BAGETY & NEVHODNÉ OTÁZKY

13.9.18

Untitled
Nemyslela som si, že budem o tejto téme písať niekedy na blog, ale keďže je v poslednom čase aktívnou súčasťou môjho života, tak ju trošku rozoberiem. Ale naozaj len trošku, lebo mi to inak príde zbytočné. 


Mala som, nazvime to, celkom šťastie, že ma Maco požiadal o ruku po dvoch rokoch vzťahu. Väčšinu ľudí (vrátane mňa, pravdaže) to teda prekvapilo, ale viem si predstaviť, že po takých 4-5 rokoch vzťahu by sme už otázky, či sa nechystáme zobrať, dostávali. A ja by som to, prirodzene, očakávala, lebo by som po statuse "zasnúbená" túžila a asi by som sa nehanbila to priznať.

Tieto otázky sú normálne, pýtajú sa na to najbližší, ako aj cudzí ľudia a všetci, na ktorých sú smerované, sú z nich časom otrávení. Po svadbe sa aj nás začali ľudia pýtať na dieťa. Nebolo to nič nárazové, kde tu nejaká otázka, takže som sa nerozčuľovala, táto téma ma nijako neobťažovala a odpovedala som úprimne, tak, ako  to je. Áno, dieťa chceme, kľudne aj hneď, ale tieto veci sa nedajú naplánovať. Trochu nechápavo som krútila hlavou, keď Linda napísala článok na túto tému. Lenže teraz ju už chápem, posledné mesiace sa téma možného splodenia potomka pri mne otvorila strašne veľakrát. A opäť musím pripomenúť, nevadí mi to, odpoviem pravdivo, a niekedy, keď vidím malé bábo, nejak tú tému načnem aj sama, lebo zo mňa vyjde: "Och, aj ja už chcem bábätko, ťuťumuťu...".

Čo ma vie doraziť je otázka, ktorá nasleduje. "Faaakt? Pracujete na tom?" Ja verím, že to dotyčný nikdy nemyslí zle, ale keď som tú otázku dostala po 50x, tak už som si pripadala ozaj zvláštne. Akože chápem dobre, pýtate sa ma, či spolu spávame? Tak keď poviem, že chceme dieťa, tak asi poznám základný postup, alebo má niekto iný trik? Lebo neviem, ako inak by sme na tom mali "pracovať" a keby sme, nedajbože, mali nejaké problémy, tak určite sa s nimi nebudem zverovať pri smalltalku. Proste túto otázku nemôžem už ani počuť a samú ma mrzí, ako ma dokáže vytočiť. Pritom viem, že to od človeka, ktorý sa pýtal, nebolo úmyselné. Spätne si sama uvedomujem, koľkokrát som sa opýtala niečo, čo bolo až príliš osobné a mohlo na niekoho pôsobiť rovnako, ako na mňa táto otázka. Už si na to odvtedy dávam oveľa väčší pozor!

Neviem si inak predstaviť, aký hrozný tlak pociťujú páry, ktoré túto otázku dostávajú a dieťa napríklad nechcú alebo dokonca nemôžu mať. Chcela by som vidieť reakcie ľudí, keby som narovinu povedala, že deti nechceme a neplánujeme. To by isto nečakali a ostali by pobúrení. Jasné, ja tiež neviem pochopiť, prečo niekto nechce dieťa, pretože ja to mám naopak. A ani to pochopiť nepotrebujem, ale rozhodne to rešpektujem. Dnes máme obrovskú slobodu a možnosť rozhodnúť sa. Dieťa pred svadbou, po svadbe (rok či päť rokov), alebo žiadna svadba či žiadne dieťa. A to je len časť možností. Bolo by veľmi pekné, keby celá spoločnosť začala túto rôznorodosť vnímať a nesnažiť sa všetkých vopchať do škatuľky, ktorú sami považujú za správnu. 

Ja mám zatiaľ v rukách zabalené akurát tak 2 bagety, ale keď sa niečo zmení, isto si to všimnete alebo dám vám vedieť. Len sa ma už nepýtajte, či na tom pracujeme. :D

Untitled
Untitled
Untitled

Outfit: rifle, tričko - second hand / opasok - I Am / kabelka - Bali, ale vy si ju môžete kúpiť na Ocean & Sun / sako - Promod / okuliare- H&M / náušnica - Tous / tenisky - Novesta / bagety - La Petite France, ktorým ďakujeme za super služby a možnosť sa toľko v pekárstve fotiť. :)

You Might Also Like

8 komentárov

  1. Super napísané, tiež sme to zažili! Vydávala som sa ako 22ročná a všetci si mysleli, že som v tom. No nebola som a odvtedy sme stále počúvali otázky, kedy už a vrchol bol, keď sa ma jedna pani s úsmevom spýtala “No čo, nedarí sa vám?!” Pravda je, že sme zo zdravotných dôvodov nemohli, potom sa nedarilo a potom som potratila...teraz už nemám problém o tom hovoriť, lebo už tu mám synčeka, ale vtedy som sa často rozplakala. Pred tým som tiež utrúsila pár podobných narážok-otázok, ale poučila som sa. Všetko bude tak, ako to byť má, hlavne buďte zdraví a šťastní, ste super sympatický párik! ❤️

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Keď som otvárala tento post, úplne som vedela o čom to bude.
    Mám pocit, že to zažíva každý jeden pár, pretože na Slovensku svadba=dieťa a ak nie je hneď tak je URČITE niekde problém.
    My sme túto otázku s manželom dostali hneď na svadbe a počúvali sme to 4 roky! Okrem klasických (trápnych) otázok, aké boli spomenuté aj v tomto poste, ľudia zachádzali tak ďaleko, že sa nás pýtali "vy nechcete deti"? "Veď to je zmysel života.." "neviem si predstaviť, že by pre mňa bolo dačo dôležitejšie.." - akoby nám tým chceli naznačiť, že pre nás sú zjavne iné veci dôležitejšie a sú to zjavne pre tých ľudí nepochopiteľné hlúposti. Pravdou bolo, že som mala vážne zdravotné problémy, aj som potratila, po dieťati sme veľmi túžili a tieto hlúpe otázky ma vždy zranovali viac a viac. Tí ľudia nevideli ako doma takmer každý deň plačem, ako ma bolí pohľad na nejakú matku s dieťaťom, tehotnú..ako mi chýba moje nenarodene bábätko.. no mali tú drzosť pýtať sa dokolo a dokola! A čo boli horšie, aj vlastná rodina, ktorá o našich problémoch vedela! Vrchol bol keď sa ma spýtali, resp. hystericky vyflusli zo seba poznámku "TAK CHOĎ NA UMELÉ OPLODNENIE"! čo už som pokladala za fakt cez čiaru a odvtedy som na tieto otázky odpovedala veľmi nevhodne no inak sa tí ľudia nedali zastaviť..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Náš prípad je, že po dvoch rokoch vzťahu sme sa zasnubili a nikto neriešil kedy bude svadba. A po ďalších dvoch prislo dieťa, všetci sme sa tešili samozrejme, no otazka svadby bola stále častejšia. Ved uz predsa mame dieťa,mali by sme mat všetci rovnake priezvisko. No krátko po porode sa nam zadarilo druhe babo. A prisli nevhodne otázky typu zas?? To ste planovali? Nevedeli ste si dat pozor? A zvladnes to?? Teraz mame 16mesačnú dcerku a 3mesacneho syna, sme najstastnejsi na svete pretoze sa nam narodili dve krásne,zdrave deti o ktoré sa iné páry snažia aj roky. A áno, zvládam to po svojom a v pohode. No to este len začali otázky a narážky na to, ze preboha mali by sme sa zobrať, ved mame dve deti!! Myslim si, ze každý pár alebo jednotlivec má určite otázky, ktore poklada za nevhodné ked sa ho ludia spytaju. Lebo zasahuju prilis do súkromia alebo sú prenho z roznych príčin citlivé.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jeden z najtrápnejších komentárov na webe,je veta "pracujú na dieťatku".eeeeeeeeeeeeeee....,tragédia.Akože PRACUJÚ?
    Vážne?A čo nás je koho do toho.? Na druhej strane,kedˇuž máme spoločné dieťa,prečo sa nezosobášiť?Osobne by som sa urazila,keby ma chlap nepožiadal o ruku.Asi by som mu za to nestála,a tým pádom ani on mne.Je to môj osobný názor,ak má niekto iný,nech.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mňa by zaujímalo, či vidíš v tomto "konzervatizme" nejaké rozdiely medzi Slovákmi a Čechmi, predsa len žiješ v Prahe a o Čechoch sa celkovo hovorí, že sú "svetovejší" než my Slováci. Inak, je to také zvláštne, keď sa mi už dosť dlho stávajú také veci, že trošku tuku na bruchu pod splývavými šatami a istá pani a potom ešte iná mi úplne vážne a radostne gratuluje k dieťaťu, zvlnený zips v oblasti brucha na chlpatej veste - zas sa so mnou chcú tešiť a chytajú mi brucho (kamarátky), babka môjho partnera nás chce motivovať, aby sme už dačo robili slovami: Už dačo robte, lebo ťa pošlem za mojím susedom. Dnes mi je to už smiešne a celkom sa učím vystupovať v takýchto situáciách, ale v tú chvíľu som myslela, že ju zaškrtím, nech má aj 90 rokov. Deti ešte nemám, ani sme sa ešte nezobrali a to sme spolu už dvanásť rokov.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. My sme brali minuly rok po 8 rokoch vztahu... Svadba prisla prirodzene ale zobrali sme sa az po 3 rokoch zitia v zahranici, pred tym sme to nejako velmi necitili... tiez sa ludia stale pytali ci sa brat nechceme, ci si myslime ze sa este rozideme atd... teraz to iste s dietatom... deti este nechceme a este sme sa ani nerozhodli ci vobec nejake budeme chciet... citim sa mlada a som spokojna s nasim zivotom takym aky je a pritom mam velmi rada deti len sa este na svoje necitim... moje kamaratky sa ma stale pytaju ze ci mi nebude vadit ze budem "stara mama"... toto ma vzdy najviac rozculi! Zi a nechaj zit, co koho do toho.. :D aj keby som mala byt 40-rocna a tehotna! :D si mlada, uzivaj si a nenechaj sa rozculit zbytocnymi recami! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ľudia s podobným typom otázok dajú pokoj až vtedy, keď je na ceste druhé dieťa. Nikdy som nechápala a ani nepochopím..

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ach jáj tieto otázky dôverne poznám a nech odpoviem akúkoľvek možnosť, ľudia aj tak budú šprtať hlbšie 😣 Tak už sa ohradím len tým, že máme mačku a psa a to nám zatiaľ stačí 😂

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook