PEOPLE

15.3.17

2 done
Teraz som niekde čítala, že je dosť náročné si nájsť kamarátov v dospelosti, pretože čím ste starší, tým viac neznášate ľudí. Môžem s tým viac menej súhlasiť. Masy anonymných ľudí bez mena, ktorých stretávam denne na ulici či v električke, ma fakt vedia vytočiť. Nič s nimi nemám, neviem o nich absolútne nič, ale jediné čo od nich očakávam je, aby sa nesprávali ako zvieratá, ani ako neandrtálci, ale aby sa chovali ako inteligentní uvedomelí ľudia, za ktorých sa vo svojej hlave pokladajú. 

Tak vám poviem príbeh, ktorý ma kvalitne naštartoval minulý týždeň. Stojím na autobusovej stanici v Rimavskej Sobote s cieľom nasadnúť do autobusu smer Košice. Prišli sme s Papim na tú autobusovú stanicu zámerne skôr, postavila som sa za mladú pani, ktorá tam bola prvá. Nemala som ambície ju predbehnúť, jednoducho prišla skôr ako ja, tak to rešpektujem, normálne sa postavím za ňu. Eurobus meškal (óóó toľké prekvapenie) a na nástupišti číslo 1 sa už nazbieralo pomerne dosť ľudí, ktorí sa rovnako ako ja chystali využiť jeho služby. Už nestáli v rade, ale rôzne roztrúsene. Každopádne, tak ako na pošte či u lekára by sa malo dodržovať nejaké dekórum, a teda sa nebudem tlačiť dopredu, keď som prišla medzi poslednými. Či nie takto to funguje? Politici si tu robia čo chcú, poriadok vystriedal bordel a tak ich prostí ľud nasleduje, veď nám idú príkladom, nie? To som trochu prehnala, ale chápete. No nič, vrátim sa k príbehu. V diaľke sme zahliadli prichádzajúci autobus. Ľudia sa zrazu začali približovať k obrubníku, aby k nemu boli bližšie, keď zastane. Potom ten Eurobus zastal na nástupišti a spustilo sa peklo. Seriózne peklo. Ľudia sa na seba natlačili, vytvorila sa masa a každý chcel do autobusu nastúpiť prvý. Cítila som, ako mi niekto dýcha na hlavu, zároveň ma tlačili na pani predomnou. Z masy som už nevedela ujsť. Paradoxne sa medzi mňa a pani predomnou z boku tlačili ešte dve postaršie (za to by sa urazili) "dámy", ktoré prišli na stanicu medzi poslednými. Bez hanby. Nikomu neprišlo divné, že nikto nemal ŽIADNY osobný priestor. Boli sme na seba totálne nalepení. Ako keby v krajine panoval hlad a dávky jedla a vody od dodávky Červeného kríža boli obmedzené. Boj o prežitie. Boj o nástup do autobusu, v ktorom je miesta dosť. Už som sa nadýchla, že sa ozvem: ,,Pani zlatá, kam sa tak tlačíte?", keď ma niekto natlačil k autobusu ešte bližšie a ja som sa musela rukou pridržať, aby som pod neho nespadla. Keby som spadla, čert to ber, použili by ma ako ďalší schodík k ich vysnívanej ceste do autobusu. Chcela som začať kričať a kázať, nech sa spamätajú a začnú sa chovať normálne, ale uvedomila som si, že je to zbytočné. Som sklamaná. Čiastočne aj zo seba, že som sa neozvala. Do toho autobusu sme nastúpili všetci. 

Ja viem, že sa hovorí, že sa máme všetci starať o seba a neriešiť ostatných. Ale niektorí to pochopili úplne nesprávne!

Inak sa snažím vnímať ľudí, s ktorými som v kontakte napríklad pracovne. V každom vidím najprv to dobré. Dávam im šancu. Nepokladám za zlého človeka ani blbca nikoho, kým mi na to nedá dôvod. Mám v živote jedno heslo, podľa ktorého sa riadim. Správaj sa k druhým tak, ako chceš, aby sa aj oni správali k tebe. Niekedy je mi to však na vlastnú škodu. Človek je od prírody sebecký a myslí hlavne na seba. Jasné, je dôležité myslieť na vlastné dobro, ale nemyslím si, že je správne využívať k tomu druhých bez toho, aby z toho mali tiež aspoň nejaký úžitok. 

Denne mi chodia rôzne ponuky na "spoluprácu". Dávam to do úvodzoviek preto, pretože podmienky určené zo strany firmy sú veľmi výhodné iba pre nich. Napríklad si mám kúpiť produkt z vlastného vrecka (jeho hodnota je teda na mne), oni mi preplatia cca 30 EUR. To je akože tá moja odmena. A mám o nich napísať článok na blogu. Takže ak si to zhrnieme, ja si mám kúpiť nasilu produkt, ktorý nepotrebujem, aby som o nich mohla napísať článok a preplatia mi iba jeho časť. Ak by som si objednala produkt (stále ho nepotrebujem) do 30 EUR, otázka zostáva, kto mi zaplatí za ten čas, ktorý strávim na príprave článku, a ktorý bude reklamou pre daný portál? Zbytočná rečnícka otázka, pretože odpoveď som na ňu, ja drzaňa drzá, už nedostala. Ale je to jasné, v tomto prípade by som platila za reklamu na portál na mojom blogu ja im! Skutočne výhodná spolupráca. Takisto priam milujem ponuky od rôznych nových online magazínov, ktorým sa, citujem ,,...veľmi páči môj blog a štýl, ktorým píšem....a bla bla bla..." a chcú, aby som sa stala súčasťou ich redakčného tímu. Ako protihodnotu mi ponúkajú prelinky z ich webu na môj blog a zdieľanie na ich FB stránke. Nie, ďakujem. 

A potom sú tu projekty, na ktoré sa tešíte a chcete ich veľmi robiť. Kvalitne, na úrovni, k spokojnosti oboch strán. Pristúpite na podmienky klienta, naozaj na všetky, znížite si honorár, pretože v projekt veríte, ale tiež máte svoje podmienky, z ktorých ubrať nechcete, aby neutrpela kvalita. Teda aby bol spokojný klient, ale s tým, že si za svojou prácou stojíte a neodovzdáte polovičnú prácu. Pretože to chcete robiť poriadne. A čím viac ustupujete, tým viac ešte tlačia, až sa nakoniec cítite ako blbec a premýšľate, či vám to za to vôbec stojí. Často tak zistíte, že ľudia sa bohužiaľ nie vždy správajú tak, ako by ste očakávali. Že kompromis je pre niektorých jednostranná záležitosť.

Takže toľko dnes k ľuďom. A pár slov, naozaj pár, k outfitu. Viete, že na extra dievčenské outfity nie som, ale tento ružový klobúk bol fakt peckový úlovok, ktorý som zahliadla vo výklade v električke a musela sa preň vrátiť. Je zo sekáča, rovnako ako sukňa a sveter. Táto kombinácia ružovej a army green je teraz moja obľúbená a s rôznymi obmenami som ju mala na sebe už niekoľkokrát. A konečne bolo počasie aj na nové biele tenisky slovenskej značky Novesta! Avšak plánujem s nimi nejaký DIY, tak sa potom nechajte prekvapiť :).


5 done
19 done
1 collage
17 done 3
9 done
15 done
10 done
3 done 2
photos by my mum

Outfit: sweater - second hand / skirt - Topshop (second hand) / bomber jacket - Urban Outfitters / pink fedora - second hand / sunglasses - Karen Walker / sneakers - Novesta / necklaces - Maria Pascual, Swarovski

You Might Also Like

10 komentárov

  1. S tím kloboučkem jsi mě fakt pobavila, úplně se v tom vidím ... :D
    Jinak, souhlasím s tebou a ta věta co je v textu zvýrazněná, je pro mě mantrou, ale bohužel nevím proč mám pocit, že to moc nefunguje... Asi to bude tím, že se tím ostatní neřídí :/
    Na DIY se těším.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tvoje vlasy sú DO-KO-NA-LÉ!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tlačení do autobusu taky dost dobře znám a nechápu to.
    Jinak outfit je jako vždy povedený :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ahoj, mini otazocka: sedia ti tie topanky novesta dobre na chodidle? Pretoze ja som ich musela bohuzial vratit, ked som zistila ake su siroke a "tazke" na to, ze su to tenisky.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja nemám rada ľudí vo všeobecnosti:D ale samozrejme pravdu píšeš.

    Inak veľmi pekné fotky, ako si zladila pozadie s oblečkom. úplne mám chuť vypnúť počítač a odísť niekde na náplavku.

    S.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. tie fotky sú úžasné! a s článkom sa stotožňujem :D
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  7. "Kompromis je pre niektorých jednostranná záležitosť"..... lepšie si to zhrnúť nemohla!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ehmm...mna zaujala kabelka...v popisku som nenasla..odkial pls? ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tú som kúpila mamke v Amerike v outlete, tak značku neviem bohužiaľ, ale je kožená :).

      Odstrániť
  9. Tak ta popisovaná situace s autobusem je naprosto běžná jak v Brně, tak i v menším městě, odkud pocházím. Jednou to byl extrém, to když jsme s přítelem čekali na spoj domů, ověšení taškami, byli jsme asi druzí v řadě, protože jsme na nástupiště přišli opravdu brzy. Když autobus dorazil, tak do nás najednou zboku doslova vrazila starší paní a začala se před nás cpát a šlapat nám po nohou. Na můj šokovaný dotaz, co to má znamenat, odpověděla, že má nárok nastoupit dřív než my, protože sice čekala na špatném nástupišti, ale určitě čekala déle než my... Podotýkám, že autobus byl velký a prázdný a vešli jsme se do něj s přehledem. Paní mě tak vytočila, že jsem ji nastoupit první nenechala a slušně jí řekla, že autobus je dost velký pro všechny a že takové chování opravdu nechápu. S takovou reakcí asi nepočítala, takže se jen zasmála a dál už se necpala, ale přesto, já jsem byla vytočená doběla. Horší situace se mi stala ještě na střední, to se ale přede mě (a dalších asi 30 lidí) zase vecpaly dvě Romky, které mi ale na můj dotaz, co to má být, začaly nadávat a vyhrožovat takovým způsobem, že jsem radši už dál nereagovala a prostě je nechala nastoupit... Tehdy mě i mrzelo, že nikdo jiný jim nic neřekl, dokonce ani řidič autobusu, a to přesto, že na mě pořvávaly ještě asi pět minut. Nástupy do "šaliny" v Brně jsou taky pro hodně lidí každý den doslova boj o přežití... Přesně jak píšeš, to je opravdu tak složité se chovat jako inteligentní slušní lidi? Ano, pro hodně lidí to očividně těžké je. Trochu jsem se rozepsala, ale na tohle jsem opravdu hrozně alergická. :D Jinak outfit je moc pěkný, hlavně teda ten klobouk. Takový úlovek ze sekáče, to snad ani není možný! :D

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook