OBĽÚBENOSTI / AKO NÁJSŤ VLASTNÝ ŠTÝL

18.9.18

Untitled
Nie je úplne jednoduché nájsť vlastný štýl. Osobitý, jedinečný, náš. Bez pocitu, že stále nosíte to isté, pravdaže. Alebo, že nosíte to, čo polovica mesta. Asi ste už počuli, že štýl a trendy rozhodne nie sú to isté, ale samozrejme, navzájom sa ovplyvňujú. Veď koľkokrát ste si povedali, že niečo na seba určite nedáte a neskôr ste to s hrdosťou zaradili do svojho šatníka? Každopádne, rozhodne by ste nikdy nemali nosiť niečo, čo sa vám nepáči alebo sa v tom necítite dobre. Sama som to v minulosti robila a tak viem, že to nemá žiaden zmysel. Vekom som však prišla na to, čo mám rada a dovolím si tvrdiť, že už nejaký svoj rozpoznateľný štýl mám. Preto vám teraz rada spíšem zopár tipov, ako ten svoj môžete nájsť aj vy. :) Verím, že sa vám článok bude páčiť a pomôže vám.

Untitled

SKÚŠAJTE

Táto rada vás asi nijako neprekvapí, ale skúšať a experimentovať s oblečením je podľa mňa jeden z hlavných krokov k tomu, aby ste zistili, v čom sa cítite a v čom vyzeráte dobre. Ideálne je, ak si prejdete týmto obdobím tak do 21. roku života, pretože ak niečo nevyjde, môžete to stále zvaliť na pubertu. Navyše v tomto období má človek akosi viac odvahy a kašle na celý svet, čo sú ideálne podmienky na všelijaké kreácie. Pravdaže, ak už dávno nie ste teenager a stále neviete, čo vám naozaj pristane, tak je ten čas teraz. 

Ja som pred (a ešte aj počas) 20-tky vyskúšala všeličo. Našťastie som sa nikdy nebála pohľadov, s módou som sa hrala a baví ma to dodnes. Mnoho z tých kreácií mi vôbec nepristalo, čo ste mi mnohokrát napísali aj tu na blog (predsa len, rástla som spolu s blogom, píšem ho už deviaty rok). Mne chvíľu trvalo, kým som to pochopila. Hlavne som po presťahovaní sa do Prahy nabrala zopár kíl, a môj mozog to nevedel prijať, takže som sa často obliekala tak, akoby som mala o tých 5 kíl menej, chápete ma. Takisto som často pre módu "trpela" a dala na seba niečo, v čom som mala obmedzený pohyb. Ale vravím, puberta. :D Každopádne, aj vďaka týmto omylom som spoznala samu seba, svoju postavu a dnes (väčšinou) viem, aké kúsky sú tie "moje" a čo s čím kombinovať. Pozrite sa do galérie mojich outfitov a pochopíte, o čom hovorím. :)

Berte do úvahy to, že váš štýl značne ovplyvňuje aj vaša práca a celkovo to, čo robíte a čo vás baví. To, ako sa obliekate odráža váš životný stýl, preto je prirodzené, že sa VÁŠ štýl mení. Ak vás niečo baví teraz, neznamená to, že to musíte / budete nosiť do konca života. Ale samozrejme, môže to tak byť. :) Meniť sa je normálne.

Untitled
Untitled

ZAČNITE SVOJIM ŠATNÍKOM

Otvorte svoju skriňu a vyberte veci, ktoré nosíte najčastejšie a najradšej. Pokojne si ich aj oblečte a úprimne si odpovedzte, či v tom vyzeráte dobre. Dajte si čas a tiež sa zamyslite, ako sa v tom cítite. Zavolajte si na pomoc mamku (ak viete, že vždy povie pravdu) alebo kamošku, ktoré vám povedia svoj názor. Seba totiž mnohokrát hodnotíme inak. Ak si neviete rady, nebojte sa vyhľadať aj profesionálneho stylistu, ktorý vám veľmi pomôže.

Aké farby vo vašom šatníku prevládajú? Aké strihy a materiály? A aké vzory? Naopak, ktoré kúsky ste na sebe nemali celé mesiace, lebo sa vám nepáči ich farba / strih / materiál? V ktorých kúskoch sa neustále upravujete a necítite sa v nich sebaisto? Aký je váš obľúbený outfit, v ktorom sa cítite výborne? To sú všetko veci, ktoré vám dokážu ukázať smer.  

Ja napríklad viem, že nenosím lodičky. Iste by som mohla a podľa mnohých tabuliek aj mala (mám 154cm), ale necítim sa v nich dobre. Možno raz prídem do toho veku, ale zatiaľ tam nie som, takže takmer žiadne nevlastním (jedine pár zo stužkovej a pár, ktorý som si kúpila v Nákupných Maniačkach). Ak už hľadám topánky na opätku, rada siaham po sandálkach s hrubším opätkom, ktor moje hrubšie kotníky nezvýrazňujú tak veľmi, ako tenké opätky. Takisto nevlastním ani jednu bielu košelu. Celkovo mám iba jednu denimovú a dve kárované košele a to z toho dôvodu, že akokoľvek sa mi to páči, vo väčšine košiel sa necítim ako JA. Naopak, milujem plisované midi sukne, kulotky, či tenisky s jemne zvýšenou podrážkou.

Untitled

INŠPIRÁCIA

Prejdite si Pinterest či časopisy a vyhľadajte si inšpiračné obrázky outfitov. Uložte si tie, ktoré sa vám páčia a keď ich uvidíte pokope, zistíte, že sú prvky, ktoré sa na jednotlivých obrázkoch opakujú. Môže sa jednať o farby, konkrétne kúsky alebo siluetu outfitov.

Nájdite si celebritu alebo influencerku - pokojne aj niekoho z vášho okolia, ktorá má podobnú postavu ako vy a všimnite si, čo nosí. Musí sa ale jednať o niekoho, koho obliekanie sa vám páči a vizuálne vám lahodí. Na začiatok ich outfity pokojne môžete okopírovať, ja som sa na strednej škole veľmi často inšpirovala Rachel Bilson či Olsenkami. Môže vás to naučiť pracovať so svojou postavou, čo je veľmi prínosná vec a vďaka tomu si dokážete zostaviť šatník na mieru a z neho následne outfity, ktoré vám pristanú a cítite sa v nich dobre. Ja mám napríklad širšie boky, ale nie tak ako Kim, skôr prirodzene. V úzkych skinny rifliach nevyzerám dobre. Oveľa radšej mám rovný strih nohavíc.

Untitled
Untitled

FARBY

Zistite, ktoré farby máte radi a tiež, v ktorých farbách sa cítite dobre. Nie, nie je to to isté. Ja ochkám nad všetkým pastelovým, ale vlastním veľmi málo pastelových kúskov, obzvlášť nie v studených tónoch. Keď si ich dám na seba, nevyzerám / necítim sa v nich dobre. Naopak, ak by ste sa ma spýtali, či mám rada oranžovú alebo žltú, pravdepodobne by som povedala, že až tak nie, ale práve tieto farby mám na svojom oblečení najradšej a cítim sa v nich najlepšie. 

Riadte sa vždy podľa seba a nenoste niečo, čo vám nepristane alebo vám je neprirodzené. Na to prídete časom sami, veľa závisí od toho, či ste studený alebo teplý typ. Na jar / leto / jeseň / zimu ja nehrám, ale na teplý a studený typ verím. Ja som napríklad skôr teplý. Farba tohto roka je ultra violet. Keď to zovšeobecníme, fialová ako taká. Ja fakt neónové farby nemusím, takže v odtieni ultra violet by som si nekúpila ani kryt na telefón, ale napríklad taká jemná pastelová fialová je pekná. Každopádne, tiež to nie je niečo, po čom by som bežne siahla, pretože aj keď sa mi pastelové farby veľmi veľmi páčia, ako som povedala, ja sa v nich sama sebe nepáčim. Ale! Môžu nastať výnimky a hlavne, veľa závysí od toho, kde danú farbu umiestnite. Takže zatiaľ čo topy mám rada v bielej, sivej, horčicovej, červenej či oranžovej farbe, pri sukniach sa pokojne odviažem, ak sa mi daný kúsok páči a vystihuje ma. 

Mrknite sa na moje články o farebných kombináciách, ktoré vás môžu inšpirovať. :) ČASŤ 1. / ČASŤ 2. / ČASŤ 3.

Untitled

OSOBNÉ ZÁLEŽITOSTI

Čo robí váš štýl naozaj tým vašim sú tie malé detaily, s ktorými si vás ľudia spoja. Ja napríklad milujem klobúky a rôzne iné pokrývky hlavy, ktoré sú mojim poznávacím znamením. A takisto mám rada jemné šperky, ktoré navzájom vrstvím a sú mojimi talizmanmi.

Vy však môžete svoj štýl dotvoriť (dioptrickými okuliarmi), istým druhom líčenia, výrazným rúžom,  manikúrou, topánkami, ktoré budú pre vás typické, výraznými náušnicami a pod. Neznamená to však, že tieto kúsky musíte nosiť nonstop, ja tiež nenosím klobúk úplne každý deň. Všetko musí byť prirodzené, rozhodne si takýto "podpis" nesnažte vybudovať nasilu.

Untitled

NÁKUPY A TRENDY

Keď budete vedieť, ktoré farby, strihy a doplnky sú tie VAŠE, a budete s nimi vedieť pracovať, bude sa vám oveľa jednoduchšie nakupovať a môžete si tak na mieru prispôsobiť aj aktuálne trendy. Ak budete slepo nakupovať to, čo je teraz v kurze, neznamená to automaticky, že máte štýl. Navyše, ak nie ste vysoká štíhla modelka, môže sa stať, že budete v niektorých kombináciách vyzerať smiešne, čo v istom veku nie je bohviečo. Nechoďte tiež sama proti sebe a nekupujte si niečo, o čom nie ste stopercentne presvedčená, alebo o čom viete, že to nevyužijete, inak to buď budete nosiť a nebudete sa v tom cítiť dobre, alebo to nakoniec nosiť nebudete a budete mať ďalšiu zbytočnú vec v skrini. 

Ja nenosím veľké kabelky, pretože - som nízka a veľká kabelka je pri mne veľká - nevyužijem ju - nehodí sa do môjho šatníka. Takže si kupujem hlavne menšie crossbody kabelky alebo batohy, pretože mám rada, keď mám voľné ruky a veľká kabelka ma akurát tak ťahá k zemi a bolí ma z nej chrbát. Mám v šatníku viacero plisovaných sukní, mnoho bielych tričiek s potlačou a mnoho tenisiek. Do SVOJICH vecí sa nebojím dať viac peňazí, pretože viem, že ich vynosím. A to s radosťou!

Untitled
photos by Karolina Havlík

Outfit: sukňa - second hand / vesta - Intimissimi / zlaté tenisky - Converse One Star / klobúk - Alate Milinery / kabelka - Loro Oro / okuliare - Ray Ban Round / veľký prívesok - Tous / menší prívesok Pearl Moon - eMKa Prague

You Might Also Like

3 komentárov

  1. Skvelý článok Becca :) Chystám sa upratovať svoju skriňu, lebo tam mám momentálne chaos a určite povyradujem to, čo nenosím alebo sa mi nehodí. Ja zas stále neviem ako by som definovala svoj štýl, ale cítim sa veľmi dobre v sukniach a čo milujem sú opätky a zaujímavé topánky.. Všimla som si aj, že ma priťahujú cvočky..najmä na kabelkách a tak vseobecne..na topánkach..asi mám rada byť ženská a niekedy proste potrebujem dodať outfitu jemne rockový vibe aspoň v malých detailoch.. :D včera som si napríklad kúpila Dr. Martens topánky v čiernej koži a jednoducho sa to vymyká tej pravej ženskosti, ale ja si ich už predstavujem k mojim ciernym koženkovym sukniam, kozenkovym satam a niekedy mám proste také dni, že zenskost chcem rozbiť takýmto prvkom..takze neviem ako by som celkovo definovala svoj štyl.:))) a presne, ked sa povie Becca, mne sa v hlave hned rozblika to, že rada nosís rozne pokrývky hlavy a tenisky s hrubšou podrážkou :))) ♥

    www.sinnamona.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ola Becca, musím priznať skvelý článok! Od štylistiky po informácie, ktoré sú pre mňa viac než užitočné. Nečítam blogy, po tom čo sa s nimi roztrhlo vrece ich obsah mi prišiel tak silno nekvalitný + nákupné maniačky a cely affiliate. Tvoj mi nejak časom prirástol k srdcu, rástla si spolu so mnou a celkom sa mi páčilo kam si sa so svojim štýlom začala uberať. Niekedy dávnejšie to boli len preplácané posty, s kúskami ktoré sú in no teraz je skoro každý tvoj outfit zaujímavý. Páčiš sa mi, aj tvoj vzťah, prirodzenosť aj tvoje písanie. Ak si ťa porovnám s ktoroukoľvek slovenskou (viac-menej úspešnou) blogerkou píšeš zmysluplne, nie nasilu riešiš každú životne dôležitú tému ( len aby bol článok) neplácaš jeden outfit za druhým len aby ich bolo viac, reklamy nevnucuješ a hlavne vieš nenútene zaujať. Proste je to celé fajn! Len tak ďalej. ( nedávno som čítala že mám chváliť svoje okolie- tak musím aj teba a pozdravujem z Košíc)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Úžasný článok Becca, ktorý som presne potrebovala. Svoj štýl totižto ešte stále hľadám, no môj problém je, že sa mi páči úplne všetko. Niekedy mám chuť na šport, inokedy na presnú eleganciu alebo niečo ako štýly hipster či bohém. Stále skúšam, no nikdy sa neviem rozhodnúť. Nemám nič vyhradené, pretože skoro vo všetkom sa cítim pohodlne. Možno to príde časom...
    WOLF CHILD

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook