BOHO VIBES / MYSLIME UDRŽITEĽNE

31.7.18

Untitled
Fíííha, neuveriteľné (aspoň pre mňa), ale dnes ráno nafotené fotky sú teraz večer na blogu. To sa mi nestalo roky! A pritom to ani nebolo plánované, len som mala akurát čas - na fotenie, editovanie aj napísanie tohto článku. V jeden jediný deň! Pecka, vážení, keď nie vy, ja mám z toho radosť určite. A aj z týchto fotiek od Karolíny, ktoré vyšli nadmieru dobre! 

Neviem ako je to možné, ale aj túto košeľu, ktorú práve vidíte som dala dohromady za jeden deň. Mala som veľkú motiváciu - chcela som ju proste mať hotovú a nosiť ju s novou denimovou sukňou. Tak som včera celý deň strihala, merala, premýšľala a šila. A som na ňu veľmi pyšná. Za prvé, je to jeden z mojich najnáročnejších DIY projektov a za druhé, nikdy som žiadny kúsok vyslovene zo štvorca látky nevytvorila. Veľmi dlho som totiž túžila (a aj stále túžim) po kúsku od March11 (určite sa mrknite), ale dať za šaty 1500 dolárov ešte nemôžem. A ani ich dostupnejšia verzia ešte nie je pre mňa. Ale DIY pre mňa je! Mala som šťastie, že som natrafila v sekáči na bavlnený vyšívaný obrus. Fakt obrus. Ale hneď som vedela, že je mi súdený. Akurát som dúfala, že látky bude viac a ja budem môcť ušiť rovno šaty, ale som rada, že vyšlo aspoň na voľnejšiu košelu, lebo látky bolo takmer na centimeter presne.

Untitled
Untitled

Na Instagrame ste košeľu veľmi chválili, čo ma fakt teší. Veď jasné, keďže som na nej makala až sa zo mňa parilo (doslova - v týchto horúčavách to nie je problém). Čo vám na tomto blogu chcem čo najviac ukázať je premýšľať aspoň trošku udržateľne a "za hranice". Že ak vám niečo nefunguje, pokúste sa to opraviť alebo z toho vyrobiť niečo nové. Alebo to podarujte niekomu, komu to bude slúžiť. Nemám na mysli iba oblečenie, ale aj kopec iných úžitkových vecí. Sme zahltení vecami a verte, že nie vždy potrebujeme nutne nové. Ja sa snažím, aby kúpa nového bola až poslednou možnosťou, nie prvou. Samozrejme, niekedy podľahnem zľavám a hold, to príjemné pásikavé tričko si kúpim. Ale viem, že ho budem nosiť až kým sa na mne nerozpadne. Napríklad dlho, vyslovene mesiace som v sekáči hľadala denimovú sukňu. Neúspešne. Jednu som teda našla, bola podľa mojich predstáv. A bola ideálna pre moja 12-ročné ja. Tak som si objednala túto z NAKD (dali mi aj kód, veď keď môžete ušetriť 20%, tak prečo nie - kód je beccax20). A nemám z toho výčitky. Mám teraz jednu denimovú minisukňu. Nemám ich 5 a ďalšie kupovať nebudem. A taktiež vás nechcem nabádať ku kúpe tej sukne. Ale ak je tam niečo, čo sa vám hodí a naozaj to využijete, tak si to objednajte. Rozumieme si? Nemusíte sa cítiť vinne alebo odsudzovať, ak si niekto niečo kúpi v reťazci. O tom udržateľnosť nie je. Len sme strašne spohodlneli a neuvedomujeme si, aký dopad má naša lenivosť a ignorácia. Takže ak sa napríklad chystáte na svadbu ako družička, kľudne si kúpte nové šaty, broskyňové, ako vás nevesta poprosila. Ale dajte si ich aj na mamkinu 50-tku či svadbu kam idete ako plus 1. Alebo ich požičajte na promócie kamarátke. 

Untitled
Untitled

O plaste sa teraz hovorí všade a vám to možno aj lezie na nervy, ale bohužiaľ, toto je realita. A je to vážny problém. Pekný a užitočný článok s tipmi, ako mať v živote menej plastu napísala nedávno Zuz. Ja sa preto nebudem opakovať, lebo so všetkým súhlasím. A sú to veci, ktoré nie že môžete, ale musíte do svojho života začleniť. Keď som pri nákupe v Lidli videla svoju mamku, ako dáva 16 kusov rovnakej žemle do 4 sáčkov a tie 4 sáčky dala pre istotu ešte do jedného väčšieho sáčku, chytili ma mrákoty a dala som jej takú prednášku, že si to dodnes pamätá (a ak si to nepamätáš mami, ja ti to pripomeniem!). Môj papi je v tomto ideálny príklad. Nagyi sa z neho raz smiala, či mu už haraší, že umýva sáčok a dáva ho sušiť na okenu. Že je to len sáčok a máme ich dosť, nech si vezme nový. Lenže to je ten problém. Že ich máme dosť a aj tak si každý berie nový. Keď som bola na Bali a surfovala v mori plastu (doslova), pochopila som ešte viac aký má naša planéta problém. Nás to takto v strede Európy na prvý pohľad priamo nezasahuje, ale planéta je väčšia a my na nej žijeme tiež. Ale opäť, ak si napríklad objednáte smoothie a v UGO nemajú sklo a vy nemáte keepcup, nemáte inú možnosť, len dať si to smoothie z plastu. Do UGA tak nabudúce nepôjdete alebo sa informujete ešte predtým, ako si objednáte a zaplatíte. Poučenie pre vás. A ako písala Zuz, nenechajte sa odradiť keď vám niekto povie, že ich sáčok nikomu neublíži ani nikoho nezachráni. Lebo my sme zodpovední za dnešný stav planéty, takže len my jej môžeme pomôcť. 

A toto nie sú reči nejakej bio-ženy (nechcem nikoho uraziť pravdaže). Toto je niečo, čo by si mal konečne uvedomiť každý z nás. Ak budete mať záujem, môžem vám v ďalšom článku napísať tipy, čo robím v domácnosti a v živote vrámci udržateľnosti ja.

Untitled
Untitled
Untitled
Untitled
Untitled

Outfit: košeľa - DIY (pôvodne obrus zo second handu) / denimová minisukňa - NAKD / kožené sandálky - Baťa / slamená kabelka - second hand / hodinky - Cluse / pozlátený náramok - Tous / okuliare - H&M / červený klobúk - Alaté Millinery / horn necklace - Maria Pascual

You Might Also Like

4 komentárov

  1. No tak tie fotky sú veľmi podarené a veruže je skvelé, že vznikli ráno a už večer sú na blgu! Vyzeráš na nich mega. Chcela by som sa opýtať, v čom editujes na pc fotky? :) Inak ten klobuk je mega a o koseli ani nehovorim..ja by som sinevedela ušiť ani len ponožku...si šikovnica.. Inak aj ja mám jednu denimovú mini a tú nosím asi najšastejšie - v zime ku cizmam nad kolená, v jeseni ku kotníčkam, v lete len tak :P super kusok..:)

    www.sinnamona.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. TIE FOTKY SU U-ZAS-NE.
    milujem toto tvoje orazovo-cerveno-zlte obdobie. tieto farby ti tak velmi svedcia.
    tipy na eco-uspornu domacnost napis.
    nechapem ze tie okuliare su z HM, vzdy ich obdivujem a myslela ze som ze su od nejakej fancy znacky, myslis ze ich v HM este budu mat?
    Alica

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tie fotky sú také krásne! Tento outfit mi padol do oka hneď ako som ho videla na Instagrame. Vo všetkom, čo si napísala s tebou súhlasím. Idem si ešte prečítať článok ako redukovať plast, takže vďaka za tip :)

    THE EFFLORESCENCE GIRL

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ta kosela je mega! Nedas sem nejaky DIY navod na nu? To by bolo primaaaa... :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook