AKO NAKUPOVAŤ V SECOND HANDOCH

6.1.17

second hand uvod
Ak sledujete tento blog pravidelne, viete, že som veľkou fanúšičkou second handov. Milujem sa v nich prehrabávať a objavovať ,,stratené poklady", ktoré dokonale zapadnú do môjho šatníka. Často sa ma pri oufitových postoch pýtate, v ktorom sekáči som našla nejaký konkrétny kúsok, ale viete, ono to nie je o sekáči, ale o vás. Žiadny sekáč totiž neponúka len super kúsky. Musíte ich nájsť vy. Stáva sa mi, že mi niekto povie, že nakupovanie v sekáčoch nie je preňho. Ak má niekto k už noseným kúskom jednoducho odpor, beriem (aj keď nechápem, ale beriem), v tom prípade sekáče vážne nie sú vhodné. Ale väčšinou je to o tom, že nájsť dobrý kúsok sa zdá byť niekedy až nedosiahnuteľná úloha. Preto som spísala zoznam, ktorý vám prechádzanie second handom uľahčí. Verte, že keď nájdete prvý parádny kúsok, zapáči sa vám to. A možno si to zamilujete rovnako ako ja :).

ŽIADNE OČAKÁVANIA

Second hand nie je obchod s fast fashion, preto doň rozhodne nechoďte s jasnou predstavou vysnívaného kúska. Ten tam totiž s veľkou pravdepodobnosťou nenájdete. Aj keď, raz sa mi stalo, že som chcela ružové kraťasy a vážne som ich našla, ale to bolo skôr šťastie. Čo je extra dôležité, a myslím to vážne, je trpezlivosť. Nemôžete čakať, že po minúté hrabania nájdete niečo skvelé. Niekedy to nejaký čas trvá, jednoducho je len potrebná dávka trpezlivosti a vytrvalosti. Nemôžete sa po 5 minútach hneď vzdať. Do second handu musíte vstupovať s otvorenou mysľou, akoby ste išli hladať poklad a teda s vedomím, že ho môžete, ale nemusíte nájsť. Koľkokrát som šla na ,,tour de sekáče" s tým, že nakúpim plnú tašku vecí a po pol dni prehrabávania som odišla s jednou šatkou za 0,50 eura. Naopak, ak skočím do sekáča ,,len tak nakuknúť", nájdem často hneď niekoľko krásnych vecí a potom chodím po meste s igelitkou ako bezdomovec :D. 

second hand 3 2
TROCHU FANTÁZIE

Medzi hromadou absolútne nepoužiteľných vecí sa vám aj lepší kúsok môže zdať rovnako nanič ako tie ostatné. Nehovoriac o typickom sekáčovom puchu, ktorý mnohých odradí už pri vstupe. Chápem, veď v pekne naaranžovaných obchodoch sa nám stáva presný opak, a teda že si berieme domov vec, ktorá nás očarila obklopená množstvom iných pekných vecí, ale doma nám nakoniec leží nevyužitá v skrini. Preto zapojte trochu fantázie, venujte oblečeniu v sekáči aspoň dve-tri sekundy, namiesto neustáleho zúfalého prehrabávania sa. V sekáči na vás nevyskočí bavlnená košela či kožená sukňa len tak. Čaro jednotlivých kúskov musíte objaviť vy. Pretože vy ste tá ,,čarodejnica", ktorá týmto kúskom vdýchne nový život

Nebojte sa ani mierne oversized kúskov, s úzkymi džínami budú vyzerať super. Dlhé sukne či nohavice môžete jednoducho skrátiť, sakám môžete vymeniť gombíky a kabátom vybrať ramenné vypkávky. Možností je mnoho a verte, že z mnohých vecí sa dajú spraviť hotové poklady.

second hand
HLAVNE UDRŽATEĽNE

Položme si jednu dôležitú otázku. Prečo nakupujeme v second handoch? Áno, nájdeme tam výnimočné kúsky, ale aj preto, že už viac nechceme podporovať módne reťazce a bez rozmyslu nakupovať lacné handry. Nevidím totiž takmer žiadny rozdiel v tom, ak rozbijete peňaženku v nákupnom centre či v sekáči. Iste, stále je to lepšie v sekáči, ale ak nakúpite bez rozmýšľania plné tašky vecí, v konečnom dôsledku to budú opäť iba veci, ktoré vôbec nevyužijete. A verte, že v sekáči, kde všetko stojí cca 2 eurá, sa tašky plnia rýchlejšie. Zrazu má otázka ,,Budem to nosiť?" úplne iný význam. ,,Veď aj keby nie, stálo to iba 1,50 eura." Ale práve tejto filozofii sa, prosím, vyhnite. Hovorím z vlastnej skúsenosti, mať doma tašky absolútne nepoužiteľného oblečenia je otrasné. 

Keď si v sekáči vyberám veci, často beriem do kabínky aj zo 6 vešiakov, ale k pokladni idem s jedným, nanajvýš dvoma. Pozorne si ich prehliadnem, zistím, či by sa dajú nosiť rovno alebo ich budem musieť upraviť, potom sa sama seba spýtam, či sa k tej úprave vôbec niekedy dostanem a tiež, či by som si daný kúsok vzala, aj keby stál 10-násobne viac. 

P.S.: Najlepšie kúsky nájdete v pánskom oddelení :).

CELKOVÁ NOSITEĽNOSŤ

Keď som v tej kabínke, pozorne si prezriem materiál a ceduľky jednotlivých kúskov. Bavlna, vlna, denim, super! Umeliny nechávam tak, nič, v čom pleť nedýcha a spotím sa v tom už len pri obúvaní pri odchode z domu, mi ozaj netreba. Akokoľvek krásna vec to môže byť, len by zaberala miesto v skrini a pri každom pokuse nosiť ju by som len nadávala. Krčí sa daný kúsok? A budem ho môcť prať v práčke? Čudovali by ste sa, ale mnoho vecí v sekáčoch je vhodných iba na ručné pranie. Je mi daný materiál príjemný? To všetko berte v úvahu, vyhnete sa tak neuváženým nákupom a domov si odnesiete iba to, čo skutočne oceníte.
second hand 2
A AKÁ TO JE ZNAČKA?

Pochopte, že do sekáča si nejdete po značky. Tam sú si viac-menej všetky kúsky rovné. Osobne sa vyhýbam nakupovaniu fast fashion značiek v secondhandoch, lebo tie nemajú žiadnu hodnotu. Väčšinou sú už viditeľne nosené a keby som chcela tričko z H&M či River Island, nejdem si poň do sekáča, však. Tiež sa mi už niekoľkokrát stalo, že som našla napríklad vintage košelu od svetového návrhára, ale nechala som ju tam, pretože by som ju absolútne nevynosila a kupovať si ju len preto, že je to high fashion brand mi prišlo smiešne. Čo však najčastejšie beriem domov sú veci bez značky, ale zato kvalitné, v super stave a mnohokrát jedinečné. Napríklad moje obľúbené zamatové sako, ktoré mám v šatníku už niekoľko rokov a každý mi ho závidí, alebo niekoľko midi plisovaných sukní.

SEKÁČOVÉ ISTOTY

Ak ste začiatočník a máte ešte problém vidieť krásu jednotlivca medzi hromadou ,,smetí", začnite pomaly a obzerajte sa v konkrétnych sekciách, po konkrétnych materiáloch alebo univerzálnych kúskoch.

- denim, teda rifle, riflové košele či bundy sú najlepšie práve tam. Majú jemnú patinu, sú trochu vintage a prisahám, že ani v obchode lepšie nenájdete (s výnimkou skinny jeans).
- sivé mikiny, s retro potlačou či bez. Krásne, mäkké, bavlnené, jemne oversized. 80% mojej zbierky (nielen) sivých mikín je zo sekáča a opäť môžem povedať, že som v žiadnom obchode lepšie nenašla.
- zamat (a to čo sa naňho podobá), tento momentálne veľmi populárny materiál je v secondhandoch už niekoľko rokov. Hlavne saká sú v tomto materiály v sekáčoch dosť rozšírené.
- bavlnené košele, je ich tam mnoho, hlavne v pánskom oddelení. Mnohokrát nájdete aj celkom nenosené, aj značkové (aj keď o to primárne nejde), obyčajné aj vzorované. 
- koža, och koľko super kožených kúskov som už našla, hlavne napríklad bundy z brúsenej kože, ktoré je ale potrebné pred nosením odniesť do čistiarne.

KTORÉ SEKÁČE?

A sme tu, otázka, ktorú sa ma pýtate najčastejšie. Klasika, ktorá je v každom meste je Textil House. Avšak tam nakupujem iba, keď sú tie ich výpredaje, inak mi to nepríde moc výhodné. Najlepšie sekáče sú v malých mestách, kde ľudia väčšinou kupujú práve kúsky z reťazcov (pretože tie v malých mestách nie sú) a nevedia oceniť skutočné ,,dobroty". Čo je ale dobré pre vás, pretože vďaka tomu sú v týchto sekáčoch často tie najlepšie kúsky. Napríklad veľmi rada chodím po sekáčoch v Rimavskej Sobote. Keďže som z Košíc, dám vám jeden tip na skvelý sekáč, ktorý je ale aj poriadnou výzvou a nie je len tak pre hocikoho (trošku preháňam, ale je to trochu hardcore, ak mi rozumiete). Na Jazere je Megasekáč, kde sú skutočne nízke ceny, ale treba sa tam neskutočne hrabať. Každopádne, za 1 euro si dokážete odniesť plnú tašku vecí. Kvôli polohe vám tam odporúčam ísť jedine autom. V Prahe zas môžem odporučiť sekáč na Plzeňke (priamo pri zastávke) pri Smíchovskom nádraží.

Ak sa hneď na sekáče necítite, ale predsa len je vám myšlienka udržateľnej módy sympatická, skúste si s kamarátkami vyselektovať pár vecí, ktoré už nenosíte a medzi sebou si ich vymeniť. Ja mám takto hneď niekoľko vecí od Benitky. Jej už neslúžili a ja ich naopak nosím jedna radosť. Takisto sa mrknite na Vinted, kde dievčatá predávajú oblečenie, ktoré už nenosia. Okrem toho, že si môžete presne vybrať, aký kúsok hľadáte (napr. leopardí kabát), môžete tam svoje nenosené veci predávať aj vy alebo si ich s ostatnými užívateľkami navzájom povymieňať. 

Ďalší článok, tentoraz o super štýlových sekáčoch vám pripravím čoskoro.

Verím, že som vám týmto návodom aspoň trochu motivovala navštíviť second hand a uľahčila vám hľadanie správnych vecí :).

You Might Also Like

12 komentárov

  1. veľmi pekne spracovaný článok a výborný, svieži spôsob ako zobraziť fotky, super sa to hodilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja mám s nákupom v second handoch vždy problém, lebo si tam neviem nájsť nejaký vhodný kúsok, a nedokážem si ho predstaviť ako ho zladím v outfite. potom to dopadne väčšinou tak, že si kúpim v sekáči nejaké tričko HM, presne to čo píšeš, že sa dá kúpiť aj v normálnom reťazci :) tak už som to pomaličky aj vzdala a nesilím nákup v second hande :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Rada chodím do sekáčov - najmä do textilhousu, keďže ten je jediný celkom dobrý v našom malom mestečku, ale som celkom zvedavá zájsť aj do Bratislavy, či tam budú fakt lepšie veci, keďže je to oveľa väčšie mesto, že? Ja nachádzam veci väčšinou v mužskom "oddelení" a taktiež vlastním sivú mikinu, ktorú zbožňujem najviac a stála ma len 50 centov, čo ma úplne dostalo. Na ženské som osobne nemala až také šťastie. Inak veľmi pekný článok a skvelé tipy, je pravda, že pozerať sa po denime oplatí - obľúbená rifľovka taktiež za pár eur!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vďaka za článok! Ja som pravidelný návštevník sekáčov a doma mam zopár obľúbených. Podarilo sa mi už kúpiť niekoľko parádnych kúskov. Navyše, ako píšeš, som z malého mesta a u nás sa fakt najskôr vykúpia kúsky z H&M, River Island, Forever 21 a podobne. A skutočné poklady ostávajú pre mňa :) napríklad pred niekoľkými rokmi pravá Hermés šatka (za 0,80e) a nedávno krásna tyrkysová kožená kabelka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja v sekáčoch veľmi rada nakupujem, aj keď musím povedať, že moc na to hrabanie trpezlivosť nemám:D Zase moja mama ma na to neskutočné šťastie, zakaždým tam nájde také kúsky, že až nechápem

    Giveaway o balíček produktov v hodnote 100€

    OdpovedaťOdstrániť
  6. skvelý článok, o tejto téme recyklovateľnosti podľa mňa treba hovoriť :) som z malého mesta a tie sekáče tu nie sú bohviečo - a práve, ako píšeš, to hrabanie je niekedy too much... mňa osobne to dokáže fakt odradiť :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Secondhandy sú top topov...Acne rifle uplne nové za 50 centov (pc:151€) a sedia mi ako riť na šerbeľ, hodvábne šaty za 2€, kašmírové svetre po 1€, vlnený kabát s vysačkou za 3€?To je môj šatník a napriek tomu že sa snažím zmenšiť sa na do 33 pieces capsule wardrobe sekáče ma nikdy neprestanú baviť

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja teda milujem sekáče už pár rokov. Mám odtial niekoľko oblúbených kúskov a nikdy ma neprestane baviť chodiť tam. Mám odtial skvelý kabát, saká po centov, veľa svetrov a naviac teraz, keď čakám bábo a som objemnejšia, tak som tam natrafila na zopár krásnych predlžených svetrov, šiat, tričiek atd, čo v bežných obchodoch som mala problém nájsť niečo pekné a netuctové v tehotenskej sekcii. Takže za mňa určite ísť do sekáču je výborná voľba

    OdpovedaťOdstrániť
  9. super clanok, velmi pravdive :), Beka aky mas template na blogu, je to velmi pekne a prijemne teraz. Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Becca! Nemám slov! Úplne vymakaný článok hodný okamžitého uverejnenia v akomkoľvek časopise, pokojne aj vyložene módnom! Tiež chválim ako si sa vyhrala s obrázkami/fotkami. Skvelé tipy a rady, ktoré využívam pri nákupe v sekáčoch aj ja. Taktiež ma veľmi baví v nich nakupovať a hlavne mať výnimočné kúsky, ktoré mi potom všetky kamarátky závidia (aj pre ich cenu). Sama mám pocit, že najväčšie módne poklady nájdem práve tam a tiež to väčšinou sú neznačkové, ale naozaj kvalitné veci. Ach, keďže som dávnejšie nebola na žiadnom "sekáčovom love", tak si ma práve navnadila sa na nejaký čím skôr vybrať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ja sekáče milujem, z môjho platu si toho veľa dovoliť nemôžem...Najlepšie nakúpim, keď som v nejakom menšom mestečku a len náhodou niekde zbadám nápis Second hand-všetko za 1€ :-D Kupujem aj drahé značky, aj z reťazcov - čo sa mi páči a čo mi dobre sedí. Cielene chodím nakupovať len basic kúsky, napr. tielká, hladké tričká, keď vyskúšam všetky, niečo sadne vždy. Ja to mám tak, že sa idem len prejsť a pozerám, čo ma zaujme farbou, vzorom, materiálom...vždy nájdem zopár skvelých kúskov a reakcia okolia býva asi nasledovná: "Jééj, to je parádne, odkiaľ, za koľko??? Počkaj-NECHCEM to vedieť, to bude zas nejaký výhodný nákup" :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Super článok! Ja sekáče zbožňujem už roky. Naučila som sa hladať a vyberať kvalitné kúsky, dávam si pozor na materiály a tri krát si rozmyslím či kúpiť alebo nie. Občas sa to totiž dokáže nepekne zvrhnúť a keď doma veci vyložím, zistím že som kúpila aj veci ktoré nosiť nikdy nebudem :D

    dazzlera.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook