagram husbanda? Veselého, zapáleného, talentovaného (to sa dá trénovaním aj vyladiť), ktorý bude v prípade potreby s nadšením hopsať okolo nás s foťákom či mobilom v ruke, cvakať spúšťou a následne s nami vyberie ten najlepší záber. Gratulujem, ak takého máte a teším sa s vami. A teraz sa my ostatné vráťme pekne späť na zem, lebo ak si myslíte, že dudre len ten váš, ste na omyle. Väčšina z nás to totiž veľmi dobre pozná.

Človek je tvor sebecký a nám dievčatám a ženám sa vďaka bubline sociálnych sietí zrazu začalo zdať, že ak nie sme jedným z hobby nášho chlapa, tak nás nemá dostatočne rád. Veď všetky kočky na Instagrame majú priateľa / manžela, ktorý ich fotí, prečo to ten váš nemôže robiť tiež? A keď už to urobí, skončí sa to hádkou na hrane rozchodu? Prečo sa musí tváriť tak otrávene? Akože vy ho otravujete či ako? A prečo vás nedokáže odfotiť poriadne? Keby sa na ten mobil aspoň pozrel keď vás fotí. A či nevidí, že máte úplne zle vlasy a z tohto uhlu o 5 kíl viac?! Skutočne, miluje vás tento človek vôbec? A my blogeri to máme ešte o čosi ťažšie. Prečo nás nepodporuje v našom koníčku / práci? Mali by sme si nájsť priateľa fotografa, toho by to určite bavilo a boli by sme tím. :D

Hahahaha, jasné. Vždy sa zasmejem, keď mi niekto povie, aké krásne fotky mi robí Maco, a že je super, že vie fotiť, že ho to baví a že ma fotí. Takto. Tiež som si to takto predstavovala a na začiatku vzťahu sme spolu celkom dosť fotili, ale tie časy sú už dávno preč. Maca strašne baví fotiť, fotku takmer študoval, má veľmi kvalitnú techniku, ktorú si nakupuje a kedysi som si myslela, že snáď aj kvôli mne...ale nie. Je stále pravda, že ak už ma Maco fotí, sú to naozaj super fotky. Ale spoločné fotenia obmedzujeme na čo najmenší počet, jedná sa vyslovene o krajné prípady, keď cestujeme alebo keď ma už fakt nemá kto odfotiť a mne chýba nejaká fotka. V tom prípade musím poprosiť dostatočne dopredu, aby sa na to (podľa jeho vlastných slov) psychicky pripravil (a ja vlastne tiež :D), musí mať náladu a všetky planéty musia mať správnu polohu. Toto sa mi podarí tak 2x za rok, takže si vždy vypočujem prednášku, PREČO ma musí stále fotiť (čo nechápem, lebo fakt ma fotí minimálne), prečo potrebujem tú fotku, či to nemôžeme urobiť inokedy, ideálne v inom živote, atď...To mi pomaly vezme všetok elán, nahnevám sa, som zdutá, ale fotku aj tak stále potrebujem. Keď som v tejto "dobrej" nálade, Maco povie, že dobre, odfotí ma, ale len pred domom. S tým sa zmierim, ale nálada je aj tak napätá. Výsledná fotka ale väčšinou ozaj skvelá. Sú ale aj prípady, keď nie, lebo mi Maco vyčíta, či sa nemôžem ešte horšie tváriť, na čo odpoviem, že ten výraz tváre je jeho robota a už to ide ako lavína, balíme foťák ideme domov obaja premýšľajúc o tom, s kým to vlastne žijeme. :D

Untitled
Untitled

Kedysi mi Maco povedal, že Instagram má byť predsa o zážitkoch, momentoch, čo prežívame, nie umelo vytvorených situáciách (teda nie o tom dopredu plánovanom fotení, o ktorom si ja mylne myslím, že mu vyhovuje viac). Tak som začala "neplánovať". Samozrejme sama som si to trochu naplánovala, ale proste som si povedala, že keď uvidím nejaké pekné pozadie alebo pôjdeme na prechádzku, spraví mi pár fotiek, veď to trvá max. 10 minút a keď to takto chce, ja s tým problém nemám a vyhovuje mi to tiež. Lenže dlho to nevydržalo, pretože Maco začal byť doslova alergický na to, keď som vytiahla z tašky foťák. Čiže teraz čo mám robiť? Dosť sme sa kvôli tomu hádali, bolo medzi nami napätie a pritom kvôli čomu? Kvôli fotkám? Stojí nám to za to? Veď sa ľúbime. A toto bola jedna z mála vecí, na ktorej sme sa pravidelne pochytili. Tak sme sa ju snažili odstrániť, alebo aspoň eliminovať.

Totižto, Maco pracuje v reklame a zaoberá sa práve vymýšľaním a tvorením kampaní, chodí na veľké aj menšie produkcie a keď ma má fotiť, berie to ako prácu, v ktorej vo svojom voľnom čase byť nechce, a tak to v ňom automaticky vyvoláva negatívne emócie. Mne sa našťastie podarilo z blogovania spraviť čiastočne aj svoju prácu a tak sa zvýšili moje nároky na tvorbu obsahu, mám svoju predstavu a Maco ako kreatívec má tiež tú svoju, ktoré sa nie vždy zhodnú. Chvíľu nám trvalo, kým sme prišli na riešenie tejto situácie, tak, aby sme boli obaja spokojní a nepoškodili náš vzťah. Pretože všetko má svoje riešenie. 

Maco ma naučil nastaviť foťák, vybavil ma kvalitnou technikou (čiže mi veľmi pomohol, pretože kvalitná výbava je ozaj dôležitá) a v neposlednom rade, zasvätil ma do čara používania statívu, ktorého funkciu podľa svojich slov občas plnil (a to sa mu nepáčilo, lebo on nie je statív). A viete, že je to super? Foťák si prepojím cez wifi s iPhonom, nastavím si foťák presne ako chcem ja, v telefóne vidím, ako vyzerám a spravím si toľko fotiek koľko chcem. On ma "neotravuje" keď je v práci a ja jeho tiež nie, keď pracujem ja. 

Ak sa jedná o fotenia outfitov, dohodli sme sa s inými blogerkami, že sa budeme fotiť navzájom a je to to najlepšie, čo sme mohli urobiť. Momentálne fotím s 2 blogerkami, oni poznajú môj štýl fotiek, ja zase ich. Chápeme sa, pretože riešime čo sa týka fotenia či blogovania rovnaké veci a hlavne, žena vidí a poradí, ako sa máte postaviť, všimne si, keď máte stiahnuť brucho alebo keď máte rozlietané vlasy. Neotravujeme sa navzájom, naopak si pomáhame a sme ochotné ísť kvôli foteniu na zaujímavú lokalitu a nie len "tuto pred dom". Takisto ma raz za čas pofotí sesternica Nikolka. Keď som v Košíciach, fotí ma mamka a keďže má už aj ona Instagram, aj ja ju. :) Maca občas poprosím, aby so mnou na fotkách zapózoval, väčšinou vtedy, ak z toho má niečo aj on, alebo mu poviem, že som ho už dlho na fotkách neukázala a píšu mi cudzí chlapi. To ho motivuje. :D Keď sa ho ešte vo výnimočných prípadoch opýtam, či ma odfotí (na iPhone to ešte ako tak ide) a on povie, že nie, beriem to a nerozčuľujem sa. Ak prekvapivo povie áno, mám radosť. Vybavené. Celkovo sa snažím ho do aktivít blogu zaťahovať čo najmenej to ide.

Untitled

O tejto téme som sa bavila s mnohými (nielen) blogerkami a štatisticky len 1 z 10 má inú skúsenosť ako ja. Takmer všetky sa pri fotení či kvôli foteniu so svojim chlapom hádajú a nezáleží na tom, aké povolanie partner má a ani ako dlho sú spolu (s výnimkou fázy zamilovania, keď aj my robíme veci, ktoré nás neskôr omrzia). Niektoré sa priznali, že ich vzťah práve kvôli blogu neprežil. Ale treba to brať tak, ako v každej inej profesii, niekedy "you aren´t meant to be". Každá práca aj záľuba človeka ovplyvňuje, niekto nezvládne chodiť s hercom, niekto s doktorom, niekto s futbalistom a niekto s blogerom. 

Ak svojho chlapa milujete a on miluje vás, nájdite riešenie, ktoré bude vyhovovať obom, Instagram predsa nestojí za to, aby ste sa so svojou láskou hádali. Alebo aby ste nebodaj porovnávali, že "Katkin manžel ju fotí a ty mňa nie, pch." a v závere boli smutná, že váš Jožo nie je ako Katkin muž. Lebo to je úplná blbosť, ktorá za to skutočne nestojí. Dohodnite sa na fotení s kamarátkou, s kolegyňou, mamkou, sestrou....môžete si nájsť fotografa, s ktorým budete spolupracovať. Ak predsa len nemáte / nechcete inú možnosť a musí vás fotiť partner, skúste si spoločne vydiskutovať podmienky, za ktorých by to bolo pre oboch prijateľné a príjemné. A nezabúdajte, že vzťah je o kompromisoch, takže aj vy môžete pre partnera robiť niečo, čo vám až takú radosť nerobí, napríklad pôjdete do kina na akčný film alebo pôjdete do reštaurácie, ktorú on zbožňuje ale vy ju až tak nemusíte. To, že nezdieľate pre všetko rovnaké nadšenie je normálne a nie je to nejaká nevýhoda. Je to prirodzené. A to sa týka všetkého, nielen fotenia. :)

Untitled

Outfit: sukňa - Morris&Co. x H&M / sveter - vintage po Nagyike / čižmy - Baťa / ľadvinka - Gucci / okuliare - Dolce&Gabbana (z eyerim.sk) / hodinky - Daniel Wellington

You Might Also Like

2 komentárov

  1. Včera som si to celé prečítala a veru je skvelé, že si sa dohodla s kamoskami a blogerkami ci mamkou, že ta budu fotit a len v krajnom pripade Maco. U mňa je to tak, že ma fotí môj manžel, teda niekedy to ozaj skončí sfunením sa, ale ak začne hovoriť, že je zlé svetlo, že je zima alebo niečo ofrfle, tak zas beriem foťák ja a poviem, že nefotíme a odchdádzam. Potom ma samozrejme zastaví a povie, že niečo nafotíme, ale ja som už sfunena a nemam na to naladu. Ale poväčšine mi urobí radosť a odfotí ma akurát sem tam zadrie, či sa musim tolko hybať a rozpravat pri tom :D hahah

    www.sinnamona.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super clanok ! :) Mam to napodobne, tiez moj nie je vzdy nadseny ma fotit, ale nema na vyber, vie, ze ma rychlo pofoti a ma pokoj :D Zatial ma nikdy neodmietol :D Ale snazim sa obmedzovat fotenie, aby mu to tak velmi neslo na nervy :D Niekedy aj sam navrhne, ze ma vyfoti niekde a to je ako balzam na dusu, ked on to navrhne :D

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook