WEDDING SERIES / THE STORY OF MY WEDDING DRESS

24.11.17

Untitled
Na tento článok som sa veľmi tešila. A dala som si na ňom veľmi záležať, až tak, že som fotky nafotila hneď dvakrát, pretože s ich prvou verziou som nebola spokojná. Ale s týmito fotkami mi už pomohol Maco, takže ma to hreje pri srdiečku. 

Veľa z vás sa ma pýtalo, odkiaľ mám svoje svadobné šaty. Nie som si istá, ale myslím, že som o ich pôvode na blogu / sociálnych sieťach ešte nehovorila, pretože som to chcela urobiť práve tu, v tomto článku. Ešte pred svadbou som vám o svojej predstave celého svadobného looku napísala v článku Wedding inspo. Spätne som si ho prečítala a musím sa usmievať. 

Nechcela som šaty z požičovne, chcela som unikátny kúsok, ktorý by bol ušitý priamo pre mňa. Páčila sa mi aj predstava vintage šiat, ale času na hľadanie som už mala málo a vlastne som nechcela šaty, ktoré mal predomnou oblečené niekto iný. 

Untitled

S výberom šiat som si dávala poriadne načas a čím viac sa blížil deň D, tým viac som bola nervózna, pretože som okrem šiat musela riešiť milión iných záležitostí. Potom na mňa prišla kríza. Začala som mať k celému tomu humbuku a dôležitosti, ktorá sa prikladá šatám, odpor. Chcela som krásne unikátne šaty, to áno, ale tiež mi napadlo, že dávať cez 1000 EUR za kúsok, ktorý si oblečiem raz v živote je proste zbytočné. Jasné, keby sme mali svadbu na zámku, ale my sme chceli uvoľnenú svadbu, tak prečo by nemohli byť uvoľnené aj moje šaty? Veru, moja racionálna povaha sa nezaprela, ale v tomto období som mala ozaj veľkú krízu a nevedela som, čo so mnou (mojimi ešte neexistujúcimi šatami) bude. 

Untitled
Untitled

Vtedy som si chcela objednať biele body z Asosu a k nemu si nechať ušiť jednoduchú padavú sukňu. Poviete si, že je to padnuté na hlavu, aj moja mamka mi stokrát prízvukovala, že môžem mať šaty aké len chcem, ale mne to prišlo všetko také nafúknuté a prehnané. Už som to brala tak, že sú to len šaty a dôležité je, ako v nich budem vyzerať, nie odkiaľ pochádzajú..Naviac mi prišiel tento nápad s body a sukňou veľmi originálny, rebelský a iný. Myslím si, že by som pri ňom iste skončila, keby som si v jeden deň v Rimavskej Sobote u starých rodičov, len tak, z dlhej chvíle, nevyskúšala Nagyikine svadobné šaty.

Úplne som zabudla, ako vyzerali a keď som ich vytiahla zo skrine, zistila som, že volánová sukňa je veľmi podobná tej, ktorú som ešte pred zásnubami uchovávala uloženú v mobile. Pre prípad. Tak som si ich zo zvedavosti skúsila, veď kedy, keď nie práve teraz, keď budem sama nevestou. A sedeli! Teda nie úplne, vršok mi bol veľký, ale sukňa bola presne na mňa! Zavolala som Nagyiku a obzerajúc sa v zrkadle mi navrhla, či by som ich nechcela na svoju svadbu. Zaskočilo ma to (aj keď som v to tak trochu dúfala), pretože sú to predsa jej šaty a budú sa musieť prešiť, takže získajú odlišnú podobu. Ale vyseli v skrini 47 rokoch a vyseli by tam ďalej. Môžem im dať nový rodinný príbeh...

Untitled

Aj keď sa zdá, že to už s tými šatami bolo rozhodnuté, nie je to tak. Museli sme ich dať do čistiarne, aby sme vôbec videli, či sa s nimi bude dať niečo robiť. V prvej čistiarni nás odmietli, lebo sa báli, že vintage šaty zničia a na zodpovednosť si to brať nechceli. Ale našli sme ďalšiu. Celý týždeň som tak tŕpla, lebo v hlave som už premýšľala, ako by sa v prípade úspešného čistenia dali prešiť. Našťastie, všetko vyšlo a tak som si musela urobiť svoju predstavu a nápad, ako týmto 47-ročným šatách vdýchnuť nový život. 

Nájsť krajčírku taktiež nebolo vôbec jednoduché. Predsa len, nechceli sme dať tieto šaty do rúk len tak komukoľvek. Krajčírka, do ktorej sme vkladali nádeje nás odmietla, netrúfala si. Odporučila nám však veľmi šikovného krajčíra (Krajčírstvo Vilém Košice), ktorý túto úlohu zobral ako výzvu a mala som pocit, že sa z toho sám úprimne teší. 

Untitled

Isto sa pýtate, prečo som si teda vzala vintage šaty, keď som tvrdila, že sa nechcem vydávať v šatách, ktoré už mal niekto na sebe. Lenže moja Nagyika nie je len tak niekto. Zasnúbili sme sa práve na jej narodeniny, to ona ma priviedla k šitiu, DIY a láske k vintage veciam (z jej skrine). Manželstvo s Papim, rodinu, lásku a zázemie, ktoré vytvorili, si nejak prostredníctvom týchto šiat chcem priniesť do života s Macom aj ja. 

Untitled

Čo sa týka prešitia šiat, sukňa bola perfektná, na tej som nechcela meniť vôbec nič. Vršok bol príliš konzervatívny a chcela som ho odľahčiť. Vedela som, že chcem mať odhalený chrbát a prekrížené ramienka. Kvôli mojej skolióze mi totiž vždy jedno ramienko padá a na svadbe som takýto "problém" nechcela riešiť. Po hlbokej analýze som sa rozhodla, že nebudem s vrchnou časťou príliš vymýšľať a vsadím na jednoduchú klasiku, ktorú som mala mesiace uloženú vo svojich svadobných zložkách. Určite som nechcela žiaden korzet a pôvodne ani podprsenku, tú sme však nakoniec všili priamo do šiat. Spravila svoju robotu. :) A možno si všimnete, že ramienka sú v predu tenšie ako vzadu na chrbte. Je to preto, že na chrbte na mi ich šírka veľmi páčila ale vpredu boli príliš hrubé. Pán krajčír ich upravil tak, že sa smerom dozadu rozširujú a celé to vyzerá maximálne nenápadne! A asi vás bude zaujímať koľko celé prešitie stálo. Bolo to 150 EUR. Hodnota tých šiat je pre mňa ale mnohonásobne vyššia. Nevyčíslitelne. To snáď ani nemusím zdôrazňovať. 

Svadba Beka&Chris-462
Untitled
Untitled
Untitled

Keď sa na to takto pozerám, môj výber šiat nemohol byť lepší, prirodzenejší či osudovejší. Nič iné by nebolo viac moje (viac "rebekovské"). Nagyikine šaty sú zároveň aj MOJE ŠATY. Všetko do seba krásne zapadlo. Som vďačná, že som ako nevesta mala to šťastie, obliecť si šaty po svojej starej mame.

Untitled
photos of the dress - Maco (in Halmi Caffé)
photos of me - Kristiána Vavreková 

You Might Also Like

14 komentárov

  1. toto je naozaj top topov ❤️ uprimne a v dobrom ti zavidim, takyto poklad to je rarita!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dnes sa už toľko ani nevidí, že niekto by takto zmýšľaľ, že chce hlavne prirodzenosť.. Všade sa stretávam len s tým aké šaty, aby to vyzeralo, čo najluxusnejšie, z najlepšieho salónu, ... preto klobúk dolu zvládla si to celé super, si nádherná a podľa mňa si nielen výzorovm v tomto okamihu ale celkovo aj v zmýšľaní (nehnaním sa za najdrahším) veľkou inšpiráciou aj preto si vždy rada tvoje blogové príspevky rada prečítam :)


    DEZIRÉ

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je tak prekrásne! Až sa mi srdce roztopilo❤️ Tie šaty sú nádherné, a je to o to väčší poklad, keď človek vie, že sú takým naozaj drahoceným rodiným dedičstvom a že už priniesli lásku inde. Juj úplne som z toho mimo, úžasné❤️

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Toto som si myslela že sa deje len vo filmoch. Že babička mala kúsok ktorý sa dá dakym spôsobom pretvoriť a nádherne použiť znova. Nadherne! Dojímavé!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jééj, k Vilémovi nosím veci aj ja. Je síce možno drahší, ale kvalita niečo stojí. Príbeh šiat je úchvatný, držím palce v manželstve. A nehanbím sa priznať, že ja už 20 rokov v takom žijem. Inak sledujem vás od maniačok a vidim váš úchvatný prerod.... Som veľký lokálpatriot a vždy má poteší keď ľudia z KE robia niečo zaujímavé. Len tak ďalej ..... DADA

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Na můj vkus je ten vršek na svatbu sice až moc odvážný, ale příběh šatů je úžasný a dojemný.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ježiškote, to je tak sympatický.) To jsme vůbec netušila, že jsou ty šaty takový skvost! A to jsme je obdivovala už předtím ...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak to je uplne super, ze sa ti nieco take podarilo :) tiez by som chcela k svadobnym satam pribeh, tie satenove "ohavy" z vacsiny salonov mi pridu hrozne nekvalitne az to bije do oci a totalne predrazene :)
    bola si kraaaaasna :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ako zrejme to bude aj tehotenskými hormónmi ale až mám slzy v očiach. Konečne som sa k tomuto článku dostala a som v nemom úžase. Skvele si to so šatami vymyslela, pekne ste ich prešili a bola si v nich nádherná. A tá pridaná hodnota je najdôležitejšia. Ja som síce svadobné mala požičané, ale na prvé sväté prímanie sme prerábali maminine šaty z prímania. Je super pretvoriť niečo, čo má aj sentimentálnu a nie len finančnú hodnotu.A možno ich raz zdedí tvoja dcéra alebo vnučka :)

    NITA
    ADVENTNÝ KALENDÁR

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tak to byl perfektní nápad a šaty jsou úžasné!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Hádam ani krajší príbeh svadobných šiat si žiadna žena nemôže priať <3

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tvoja babka je riadna kocka na jej svadobnej fotke!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. krásny príbeh, krásne šaty a krásna nevesta v nich, becca, veľmi ti to v nich pristalo, ešte raz - všetko najlepšie vám do života! S.

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook