FOLLOWERS

28.2.18

Untitled
Keď som začínala blogovať (hej hej, bolo to už dávno), ľudí, čo zdieľali svoj život na internete bolo málo. Dnes je všetko inak a kto nemá Instagram, akoby neexistoval. Svoj život zdieľajú nielen celebrity, ale aj obyčajní ľudia, vďaka ktorým sa viac menej zo dňa na deň môžu stať influencermi. No ale nebudem tu písať omáčky okolo, čo už dávno viete.

Ide o to, že konkurencia je veľká (V-E-Ľ-K-Á) a každý človek si vybuduje svoje obecenstvo na svojej autenticite, jedinečným štýlom písania a samozrejme, veď sme na Instagrame, fotkami. Každý má svoj IG postavený na niečom inom, avšak vzhľadom na to, aké ťažké je dnes prísť s niečím skutočne originálnym, najlepšie je ísť s kožou na trh a budovať ho na svojej osobnosti.

To je však mnohokrát ťažšie ako sa zdá a jednoznačný kľúč na dosiahnutie úspechu podľa mňa neexistuje. O zaujímavé a úspešné účty sa zaujímajú nielen bežní ľudia alebo aj firmy a značky, ktoré v nich videa potenciál na reklamu. Niekto pracuje na bartrovej úrovni, niekto tak, ako je to bežné, aj za financie. Niekto to mixuje. Každopádne, pre influencera je ideálne pracovať, ako každý iný človek, za honorár a podľa mňa by o inej forme nemala byť ani reč, ale to hovorím až teraz, po rokoch v tejto sfére. Po prvé, človek vekom pochopí, že za kabelku si nájom ani hypotéku nezaplatí a po druhé, doba sa zmenila a značky vnímajú influencerov ako možný reklamný priestor, na ktorý si už vyčlenia budget. 

Sumu za jednotlivé posty si každý influencer musí určiť sám, za akú cenu je ochotný svoje meno so značkou spojiť, koľko času a práce dá do kvalitného výstupu a pod. Je však jasné, že cena stúpa priamo úmerne s počtom followerov. A tu prichádza ten kameň úrazu. Iste, kto by nechcel zarábať zo svojho Instagramu? Preto je pre mnohých "influencerov" a "celebrity" (schválne to dávam do úvodzoviek) veľmi lákavé trošku odrbať systém a zopár tisíc ľudí si k svojmu účtu za pár eur prihodiť. Dnes žiadny problém a ani drahá záležitosť. Veď si to nikto nevšimne. Teda nikto, na kom by záležalo, však. 

Vidia to väčšinou ľudia, ktorí sú na tej istej lodi, teda sú influencermi a ak si to nedajbože všimne nejaký "človek z ulice", tak nevadí. Lenže firmy samotné si to nevšimnú, pretože častokrát chcú proste výstup na Instagrame, reklamu u blogera, ktorý sa im páči. S Instagramom často nemajú skúsenosti a nevyznajú sa v ňom. 

Untitled

Kúpiť si followerov dnes fakt nie je žiadna veda. Aj liky si môžete kúpiť. Existujú dve možnosti. Prvá, tá staršia a dnes už málo využívaná forma je, že si kúpite FOLLOW od falošných účtov, ktoré však Instagram pravidelne maže, takže tých pár drobných by po čase mohlo vyjsť nazmar a keď vám zo dňa na deň pribudne 10 000 follows je to podozrivé a za pár týždňov zas zmizne 10 000 ľudí, iste to nepoteší. Navyše dnes už existujú appky, ktoré tieto falošné a podozrivé účty vedia vyhodnotiť, ale myslím, že ich v našich končinách využíva málo firiem.

Druhá možnosť, tá prešpekulovanejšia, je zakúpiť si followerov cez appku, ktorá za vás automaticky začne sledovať (follwovať) ľudí, z ktorých časť vás potom začne sledovať späť. Lenže appka ich potom automaticky prestane sledovať (unfollow). Takto sa mení počet sledujúcich na danom účte denne aj o 500-1000 ľudí (môže to byť aj viac alebo menej, záleží od toho, koľko máte sledujúcich a ako postupne a nenápadne musí váš účet rásť) a počet followerov stúpa postupne o 100, 200 denne (opäť, viac alebo menej). 

Bežný sledovateľ na to fakt nepríde, lebo nemá čas sledovať influencerov a číhať na to, ako sa im hýbu sledujúci a sledovatelia. Našťastie, aj na toto existujú aplikácie (ako dnes na všetko).

Vďaka Red Poppy Zuz som objavila HYPE AUDITOR, ktorý vyhodnotí kvalitu každého účtu. Zistí celkom dobré štatistiky - demografiu, priemerný počet komentárov a likov, dosah, engagement a kopec iných zaujímavých vecí. Myslela som si, že nevie rozoznať zakúpených followerov druhým spomínaným spôsobom, keďže sa v tom prípade jedná o reálnych ľudí, ale mýlila som sa. Prípadné skoky v sledovaných a sledovateľoch uvidíte po čase v FOLLOWERS & FOLLOWING, ale keďže ja som si dala svoj účet vyhodnotiť iba včera, moje krivky sú viac menej rovné. Na to potrebujem viac dní.

Ich štatistiky úplne nezhodujú s tými na druhej appke (hlavne demografia) alebo na mojom Instagrame, takže si nie som istá jej relevantnosťou v niektorých častiach, ale chce to len čas. Táto appka ponúka 3 vyhodnotenia účtov zdarma, ostatné sú spoplatnené. 

Druhou appkou je INFLUENCERDB, ktorá je podľa mňa v platenej verzii oveľa lepšia ako Hype Auditor. Síce ja mám neplatenú verziu a tiež je fajn, hlavne omnoho relevantnejšia a detailnejšia ako HA. Na krivke vidíte, ako danému účtu počas posledných mesiacov rastú followeri, podľa čoho už viete vytušiť, ak niečo nehrá či nehralo. Nárast by mal byť postupný a krivka musí tým pádom stúpať rovnomerne, nie s veľkými výkyvom (krivka by teda nemala byť kopcovitá, rozumiete mi). Máte tam ku všekému pekné vysvetlivky, z ktorých sa dajú prípadné skoky vysvetliť (earned media organic - keď vás napríklad tagne iný influencer a naženie vám followerov alebo earned media paid - napríklad ak si propagáciu cez Instagram zaplatíte vy - pozor, nie, keď si kupujete followerov).

Výborná je táto appka práve na zistenie, či si v posledných dňoch influencer nekupuje followerov cez ten druhý spôsob. Vo FOLLOWER CHANGES vidíte presné čísla, ktoré začali influencera sledovať, ale aj tie ktoré followol alebo unfollowol. Dajme tomu FOLLOWERS +50 a FOLLOWS - 340. Takisto tam vidíte, koľkokrát bol v daný deň účet označený na iných fotkách (tag / mention). Tieto údaje však máte k dispozícii iba za posledný týždeň, inak sa potom oplatí sledovať skôr tú krivku.

Taktiež vám vyhodnotí priemernú sumu za príspevok, ale z mojich sledovaní to nie je úplne kóšer, lebo to skôr vypočíta cenu na základe followerov a nie dosahu či impresií, čo môže byť zradné hlavne pri účtoch, ktoré si followerov zakúpia. Preto sa treba zamerať hlavne na kvalitu príspevkov, spracovanie, veľa napovie počet likov a komentárov - interakcia (lebo impresie aj dosah vidí v štatistikách na IG iba majiteľ účtu - môžete ho o nich poprosiť). V Influencer DB máte práve k dispozícii tzv. like follower racio, ktorý vám ukáže, priemer likov na počet followerov. Pre porovnanie, ja mám 6,1% a Chiara Ferragni s 11.8 milióna followerov má 2,7%. Dá vám aj známku kvality v porovnaní s inými účtami, opäť využijem Chiaru, ktorá má momentálne C+ (66%), ja mám A+ (97%). Tým samozrejme nechcem povedať, že mám lepší Instoš ako Chiara, božechráň, s ňou sa porovnávať nemôžem, ale nechcela som sa porovnať s nikým z nášho rybníčka a chcela ukázať ako to funguje. 

Tieto údaje sú vždy priemerom posledných 4 týždňov. Nevýhoda je, že som tam nenašla mnoho účtov, ktoré som chcela.

Untitled
Untitled

Je mi vždy ľúto, ak vidím, že nejaký influencer "klame", pretože mi to príde nefér voči ostatným, tak followerom ako aj značkám. Keby som tvrdila, že mi to nikdy ani na um nezišlo, klamala by som. Jasné, že áno. Ale nemala a nemám to svedomie to spraviť. Viem, ako v mojich očiach klesli tí, ktorí to urobili a potom ďakovali za to, že už prekročili istú métu. Z toho sa fakt musím smiať. Rozprávam o tom teraz, akoby to bol neodpustiteľný hriech, ale ja jednoducho nemám rada, keď sa niekto na niečo hrá, nielen v tomto smere :D. Bohužiaľ, aj takto to u niektorých funguje.

Ja mám napríklad pod 10 000 followerov, ale vysoký engagement aj like follower racio. Som za to strašne vďačná, pretože tak viem, že to, čo robím sa vám páči, že vás to baví. Samozrejme, rast (ako osobný, tak aj blogový a teda pracovný) je pre mňa dôležitý, ale radšej na to pôjdem prirodzenejšie a bez schovávačiek. Veď uvidíte, bude sa vám to páčiť. :)

Untitled

Mimochodom, z týchto fotiek pôvodne vôbec nemal byť outfit post, ale tak sa mi zapáčili, že ich sem musím použiť, hoci nemám odfotené žiadne detaily, ako to býva zvykom. Nikdy predtým som nefotila v metre, pritom som vždy chcela, tak nabudúce si to ešte zopakujem. :)

Untitled
Untitled
photos by Nikolka

Outfit: pants - H&M / shoes - Stradivarius / scarf - Lull Loungewear / puffer jacket - H&M

You Might Also Like

5 komentárov

  1. Dnešná doba je len o samých likoch, followeroch a peniazoch. Nikto už nerobí nič poctivo a radšej si vyberie tu jednoduchšiu "spoplatnenú" cestu. Nikdy som nerozmýšľala nad kúpou followerov. Aj keď mi príde občas ľúto, koľko sledovateľov mám, ale aspoň viem, že to sú ľudia, ktorých naozaj baví to čo robím a sledujú ma radi.
    Inak veľmi sa mi páči tento neplánovaný outfit! Vyzeráš priam božsky a tie nohavice sú dokonalé! <3
    WITHGREYWOLF

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som tieto veci už prestala sledovať a ani sa mi v nich nechce nejak rýpať, pretože instagram je tak premenlivý a robí si tak absolútne čo chce, že to, čo niekedy platilo( napríklad koľko máš mať likov a také veci) vôbec neplatia. Mne je z toho skôr už všetkého zle, stále niečo prepočítavať, ako v podstate aj z celého instagramu a facebooku.... je mi strašne ľúto, že nefunguje ako niekedy a čím ďalej, tým mám menšiu chuť ho aj nejak pestovať....
    A k tomu kupovaniu, pán Boh milý vie, ako to naozaj je, keď vidím niektoré blogerky, ktoré sa tiež oháňajú týmito výpočtami (nemyslím teba) a potom im za mesiac pribudne 3000 folowerov....tak si vravím, že sa na to asi celé vybodnem.....Jedno šťastie je, že ma blogovanie fakt baví a že sa toto snažím naozaj už riešiť čím menej :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. súhlasím s tebou, čo píšeš. je naozaj veľmi smutné. obzvlášť, keď si instagramové účty pozrieš na týchto štastistických stránkach... ja som narazila na
    www.socialblade.com/ (ktorý je zdarma a zobrazuje posledné asi 3 týždne) u @lucie.wink a keď som si tam dala niektoré zvučné mená z našej blogovej scény, veľmi ma to zarmútilo. naozaj ma sklamalo, že aj u nás bloggerky používajú tieto appky, ten masový follow-unfollow... je to naozaj nefér voči šikovným, talentovaným, kreatívnym a úžasným bloggerkám, ktoré si za svojimi snami idú pekne poctivo. je pravda, že momentálne najvplyvnejší instagram im to neuľahčuje, čo chápem, sama s tým bojujem, ale je fakt smutné, že ľudia dokážu podľahnúť faloši a podvádzať v hre, ktorá už aj tak nie je celkom fér...

    THE WORLD BY KEJMY | @LADY_KEJMY

    OdpovedaťOdstrániť
  4. skvelý článok a dávam palec hore, že si nemala problém o tom napísať verejne... inak celkom zaujímavá apka je aj https://socialblade.com/ niečo podobné ako influencerdb ;) a úplne s tebou súhlasím, som malý bloger a šanca presadiť sa popri takýchto ľuďoch je umenie ale bohužiaľ čísla sú dôležité niekedy viac ako ostatné veci, samozrejme česť výnimkám, ktorých je ale naozaj málo... hold našla som si to svoje, čo ma na blogu baví a motivuje napredovať, takže si idem vlastnou cestou a až tak neriešim čísla a spolupráce ako v mojich začiatkoch :D (však každý sa učí na vlastných chybách heh...) no je fakt že aj keď ma tiež občas napadlo vykašľať sa na to a ísť touto cestou ale k záveru som zhodnotila, že mi to nestojí za to a nemám na to ani guráž... veď ja čo robím všetko "inak" ako väčšina :D tak to by ku mne nesedelo ale že vôbec... ZuZu

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Bohužiaľ, je to celé boj s veternými mlynmi a vždy sa nájdu ľudia, čo sa k úspechu dostanú podvodne. Našťastie sú stále ľudia, ktorí majú svedomie a podobné veci odmietajú. Ja zasa v poslednej dobe riešim iný problém so sociálnymi sieťami: https://lenkasays.com/socialne-siete/

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook