MY DAILY MEALS

17.8.14

cover done
Sú to už viac ako dva roky dozadu, čo som zmenila svoj prístup k jedlu. Snažím sa žiť a stravovať čo najzdravšie. Veľmi ma ovplyvnili dokumenty Food Matters a Forks over knives. Ale najviac ma ovplyvnil môj osobný pocit a energia, ktorú som zrazu mala. Zdravá strava totiž prináša to svoje výsledky, verte mi. Dlho ste si žiadali vedieť (a vidieť) ako sa stravujem, tak som si na článku dala záležať a niekoľko dní som poctivo fotila svoje chody. Musím povedať, že to bola zábava a vďaka vám som bola kreatívnejšia nielen v samotnom varení, ale aj v servírovaní. Pretože väčšinou sa mi stáva, že jem aj 3-4 dni to isté, pokiaľ mi to chutí, nemám s tým žiadny problém, ale kvôli vám som denne vymýšľala, čo nového skúsiť. 

Základ môjho jedálnička tvorí: zelenina (najviac cibuľa, mrkva, paradajky, červená repa, cuketa, baklažán, stopkový zeler) ovocie (najviac banány, broskyne, nektarinky, jablká, ananás), ovsené vločky, kokos, cícer, tofu, tmavá fazuľa, šošovica, vajíčka (iba na raňajky), biely jogurt, tuniak vo vlastnej šťave z konzervy

Zo svojho jedálnička som vylúčila: bielu múku, pečivo, ryžu, cestoviny, zemiaky, cukor, mäso jem veľmi zriedka, mlieko si dávam iba do kávy

Mnohí z vás si moju stravu nevedeli predstaviť. Nejesť ryžu, cestoviny či mäso? Ako sa to vôbec dá? Dá sa a nie je to vôbec ťažké. Keby som nepila kávu, tak nepijem ani mlieko. Mliečne výrobky mi nikdy príliš nechutili, zato kuracie mäso mám veľmi rada, ale som lenivá si ho sama pripravovať, pretože nemám rada jeho porcovanie. Takže mäso jem iba doma na Slovensku. Celkovo varenie pre jedného je ťažká úloha, lebo človek má tendenciu sa viac snažiť ak varí ešte aj pre niekoho iného. Ja sama som si všimla, že viac prisolím a dochutím, ak má polievku jesť ešte niekto ďalší. Ja sama totiž nesolím skoro vôbec. Ale je dôležité dať si záležať stále.

Ku každému chodu, teda raňajky, obed a večera som pripravila 6 jedál. Berte však na vedomie, že obedy a večere sú pre mňa viac menej to isté, takže si ich môžete aj zameniť. Medzi jednotlivými chodmi si zvyknem dať nejaké ovocie, kávu ale smoothie. 

RAŇAJKY: 
Raňajky sú moja obľúbená časť dňa. Milujem, naozaj milujem, keď v Prahe ráno vstanem a v pokoji si vychutnám prvé jedlo dňa a potom idem do fitka. Kedysi som jedla iba slané raňajky, ale dnes mi naopak chutia skôr sladké. Po prejedení sa ovsenej kaše s jablkami som nejaký čas jedla fitness chlebík s pestom a paradajkami, ale dnes sa neviem nabažiť zdravých lievancov! Úplne ich zbožnujem. Robím ich z ovsených vločiek, kokosu, vajíčka, bieleho jogurtu a banánu (+kakao). K nim si nakrájam rôzne ovocie a niekedy ich prelejem jogurtom. Tieto raňajky sú super sýte a dodajú mi plno energie. Niekedy sa mi však nechce ich pripravovať, tak si dám iba ovocie (hoci vraj by sa to nemalo, mne ovocie robí dobre vždy), alebo si spravím iba klasickú ovsenú kašu. Ak mám chuť na slané, spravím si praženicu s ovsenými vločkami , ktorú dochutím bylinkami (dobrota!) a k nej si dám zeleninu. 

ranajky mix


OBED:
Obed si zvyknem dávať okolo 13.00. Záleží od toho ako vstanem. Ak viem, že nestihnem obedovať doma, jedlo si so sebou zabalím, alebo si spravím smoothie z červenej repy, banánu a jablka a vezmem si ho vo flaške zo sebou. Pretože ak sa mi stane, že som hladná a viem, že sa domov tak skoro nedostanem, mám v návale hladu tendenciu kúpiť si pečivo. A to mi potom vezme energiu a ja som unavená. Keď som však doma, nevymýšľam nič komplikované a najradšej mám jedlá z jedného hrnca či panvice. Moje najobľúbenejšie jedlo je veľmi jednoduché. Na troške oleja si do zlatista opražím cibuľu, potom pridám nakrájané biele tofu so sladkou čili omáčkou a k tomu pridám paradajky, mrkvu a kukuricu. Samozrejme variácií je viac. Niečo môžem vynechať a niečo pridať. Jednoducho zeleninka s cibuľkou na panvici s čili omáčkou. To ja môžem. Raz za čas si dám celozrnné cestoviny s tuniakom, kôprom a bielym jogurtom. Alebo si spravím iba crispy šalát so zeleninou a niekedy tiež pridám tuniaka. Obľúbila som si tiež zeleninové rizotá bez ryže. Také mrkvové či karfiolové rizoto s cícerom, hrozienkami, šošovicou či fazuľou je jedno veľké mňam!

obed mix

VEČERA:
Večeriam väčšinou o 19.00. Kedysi som sa snažila nejesť po 18.00, ale vzhľadom na to, že idem spať okolo 23.00 až polnoci, bývala som veľmi hladná a to nie je dobré. Takto mi to vyhovuje najviac a niekedy si večeru posuniem aj na 20.00. Zbožňujem svoju indickú čili fazuľovú polievku a nedám dopustiť na cuketu. Cuketa je všeobecne výborná zelenina, s ktorou sa dá v kuchyni krásne vyhrať. Výborné sú napríklad cuketové rezance s paprikovým dipom, zapečená cuketa plnená zeleninou a syrom alebo cuketové placky. Také placky si pripravíte tak, že zmiešate nastrúhanú cuketu s ovsenými vločkami, trochou olivového oleja, jogurtom a cesnakom a dáte zapiecť. Ja som si ich dala s opečenými šampiónmi. O baklažáne platí to isté čo o cukete. Zapečený baklažán s paradajkami a mozzarelou je niečo, čo určite musíte skúsiť. Inak zbožňujem čerstvý kôpor a petržlen, na striedačku ich pridávam do každého svojho jedla!

vecera mix

Keď to takto dodržujem, tak nebývam hladná, ale samozrejme sa mi to nedarí každý deň. Aj ja som len človek a niekedy ma prepadne chuť na sladké. A sú dni, keď zjem sladkého či nezdravého viac. Avšak s takouto stravou sú takéto návaly výnimočné, skôr záleží od môjho psychického stavu, pretože keď som smutná, mám tendenciu svoju zlú náladu zajedať. Čokoláda, horalka, čipsy, hranolky, áno, keď na ne mám nenormálnu chuť, dám si, lebo inak by som asi vyliezla na stenu. Alebo keď babka spraví pirohy a mamka francúzske zemiaky  s tvarohovou pomazánkou, tak si od úst neodtrhnem :D. Dôležité je však nájsť správnu mieru. 

Ja som po čase zdravej strave na sebe spozorovala obrovskú zmenu. Zlepšila sa mi pleť, vyzerám a cítim sa oveľa oveľa lepšie ako kedysi, nebývam unavená a ráno som tiež plná energie. Predvčerom sa mi akurát vôbec nechcelo variť bola som strašne hladná a tak som si otvorila morcadellu, čo mi mamka nabalila z domu a k tomu som si urobila nejaké cestoviny, ktoré mi v špajzi na poličke stáli už asi rok. No, bola to veľká chyba. Nielenže mi to vlastne ani nechutilo, ale tým, že nie som zvyknutá takto zaťažiť svoj žalúdok mi bolo hrozne zle a celú noc som nespala. Ráno to tiež malo svoje následky. Takže som sa poučila, že takáto strava ide už vážne mimo mňa a zelenina s ovocím sú moji najlepší priatelia. A vaši tiež :).

photos and collages by me

You Might Also Like

23 komentárov

  1. no toto čistý foodporn Bekina! mňamy famy, už iba kuchárku aby si vydala:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. morcadella? sója s omáčkou

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ahoj od Vánoc jsem měla taky takoví pocit změnit jídelníček...ani jsem nepotřebovala číst nějaké časopisy a podobně, ale tak nějak to přišlo samo od sebe a řekla jsem si , že to udělám a od té doby jím hodně saláty, v číně jen sushi, které miluji.....a taky cvičím a opravdu to pomáhá !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Přesně tak, souhlasím s tím koncem do puntíku. Stačilo mi jíst zdravě několik týdnů a když jsem se před pár dny dala fish&chips v Irsku, co byly udělané fakt na šíleně moc oleji, protože jsme chtěli něco místního a typického, bylo mi těžko celou noc. Mám z toho ale na jednu stranu radost, že už vím, jak jsou tyhle jídla jedovaté a špatné a už se jim budu vyhýbat sama od sebe. Škoda, že jsem byla tak navyknutá na nezdravé jídla, že mi z nich nic nebylo a nedocházelo mi, že fakt škodí:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mňam:) to vypadá skvěle:) a hlavně to máš uplně krásně naservírované:))♥

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja na raňajky nedám dopustiť na ovsenú kašu, obed mám takmer vždy zeleninový a večeriam len málokedy a ak sa už aj dokopem tak to si dám maximálne jogurt. :) Ale tvoje menu sa mi veeeeeeeeeeeeľmi páči. Čo keby si mi varila? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mňam, dala bych si ty lívance a těstoviny :)

    Lucieswlife

    OdpovedaťOdstrániť
  8. vypadá to úžasně! fakt!!! a k tomu naprosto dokonale nafocené ;)
    já jsem veganka a momentálně na Korsice, kde sice jí zajímavě, ale zároveň ke všemu přikusují bagetu..dost jsem tu přibrala a zase jsem se utvrdila v tom, jak moc mi zdravá strava vyhovuje a navozuje mi dobrý pocit - ono sice přičichnout a ochutnat čerstvou bagetu, je k nezaplacení, ale ten pocit v břiše po tom je nic moc
    a btw. když nejíš tu rýži, tak ani natural nebo basmati nebo jasmínovou? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. veľmi pekný článok :) celý som ho "zhltla" :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. mňam, úplne sa mi zbiehajú slinky :) ja som kedysi neznášala raňajky a bolo pre mňa utrpením zjesť čo i len malý jogurt, bývala som unavená a koniec koncov do večera som toho zjedla oveľa viac ako teraz keď som sa naučila poriadne raňajkovať, dám si nejaké smoothie alebo ovsenú kašu s banánom a orieškami, vlastne ja by som ovsené vločky dávala úplne všade :D takže tvoje lievance určite vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Úžasný a inšpiratívny článok, určite všetky recepty vyskúšam. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. opravdu mám chuť na tu fazolovou polévku ! bože :) květákové rizoto je boží a vzhledem ktomu, že jsem k narozkám dostala spiralizér si umíš představit, jak cuketově teď vypadá moje lednice :D

    http://franchemeetsfashion.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Vyzerá to naozaj super, takéto jedlá sú najlepšie na svete a ešte k tomu také jednoduché!!
    Inspiration Point by Paula Fleur

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ja pri chudnutí jednoznačne odporúčam jesť mäso, kvôli bielkovinám a hlavne na večeru, kde by už žiadne sacharidy byť nemali :) a ak si kúpiš dobré kuracie prsia, nemáš s tým takmer žiadnu robotu a na akýkoľvek spôsob sú hotové do 15 minút :) a ešte cottage :) ja zvyčajne miešam biely s pórikom, olivami a rajčinami...a kukni inak aj recepty na fitnessguru.sk ak máš chuť ;) sú top! :) ... papa a dobrú chuť všetkým zdravosastravujúcim ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Skvelý článok,ale nie, ja by som toto nedokázala. Viem čo mi chutí a čo nie, milujem dobré jedlo- k tomu však ja radím najmä cestoviny na rôzne talianske spôsoby, všetky syry, mlieko a som jednoznačný mäsožravec. A potom sú tu ešte tie skvelé talianske a francúzske dezerty. Takže, so smútkom konštatujem, že aj keď je to zdravé, takáto strava nie je pre moje chuťové poháriky... Ale obdivujem tých, ktorí zvládajú takto zdravo jesť ..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. pridáš časom aj niejaké recepty na inšpiráciu :) ???

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ďakujem vám za komentáre, som rada, že sa vám článok páčil :).

    OdpovedaťOdstrániť
  18. kde upravuješ fotky ak sa smiem opýtať?:)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Máš nádherně focené fotky.. měla bych se tím inspirovat :) I to jak jsou upravené.. :)
    Co se týče skladby, ta je super, snažím se to mít taky tak.. jen prostě ta práce a čas tomu věnovaný.. ja vím, že to je jen 10-15 minut.. ale přidej k tomu lenost, špinavý nadobí a je to.. :D zápal je ta tam :D

    http://katlynsfashion.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  20. To s tou únavou poznám veľmi dobre. Tiež som prešla na trochu inú stravu(ako som bola zvyknutá) a po pár dňoch som sa cítila ako nový človek.

    Krásne si to nafotila..mňam. ------ lifeloveZAZA

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook