MÁME ZÁUJEM O SPOLUPRÁCU

9.6.18

Untitled
Tieto fotky sme nafotili ešte minulý víkend a presne odvtedy ich chcem hodiť na blog. A nestíham. Tento týždeň fakt nie. Ako je vonku pekne, nikto nemá chuť tráviť čas za počítačom, či sa mýlim? Chcem byť v prírode, vonku, ale pravdaže, nie vždy sa mi to podarí, pretožemi treba fotiť, editovať a písať. Momentálne som toho mala pracovne viac a na vlastný blog mi neostalo toľko času. Ale vravím si, že keď už ste tak dlho čakali, napíšem dlhý článok. Bude sa venovať hlavne spoluprácam firiem s blogermi a influencermi.

Blogerom, rovnako ako influencerom chodia ponuky na spolupráce viac menej denne. Sú od veľkých firiem ako aj menších živnostníkov, ktorí by radi odpropagovali svoj produkt. Jedná sa o rôzne typy spoluprác, niekedy naozaj potešia, inokedy mi už pri čítaní rozum zastane a neviem, či sa mám smiať či plakať. Prirodzene, dnes vám budem viac písať viac o tej druhej kategórii. A píšem to nielen ako bloger, ale aj ako PR človek, ktorý občas sedí aj na druhej strane.

Untitled
Untitled

BLOGERI SÚ ROZMAZNANÍ EGOISTI

Neľakajte sa toho podnadpisu. Aj keď to tak môže vyzerať, naozaj to nemyslím zle, veď sama som bloger. Sú však veci, na ktoré si potrpíme a práve na základe nich sa rozhodujeme, či spoluprácu prijmeme a za akých podmienok. Áno, bloger sa chce cítiť výnimočný, ak má spojiť svoje meno a tvár s nejakou firmou, tak preto, že verí ich produktu ale aj preto, že firma verí jemu. Pretože je to spolupráca. Spolu-práca.

Za posledné 2 týždne som totiž dostala 2 ponuky na spoluprácu od firiem predávajúcich produkty na chudnutie. Oslovili ma cez Instagram, správou, ktorú rozoslali ešte asi ďalším 150 blogerom. "Dobrý deň, páči sa nám váš Instagram, mali by ste ochotu a čas nadviazať s nami spoluprácu? :)". Akože áno, správa je milá, ale je strašne neosobná. Doslova z nej kričí, že rovnakú dostalo mnoho ďalších ľudí. To by tiež nemusel byť až taký problém, ja chápem, že PR manageri majú aj iné veci na robote ako vypisovať blogerom, ale keď to už robia, tak by nebolo odveci zamyslieť sa nad týmito procesmi. Stačilo by však pridať do správy oslovenie. Taká banalita, ale je to prvá vec, ktorú si bloger po otvorení prečíta a verte, spraví hrozne veľa. Ja napríklad o spolupráce s firmami, ktoré mi napíšu bez oslovenia ani nemám záujem. Pretože oni očividne takisto nemajú záujem, keď nemajú v sebe ani toľko snahy, aby si zistili, ako sa volám.  

Untitled
Untitled

Myslím si, že ak niekto pracuje na PR pozícii, mal by vedieť, že Public Relations sú o vzťahoch. A vzťah sa musí nejako budovať. Nemusíte byť hneď pravidelným čitateľom blogu, to nikto nežiada, ale zistiť si zopár info, prejsť pár fotiek, článkov, to by mal byť základ. Pretože blogeri dostávajú naozaj veľa ponúk na spolupráce, veľa už toho poskúšali a veľa toho videli, nemyslite si, že sa poskladajú práve z vášho produktu za (dajme tomu) 30 EUR, bez ktorého doteraz v pohode fungovali, takže ho nepotrebujú a ak, môžu si ho kúpiť sami. A toto by si firmy mali uvedomiť. Bloger nepotrebuje vás, vy potrebujete blogera. To vy oslovujete jeho. Vy od neho chcete službu. A je jedno, či má 1000 alebo 30 000 followerov, stále platí to, čo som napísala predtým. Tak prosím, prispôsobte tomu svoj štýl komunikácie. Veľmi zamrzí a urazí zároveň, ak je mail písaný povrchne, štýlom, že to ja, ako bloger, by som mala byť vďačná za produkt a urobiť s ním ideálne každý mesiac jeden výstup. Blogera musí v prvom rade zaujať email, až potom vynaloží úsilie a zaujíma sa o produkt samotný. Pretože už email, spôsob akým je oslovený, vytvára nepriamo vzťah aj k produktu. Samozrejme, ak je to proste blbosť alebo produkt, ktorý sa ozaj nehodí do životného štýlu blogera, tak ho neodpropaguje, ale firma bude v jeho očiach slušná a môže odporučiť niekoho, komu by sa ich produkt naopak mohol páčiť.

Druhá vec samozrejme je, ak vás oslovia nesprávnym menom, alebo ak rozpošlú hromadnú správu a zabudnú dať ostatné maily do skrytej kópie, to potom hneď vidíte, komu všetkému mail prišiel. :D Alebo, keď skopírujú správu, ktorá bola očividne adresovaná niekomu inému a zabudnú zmeniť detaily. Takéto veci sa už potom dosť ťažko napravujú a môžu ihneď pochovať celú spoluprácu. Jasné, chybička sa môže vloudit, napríklad mne už párkát prišiel mail určený pre Rebeku z Fresshion, keď sme obe externe písali pre blog jednej firmy, ale to je normálne, stane sa, hlavne keď sa obe voláme rovnako. :D

Untitled
Untitled
Untitled

POHNIME HLAVIČKOU

Opäť sa vrátim k tým produktom na chudnutie, lebo to je krásny príklad, ktorý ma inšpiroval k napísaniu článku. Viem, že nemám sixpack a kardio by mi nezaškodilo, ale mám menej ako 50kg a moje BMI je tiež v norme, čo je zjavné ak si prezriete môj Instagram (pretože cez ten ma oslovili). Tak logicky, PREČO by som mala byť práve ja vhodná na odpropagovanie produktu na chudnutie? Toto mi fakt vysvetlite. Veď ja neschudnem ani 5 kíl a ženy na ich webe - zo zaujímavosti som sa pozrela - sa chvália výsledkami -20kg. Vážne by ma zaujímalo, ako si to tá firma vôbec predstavuje. Z môjho sťažovania sa na Instagrame sa mi ozvalo mnoho iných blogeriek, ktoré oslovili a sú takisto štíhle a chudnúť vôbec nepotrebujú. 

Chápem, že spolupráca s blogermi je v kurze, lebo áno, prináša svoje ovocie, ale nie je vhodná pre každú firmu / produkt. Ak firma nevie nájsť blogera, v tomto prípade niekoho, kto verí v účinky takýchto doplnkov, potrebuje ozaj schudnúť a rád ich vyskúša, tak je zbytočné produkt ponúkať štíhlym blogerkám. Míňa sa to akémukoľvek účinku. Veď už len keď to píšem, hovorím si, že je to totálny nezmysel, nie? Ak si niekto nefarbí vlasy, nebude propagovať farby na vlasy, ak je niekto vegetarián, nebude spievať ódy na reštiku špecializujúcu sa na mäso a tehotná blogerka sa nebude fotiť s pivom v ruke (áno, stalo sa).

Untitled
Untitled

BARTER VS. HONOROVANÁ SPOLUPRÁCA 
ČAS = PENIAZE

Ak sa chce človek blogovaním živiť, musí si za svoju prácu pýtať plácu. To je jednoduchá rovnica. Blogovanie vyzerá z vonka veľmi jednoducho a zábavne, ale len napísanie tohto článku mi aj s nafotením fotiek, ich výberom, editovaním a nahodením trvalo cca 5-6 hodín. Možno aj viac. Za kvalitným výstupom je mnoho, mnoho času a tiež peňazí, pretože technika, s ktorou pracujeme, nám tiež nespadla z neba a väčšinou sa nefotíme sami. Druhá rovnica, ktorú vždy opakoval môj ocko znie - čas sú peniaze. Blogeri nie sú charita a znova sa budem opakovať, neposkladajú sa z vášho produktu. Produkt nie je platidlo, v kancelárii, z ktorej nám PR-isti píšu maily, tiež nesedia za balíček proteínov alebo ponožiek. Skúšala som ísť minule do obchodu s návrhom barteru, ale vraj prijímajú len peniaze. Takže nejde to, bohužiaľ, hypotéku, elektrinu a ešte aj chlebík si môžem kúpiť iba za peniaze.

Stretla som sa s rozhorčovaním firiem nad blogermi s menším počtom followerov. To už aj takí "malí blogeri" si pýtajú honorár?! :O Strašne drzé, fúha. Normálne nechápem. Aj mňa raz kontaktovala firma s vegan potravinami. Počas telefonátu - lebo išli na to osobne, dávam plusové body, mi bolo jasne vysvetlené, že cena, ktorú si pýtam nie je adekvátna a niekomu, kto má oveľa viac followerov ako ja platia o dosť menej. Chápem, ale mňa to vôbec nezaujíma, lebo sama viem, že to nie ja si pýtam veľa, ale babenka s viac followermi si pýta málo. Toto je celkovo chyba freelancerov ako takých, ak znížite svoju cenu, ovplyvníte tým cenu celého trhu. Síce sme sa na spolupráci nedohodli, z firmy mi poslali pekný balíček s ich produktami, len tak, pre radosť a za môj čas.

Netreba sa báť, blogeri si nepýtajú žiadne horibilné sumy. Ale je tam nejaká hranica, cez ktorú nejdú, pretože do propagácie produktu vložia čas a úsilie. Dajú si záležať, lebo je to ich blog a chcú ho držať na istej úrovni - veď preto ich firma oslovila však? Nemôžu si dovoliť a ani to nechcú odfláknuť. Cenu výstupov potom samozrejme ovplyvňujú čísla blogera - počet followerov, impresie, dosah a pod. Ak sa s blogerom firma dopredu dohodne, po skončení spolupráce im tieto štatistiky radi poskytnú. Takisto radi poskytnú info o cenách za výstupy a radi sa dohodnú. Firmy by určite nemali byť prekvapené, ak dostanú rovno cenovú ponuku. Blogerina je práca ako každá iná. Naviac jednanie na rovinu, zo strany blogera ale takisto zo strany firmy, skracuje čas dohody a hneď sa obe strany vedia rozhodnúť, či do spolupráce chcú ísť alebo nie.

Untitled
Untitled

Nemyslite si, že barter je mŕtvy. Vôbec nie. Ja sama mám firmy, s ktorými bartrovo spolupracujem od začiatku svojho blogovania a vyhovuje mi to. Napríklad práve s Converse. Ich tenisky nosím veľmi rada, patria ku mne a hodia sa k môjmu štýlu. Je to značka, s ktorou sa stotožňujem a žijem s ňou. Takisto raz za čas rada podporím malú začínajúcu firmu či projekt, o ktorom viem, že ten rozpočet fakt nemajú, ale ich myšlienka a produkt sa mi veľmi páčia. Často ma oslovujú živnostníci zo "Sashe" produktami, ale tieto spolupráce takmer vôbec neberiem. Ako skúsený DIY človek som málokedy z niečoho vyslovene nadšená a ďalšia vec je, že ak by som podporila jedného, musela by som aj druhého a to predsa nejde. Ale vravím, nájdu sa výnimky! :) Takisto rada prijmem barter k produktom ako sú napr. knižky - konkrétne ma vždy poteší zásielka od vydavateľstva Absyth, lebo ich knihy si aj sama kúpim, navyše ich PR managerka je hrozne super! Čím sa opäť dostávam k tomu, aká je komunikácia dôležitá a ak blogera oslovíte úprimne, s pokorou a osobne, s produktom, ktorý mu spraví radosť a nekladiete si na jeho propagovanie žiadne špeciálne podmienky, tak na to rád kývne. Pri barteri si naozaj treba uvedomiť, že nemáte záruku výstupu na blogu a je to čisto o dobrej vôli blogera. A tú jeho dobrú vôľu ovplyvňuje aj tá komunikácia, ktorú si nastavíte. 

Ešte existuje aj zmiešaná forma spolupráce, barter aj honorár alebo raz tak, raz tak. Záleží od formy a počtu výstupov. Pri konkrétnych podmienkach sa jedná vždy o honorovanú spoluprácu. Napríklad s firmou L´Oréal a jej značkami mám zmiešanú spoluprácu, niečo je platené a niečo dostávam bartrovo a potom je na mne, či to spomeniem. Vždy si však za produktmi, ktoré vám tu ukazujem stojím a vždy vám píšem svoj názor, či už pozitívny alebo negatívny.

Výborné články o blogerských spoluprácach napísali aj Luci Feriková a Nasklee - má aj video, ktoré odporúčam pozrieť, lebo v ňom výborne zhrnula katastrofálne prípady, o ktorých sa už mne ani nechce písať. :)

photos by my love

Outfit: T-shirt - vintage / skirt, denim vest - second hand / bag - second hand in Thailand / sneakers - Converse One Star x Mademe / sunglasses - Karen Walker / watch - Daniel Wellington / belt - I Am

You Might Also Like

3 komentárov

  1. Ďakujem za tento post Rebeka, toto by malo byť snáď také minimum, ktoré by si mala prečítať každá firma (PR manažér), ktorý chce spolupracovať s blogerom. Je pravda, že ja ako "malý" bloger dostávam ponúk v podstate celkom málo ale tiež sa nepokockujem z bártru.
    Najviac ma pobavila pani, ktorá má vlastnú značku prírodnej kozmetiky. Na trhoch som si od nej kúpila deodorant, ktorý som zrecenzovala a nezaujal ma. Cca 3 mesiace od uverejnenia recenzie (február) mi napísala mail, že keď mi produkt nevyhovuje, mala som sa jej ozvať a nie písať negatívnu recenziu, lebo to odhovára ľudí od kúpy produktu. Dostala som ponuku vyskúšať iný deo, ktorú som prijala, že sak vyskúšam. No, odpoveď mi došla asi po ďalších 4 mesiacoch (jún), s tým, či si produkt môžem ísť vybrať osobne. Bolo to iné mesto, odpísala som, že preferujem asi skôr poštu. Odpoveď? V novembri. Už som ďalej nereagovala...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. naozaj perfektný článok, ktorý by som masovo rozoslala po všetkých PR manažéroch, aby si určité veci uvedomili... mne sa tieto veci pohli cca posledný rok (a to už blogujem 7 :D ...), takže mám sama za sebou aj pár nepríjemných situácií a mailov, no aj také musia byť... chybami sa človek učí, takže aj zlú skúsenosť beriem ako skúsenosť... ja som práve tá hanblivka, čo si za výstup nerada pýta honorár, lebo je mi to také ,,blbé", no už si fakt uvedomujem, že takto to nemôže ísť ďalej... že sa nemôžem rozdávať zadarmo, pretože firmy zväčša ten rozpočet na výplatu blogera majú... takže ešte raz, vďaka za tento článok, že otváraš oči! :)

    Sabi z blogu Beautiful savage
    GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook