O ÚPRIMNOSTI / ŤAŽKÉ ČASY BLOGEROV

10.10.18

Untitled
Začínam mať pocit, že v blogerskom svete je teraz jedna kauza za druhou. Osočujeme sa, ukazujeme na toho druhého prstom, myslíme si, že jedine to, čo robíme my, je správne. Typická ľudská vlastnosť však. A ja nie som iná. Hoci si myslím, že som veľmi tolerantná a nestarám sa do vecí druhých pokiaľ sa ma priamo nedotýkajú. Tiež s niektorými vecami nesúhlasím a naopak, niekto nemusí súhlasiť so mnou. Chápem, že je medzi nami veľká konkurencia, ale to je asi v každej sfére ale vidím to tak, že sa tu niekedy obyčajný hejt či závisť začína zamieňať s pokusom o úprimnosť a postoj "nad vecou". Tak ja vám dnes objasním svoj názor a vy si môžete vybrať, či s ním budete alebo nebudete súhlasiť. Rada si vypočujem vaše názory a váš pohľad na vec. 

V slovenskom blogovom rybíčku sa znovu otvorila kauza kupovania followerov. Môj článok zo začiatku roka kde som jasne definovala svoj názor si môžeme pripomenúť. Tak v skratke len zopakujem, že mňa k tomuto článku samú inšpirovala jedna slovenská blogerka, u ktorej ma strašne sklamalo, že sa k tomuto uchýlila. A z toho, čo som diskutovala s inými kočkami môjmu srdcu blízkymi, tak majú na to rovnaký názor. Vtipné je, že my to všetci vieme a oni vedia, že my vieme, ale v konečnom dôsledku sa nič nezmení, lebo klientov, ktorých zaujímajú IBA čísla followerov a nie obsah či pozadie celého profilu, tých je stále dosť. A vraj je kupovanie followerov normálne, tak asi sme nenormálne tie, čo to nerobíme....:D. S týmto osobne fakt nesúhlasím a myslím si, že kupovanie followerov je podvod, ktorý potom škodí ostatným blogerom.

Untitled
Untitled

Veľké haló spôsobilo aj označovanie reklám. Najväčšiu zmenu priniesol Mesiac Transparentnosti iniciovaný Elite Bloggers. Priznám sa, že ja sama som dovtedy nevedela, čo všetko ako reklamu označiť a čo nie. A stále si občas nie som istá. Označovala som pôvodne iba platené spolupráce, ale už označujem aj bartrové. Neviem, či je to pre vás ako čitateľov prínosné, či vám na tom záleží alebo to nevnímate. Musím však povedať, že blogovanie je takisto práca (aj záľuba) a blogeri dostávajú mnoho vecí barterom alebo ako darček. Mnohokrát je na nich, či o danom produkte vôbec napíšu a takisto píšu často o veciach, ktoré si kúpili sami. A častokrát robíme ako blogeri výstupy aj nad rámec dohodnutej spolupráce, len preto, že chceme, lebo sme si značku / firmu / produkt obľúbili natoľko, že o nej jednoducho chceme písať. Aspoň ja to tak robím. Blog ma síce z časti živí, ale stále ho robím aj pre radosť, pre seba a hlavne pre vás. Blogeri označujú miesta, kde sami chodia na kávu ale takisto sú niekedy pozvaní na event do nejakej kaviarne. Z môjho pohľadu, ak sa pozrieme na blog ako možný reklamný priestor, je reklama úplne všetko. Nedá sa tomu vyhnúť. 

Často sa ma pýtate na veci, ktoré mám na sebe a ja vám poviem odkiaľ ich mám, bez ohľadu na to, či som ich dostala alebo som si ich kúpila sama. Ale reklama je to tak či tak, no nie? Alebo kozmetika. Nebudem vám klamať, ja v drogérii kupujem už iba prací gél a toaletný papier. Všetko ostatné mi posielajú firmy. A nevidím na tom nič zlé, je to súčasť mojej práce. Každý má v práci nejaké výhody či bonusy, blogeri majú tieto. O mojich (nielen) obľúbených produktoch vám pravidelne píšem v Beauty Corner a môj názor je vždy úprimný, či sa jedná o platený príspevok alebo barter. Samozrejme, kvôli spokojnosti oboch strán (ja-klient) si pri platených recenziách produkt vždy najprv vyskúšam, aby som vedela, či mi vôbec vyhovuje a či ho rada používam. 

Untitled
Untitled
Untitled

Nový nešvár sa nám rozbehol v blogovom svete a to je osočovanie blogerov, kvôli spoluprácam, ktoré prijmú. Ja plne chápem, že sa jednému blogerovi nemusí páčiť, akú spoluprácu alebo akým spôsobom spoluprácu jeho blogerský kolega prijal. Ale súdiť a urážať ho kvôli tomu mi príde zcestné. Mne sa tiež nepáči, ak je na nejakom účte samá reklama (aj keď čo presne je reklama a čo nie, to je diskutabilné) a hlavne, keď príspevkom chýba život a akási autenticita, ale snažím sa v prvom rade starať o seba a robiť veci tak, aby sa mi páčili a aby sa páčili aj vám. Osobne skutočne nevidím dôvod osočovať jednotlivých blogerov z prijatia nejakej spolupráce len preto, že MNE sa to nepáči a ja by som takú spoluprácu nikdy neprijala. Tak keď ma oslovili a ja som ju neprijala, ok, myslím si svoje, je mi jasné, že to niekto iný vezme a niekde tam to končí. Pretože z môjho pohľadu tým vytvoreným negatívnym buzzom by som síce nepriamo, ale aj tak spojila meno so značkou, s ktorou som pôvodne nechcela nič mať.

Tak napríklad alkohol. Spolupracovať so značkou vína či nejakého likéru? Mnoho ľudí tvrdí, že tým nepriamo navádzame ľudí na pitie alkoholu. Ja si myslím, že v našich končinách sme pili, pijeme a aj piť budeme aj bez blogerov. A ja sa netvárim ako svätica, čo odmietne pohár vína alebo dobrého drinku. A keďže viem, že môj blog sledujú ľudia prevažne v mojom veku a nie 14-ročné deti, tak rada nadviažem spoluprácu so značkou, ktorá je môjmu srdcu blízka. Chápeme sa? 

Viem, že bol veľký boom okolo finalistov v tohtoročnom Blogerovi roka. Ja som sa tiež vyjadrila, spätne uznávam, že to odomňa nebolo pekné a viem, že som mnohým ublížila, keď som povedala, že si nemyslím, že by niektoré blogy mali byť v TOP10. Priamo sa ma to dotýkalo a stále si za svojim názorom stojím, aj keď som to možno mohla povedať trochu citlivejšie. Nakoniec si tiež myslím, že sa to najviac dotklo tých, ktorí vedeli, že mám pravdu. 

Untitled
Untitled

Och, a teraz je veľký boom okolo poslednej akcie v Prahe pri príležitosti spustenia nového e-shopu. Že väčšine zúčastnených za Stories na Instagrame zaplatili alebo dostali vouchery. Strašneeee. Chodím mesačne na niekoľko blogerských akcií, z ktorých dávam Stories a keby mi zaplatili za všetky, mám sa ešte o čosi lepšie ako doteraz. Na danú akciu by som šla či by som niečo dostala alebo nie. Na každom evente navyše blogeri aj novinári dostávajú darčekové taštičky. Je to úplne bežná vec. Akurát toto bol skutočne obrovský event, čo asi trošku ťažšie znášajú tí, ktorí neboli pozvaní. Na druhej strane mnoho blogerov účasť odmietlo a je to v poriadku, tak načo to ďalej komentovať? Viem, že sa riešilo, že plno ľudí Stories neoznačilo ako reklamu. Ja som to teda tiež neurobila, pretože ako som spomínala, darčeky dostávame stále a eventu by som sa zúčastnila tak či tak. Takisto ako mnoho iných eventov, kde som potvrdila svoju účasť. Bola som na tento event pozvaná osobne, keďže sa s ľuďmi z agentúry poznám dlhšie. A ako som spomínala, mám pocit, že všetko, čo hodíme na blog či na sociálne siete je svojim spôsobom reklama. Aj keby som vám povedala, že v Lidli majú super sladké mango, tak je to reklama, pretom s Lidlom žiadnu spoluprácu nemám. Ale keď ide len o to, nemám problém označovať ako sponzorované aj eventy, na ktorých sa odteraz zúčastním. Keďže sa ale vo väčšine prípadov nejedná o verejné akcie, je pre vás pochopiteľné, že som tam bola pozvaná ako bloger, nie? Som z toho už úprimne celkom zmätená.

Vidím to tak, že sa nám blogerom opäť začínajú ťažké časy. Ale nielen čo sa počasia týka. :D. Príde zima, bude mráz, ach, bude to s tým fotením veru ťažšie. Tento outfit sme fotili skoro ráno, keď sa ešte nestihlo z noci otepliť a hneď som pochopila, že ďalšie fotenie naplánujeme na poobedňajšie hodiny. :D

Opäť vidíte v akcii moje zelené nohavice, ktoré sú nakoniec oveľa univerzálnejšie ako som si spočiatku myslela! A je to príjemná zmena po rifliach, ktoré ja síce nosím pomenej, ale v uliciach sú dosť časté. Premýšľam, že by som si jedny podobné zobrala napríklad ešte v červenej či oranžovej, k teniskám sú super a ešte aj pohodlné. 

Untitled
Untitled

Outfit: green pants - NAKD / T-shirt - second hand / leather jacket - Mango / sunglasses - Karen Walker / bag - Ocean & Sun / watch - Cluse / necklace - eMKa Prague

You Might Also Like

5 komentárov

  1. Tak tohle je naprosto skvělej článek. Podepisuju se pod každej odstavec.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mně ten humbuk okolo tý pražský akce přijde naprosto oprávněnej. Je rozdíl přijít se podívat na prezentaci třeba nový kolekce a dostat dáreček a oproti tomu dostat tučně zaplaceno za to, že přijdu na večírek a ukážu celýmu instagramu, že jsem tam byla a tím propagovat něco, co jsem ani neměla možnost vyzkoušet, protože se ten obchod teprve otvírá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne súhlasím, ale čím viac toho je, tým viac priestoru majú ľudia s kritickým myslením, ktorí si uvedomujú, kto každý sa tvári ako silno je nad vecou, ale za jednu spoluprácu, ak im za to mastno zaplatia, by sa aj do výkladu dali obložiť škridlicami tváriac sa ako silno som trendy, hoci som rovnaká hus ako aj tie ďalšie. Holt, áno, začínajú vám kruté časť, lebo ľudia sa už neboja povedať vlastný názor a vyžadujú osobitosť a individualitu, o ktorej väčšina wannabe hviezdičiek môže len snívať, hoci o nej píšu v každom príspevku a silno odsudzujú mainstreamové obliekanie ...na tomto sa dá už len smiať a postupne tá bublina spľasne

      Odstrániť
  3. Aaaale ake premostenie z počasia na "aufit" 😉

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Napsala jsi to velmi přesně a výstižně!

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook