ZALOSYDOOSLA / OSLO DIARY / DAY 1 + VIDEO

23.10.15

00 done
V jeden, myslím, že ešte augustový deň som ráno zasadla sa počítač v práci a zrazu mi začal splašene pípať mobil. Písal Mišo, že našiel super výhodné letenky do Osla. Či nejdeme. A viete čo? Veď poďme! Bolo nutné konať rýchlo a tak sme učinili toto prudko spontánne rozhodnutie - ideme na víkend do Nórska. Vedela som, že ak sa mi všetko podarí, budem mať v tom období okolo štátnic a presne tak to aj je. V utorok mám štátnice. Nervozita stúpa, ale Oslo som si nenechala ujsť. Vyrazili sme v partii blogerov Mišo, Paťo, Foly a ja. Vďaka Mišovi sme s organizovaním nemali žiadne starosti, postaral sa o všetko od ubytovania, cez stravu a výlety, za čo mu fakt ďakujem, lebo ja som nemala kvôli škole a práci na nič čas. A teraz sa už pozrite (a aj si prečítajte), ako prebiehal náš príchod a prvý deň v Osle :).
Ako prvé si pozrite krátke video, ktoré vám odhalí aj veci, ktoré na fotkách nenájdete. Pretože viete, nedá sa aj fotiť, aj natáčať, aj užívať moment..:). Možno je nie úplne profi, ale berte do úvahy, že sa teraz učím na štátnice a zároveň som vám chcela napísať zážitky a postrehy z Osla čím skôr, aby to bolo aktuálne.



Leteli sme Ryanairom z poľskej Wroclavi a tak sme vyrazili vo štvrtok na obed krásnym mintovým Fiatom, ktorý odšoféroval najskúsenejší vodič z nás - Mišo. Tie poľské dialnice sú zvláštne, akoby sme sa vrátili v čase, isto to mala na svedomí aj tá hmla, ale fakt, že nikde nebola žiadna benzínka na pauzu nezakryje nič. Na kávu na letisku sme sa tešili ako na vianočnú večeru!

4 done

Samozrejme, na začiatku sme fotili ostošesť. Aj jeden cestovný outfit som vám nafotila. Cestovali sme naľahko, len s ruksakom a kabelkou, pretože viac sme ani nemali povolené. Takže sme zbalili len to najnutnejšie a najteplejšie. Jedny čižmy, bunda, teplé mikiny, pyžamo, ponožky a kozmetika. Iste by bolo super v Nórsku dať nejaké fashion shootingy, ale nato sme tam nešli a tiež na to jednoducho nebol priestor. Takže nečakajte žiadne super módne záležitosti :). Do lietadla som sa prezula z čižiem do pohodlných tenisiek. Zobrala som so sebou tú najteplejšiu bundu čo mám, a síce mi v nej v Prahe bolo ešte teplo, nakoniec dobre, že som ju mala. Riflová košeľa je klasika, ktorú by som nosila hádam nonstop.

Outfit: overall - Tally Weijl / denim shirt - Choies / chelsea boots - Eye / sneakers, jacket - Adidas NEO / backpack - Fjallraven Kanken

1 collage
8 done-001
10 done-002

Do Osla sme doleteli večer a ešte sme hodinu autobusom cestovali do centra. Našťastie náš byt, ktorý sme mali cez AirBnB, bol blízko stanice v centre, takže sme tam vďaka Mišovej navigácii trafili pomerne rýchlo. Úspešný príchod sme oslávili cherry likérom a unavený sme ľahli do postele. 

Ráno bolo super, pretože sme mali krásne počasie! To som ale ešte netušila, že bude taká zima. Ono je rozdiel ísť z domu na zastávku a zo zastávky do práce ako celý deň byť vonku a chodiť po meste.

11 done-003
12 done-004

Hneď ráno sme sa išli pozrieť do známej časti Damstredet, ktorá je známa svojou útulnosťou a krásnymi domčekmi. Štvrť bola pár minút o nášho bytu, preto sme ju obhliadli hneď z rána.

No toto je do slova a do písmena jeden rozprávkový domček s rozprávkovou terasou. Inak bolo tak takých viac, všetci majú pred domom upratané, pekne vysadené kvietky a okolo sú škôlky. Alebo otcovia na materskej dovolenke, to sa u nás takmer nevidí, ale v Nórsku je to dokonca povinné. Veľmi dobrá atmosféra.

0 20151016_103519 done-001
2 collage
19 done-005
20 done-006
3 collage

Takto sa fotia ,,detaily" :D.
21 done-007

Po Damstredet sme sa metrom vydali k jazeru Songsvann. Tam niekde som začala pociťovať zimu. Pritom už spomínaní ockovia na materskej vytiahli deti z kočíkov a sadli si na lavičku ako keby práve začínala jar. Ach, my ,,z juhu" sme takí citliví....

24 done-010
0 20151016_122309 done-003
25 done-011

Paťo má novú kamošku!
4 collage
26 done-012

Priznám sa, že po tej ovsenej kaši, čo sme mali na raňajky som nepociťovala iba chlad, ale už aj hlad. Mišo, ako vedúci zájazdu však nič nenechal na náhodu a hneď vedel, kam budú smerovať naše kroky. Do Jensen's Bøfhusm, čo je dánska sieť reštaurácií. Ceny za obedové menu boli rovnaké ako v nejakom fastfoode (99NOK), ale tu sme si pekne sadli, netlačili sme sa s miliónom turistov a dostali sme normálne jedlo. V Nórsku sú rovnaké ceny ako v Česku, akurát 3x drahšie. Takže to, čo stojí 50NOK je v skutočnosti cca 150kč. Nechceli sme príliš utrácať, takže toto bola výborná alternatíva, pretože ako sme si neskôr vyskúšali, fastfoody sú proste zlo.

23 done-009
28 done-013
0 20151016_140106 done-004

V Osle je kopec malých aj väčších, lacnejších aj drahších design obchodov, ktoré ponúkajú skvelé veci do domácnosti. Jeden z  tých väčších a drahších je Backe I Grensen, kde by som bola schopná kúpiť polovicu vecí. 

117 done-030
22 done-008
0 20151016_112150 done-002
118 done-031

Po obede sme obzerali centrum mesta. Páčilo sa nám, že v Osle nebolo veľa turistov. V metre bolo vždy kopec miesta a ani raz sme ho nezažili preplnené. Pravdaže, vraj sa to stáva vtedy, keď idú ľudia z práce. Celkovo je však Oslo asi také veľké ako Bratislava (Nórsko má 5 miliónov obyvateľov ako Slovensko) a my sme tak väčšinou chodili všade pešo.

30 done-015
5 collage
29 done-014

V Osle sa človek módne príliš neinšpiruje. Dievčatá nosia väčšinou legíny a samozrejme tenisky (s holými kotníkmi, pretože pre nich je ešte teplo). A všetci, fakt všetci nosia Kankeny. V Osle je tá pravá Kanken kultúra! :D Mne, ako milovníkovi tohto ruksaku mi to pravdaže nevadilo, ale keby som vám mala nafotiť každý Kanken, ktorý som videla, tak je tento článok nekonečný.

6 collage
36 done-017
35 done-016
43 done-019
41 done-018

Z centra sme sa plynulo presunuli k prístavu, kde som zacítila omamnú vôňu slanej vody, ktorá do mňa vliala enormnú dávku endorfínov. A zároveň som prvýkrát videla oceán! Milujem more, bola som pri ňom mnohokrát, ale oceán, to je pre mňa niečo nové. Hoci bola zima, poletujúce čajky a rybári vytvárali tú správnu atmosféru a ja som si to celé užívala o to viac, že sme mali krásne slnečné počasie.

44 done-020
45 done-021
0 20151016_162742 done-005
51 done-024
48 done-022
50 done-023
0 20151016_163231 done-006
52 done-025

Poslednou turistickou zastávkou, ktorú Mišo naplánoval na romantický západ slnka pri Oslo Opera House. Už z fotiek je jasné, že je to nádhera, ale v skutočnosti je to ešte lepšie. Vedela by som si tam predstaviť nafotiť stovky outfitov, ale zababušená v bunde som sa cítila najlepšie, pretože ako slnko začalo zapadať, aj teploty začali klesať a zima oproti oceánu bola stále väčšia a väčšia. Nakoniec som sa išla s Foly ,,skryť" dovnútra a dobre, že sme tak urobili, lebo vnútorné priestory boli takisto ohromujúce! 

54 done-026
0 20151016_173020 done-007

Tá čajka sa vôbec nebála ľudí, zato ja jej áno.
56 done-027
0 20151016_173717 done-008
7 collage
57 done-028
58 done-029

Deň sme zakončili kávou s dvoma českými blogerkami žijúcimi v Osle. Tereza zo Sweet Melange a Barb z Ananas Barb. Ukázali nám tú najlepšiu a najútulnejšiu kaviareň Espresso House, ktorá je nórskou verziou Starbucksu. Akurát ja nie som veľkým fanúšikom SB, zato Espresso House ma dostalo svojou atmosférou a dokonalým chai latté. Zastávku v EH sme si museli zopakovať aj na druhý deň. Po skvelom posedení sme ešte skočili do potravín a unavení sme sa pobrali domov do nášho AirBnB bytu. Turizmus vyčerpáva, ale pozitívne :).

0 20151016_211050 done-010
0 20151016_211047 done-009
photos by me, Foly, Paťo and Mišo

Čoskoro pripravím aj post a video z nášho druhého dňa a odchodu z hlavého mesta Nórska.

You Might Also Like

17 komentárov

  1. vdaak za post, ach no kto by nechcel navstivit oslo? na niektore mesta stacia dva dni / o bratiske sa hovori, ze kludne aj jeden den/ a na niektore ani dva tyzdne a stale su tam povinne veci co clovek lutuje, ze nestihol. chcela by som sa ta preto opytat, ci mas pocit, ze tidva dni stacili, alebo na kolko by si odporucila naplanovat si cestu, aby clovek obhliadku toho hlavneho v osle ako tak obsiahol? lebo takto to posobi z postu, ze aj tie dva dni stacili /lebo mas kopu fotiek seba a outfitu, co mna pri turistiskych postoch velmi nezaujima pravdupovediac/ architektury a pamiatok skoro vobec,to iste vase instgramy, ktore som sledovala priebezne.chapem, ze to mozno bude v dalsich postoch, ze si si to chcela rozlozit.
    ja som taky typ turistu co si do vyletu natlaci toho co najviac a ma vycitky z vysedavania v kaviarniach, hoci aj to samozrejeme treba, na vylet si clovek ide aj oddychnut. ale tak to mam nastavene v hlave s tym uz vela nespravim:D. dakuej mvelmi pekne za post aj za odpoved.
    Alica

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nevím, jak přesně to Beka plánuje, ale je to spíš tak, že nechceme, ať je na všech 4 blozích to stejné.
      Instagramy jsi asi nesledovala pozorně, minimálně teda nás čtyř, nebo stačí hashtag #zalosydoosla , kde zatím z 30 fotek najdeš na 13 z nich nás čtyři, dvě jsou z kaváren a zbylých 15 je Oslo čistě samo o sobě..

      Pokud chceš v Osle navštívit toho poctivě co nejvíce, dva dny je opravdu málo. Hlavně v zimním období, kdy je den opravdu krátký (a jsou tomu uzpůsobeny = zkráceny i otvírací hodiny muzeí apod.). Nicméně 4 dny by měly být dostačující i s výletem na Holmenkollen, okolní fjordy a Sognsvann (krásné jezero).

      Jinak v kavárně jsme byli jen 3x, poprvé ve Wroclawi na letišti před odletem, pak s holkama z Osla a nakonec před odjezdem na letiště. Jíst člověk taky někde musí, takže alespoň ty dva obědy jsme si dopřáli v restauracích.
      Podle krokoměru jsme po Osle každý den nachodili cca. 18km, takže opravdu jsme tam nelenili.
      No a v konečném důsledku, člověk konzumuje očima a mnohdy se zapomene, že by to měl i vyfotit..
      Ale pevně věřím, že některý z našich postů zažene i ten hlad po architektuře a "památkách".
      Hezký víkend,
      Michael
      www.ontheleaf.net

      Odstrániť
    2. Vdaka za odpoved, je pravda, ze teba nesledujem,lebo mi staci ako foly a rebeke stale komentujes post a pritom zacnes vzdy hovorit o sebe alebo o svojom frajerovi 'a ja' a 'my' a to mi uplne staci.devatdesiat percent komentarov mas takych.to je ale tvoja vec.nakoniec,keby si sa rad neprezentoval nebol by si bloger .
      Pride mi torchu odveci hadat sa, kto ma aky instagram, moja pointa nebola to,ze ja som hlavny cenzurista instagramu a vy tam davate shity tak si to prosim vas upravte:D.ale ked uz si s tym zacal, tak rebeka ma na insta jednu fotku budovy, aaj. Vyzera ze z interieru a nejake neurcite pre mna nie velmi zaujimave detaily.foly nema ovela viac, ako som uz povedala, chapem,ze dva dni je malo,aj to ze nie kazdeho bavi architektura, alebo pamiatky vseobecne, niekto ide na vylet nasavat vibe mesta a tulat sa len tak posedava, vychutnava jedlo, kavbiarne, nakupuje atd, ved to je legitimny sposob,ja som sa pytala ci tam je co vidiet sposobom,ktory som vysvetlila,ze zaujima mna,lebo z exterierovych fotiek ktore som videla som nejak nevedela vydedukovat ci si potrebujem bookovat pat dnovy vylet.lebo okno s ruzovym krikom si odfotim aj doma na zahrade.(in fact i did)netreba to brat ako kritiku,aj ked sposob akym to podavam tomu mozno nasvedcuje.urcite mozeme byt len radi,ze nam sprostreduvavate vizualne mesto, ktore sme este nenavstivili sami, a mozno ani nikdy nenavstivime.hlavne je ze vy ste mali pekny zazitok,ale to ti nemusim hovorit.v tom poste ta becca vychvalila do nebicka, urcite pravom cize klud,nik na teba neutoci tak naco sa branis?
      Alica

      Odstrániť
    3. Ahoj Alica, Mišo ti už viac menej odpovedal, ale za mňa na Oslo budú v zime tak akurát 4 dni, práve kvôli skorému stmievaniu. Ak teda rada vtesnáš do svojich výletov čo najviac, určite sa budeš chcieť pozrieť aj do múzeí a tak, ale pozor na to, že v nedeľu je tam väčšinou všade zavreté. A my sme mali smolu aj s vyhliadkou kam sme sa chystali, tá je otvorená iba na jar a v lete. Inak k poznámke o architektúre a budovách - počkaj si na druhý článok, tam je toho viac :). Ono niekoho naopak architektúra a moc nezaujíma, pretože si povie, že to si môže nájsť na internete, preto som sa to snažila rozdeliť tak 50/50.

      Odstrániť
    4. Booozinko Alica, ty si aka mrchana. :) Citala som niekde, ze fyzicky pohyb odburava zlu naladu. Len neviem, ci v tvojom pripade je to nalada alebo skor zavist. Skus zacat brat toto, mozno ti to pomoze: http://www.amazon.com/Bitch-Pills-60-Count-Supplement/dp/B00061MSLW

      Odstrániť
    5. A mimochodom, skvele video a nadherne fotky a upln super text :) K tomuto clanku som sa vratila uz tri krat a teraz som tu stvrty a zase obzeram a ochkam a tusim idem zase mrknut to video :) Ked uz sme pri tom videu, Becca chybaju mi tvoje YouTube videa!!!

      Odstrániť
  2. Ajajaj, vzpomínky ještě tak čerstvé a živé =)).
    K videu - super je to, jak náháním ty holuby =)), konečně to vidím live!!
    A k fotkám..snad jen k té jedne s kytkama na balkóně:
    Já - Myslíš, že jsou živé?
    Beka - No jasně, však necítíš jak voní?

    No nedalo mi to a šel jsem v té ranní zimě v pyžamu je omrknout z blízka..kecala =D, umělé a dobré tak akorát na cintorín =D

    Jaaaaj, holky..musíme si to někdy zopakovat..

    Mišo
    www.ontheleaf.net

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásny článok, plný veľmi pekných fotiek. Priznám sa, že mňa tieto severské krajiny príliš nelákajú (predsa len som skôr teplomilný tvor) Ale na fotkách to vyzerá úchvatne a možno prehodnotím svoje cestovateľské ciele :D

    NITA

    OdpovedaťOdstrániť
  4. krásny post, krásne miesto, verím že ste si to užili, fotky sú super páči sa mi že striedaš outfity, obchody, architektúru, prírodu, jedlo, presne takéto cestovateľské posty mám rada (z každého rožku trošku) :)
    www.simplytheblog.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Fotky super, video kazi opat len tvoj prejav, kvoli hlasu a afektu som to ako vzdy nedokazala dopozerat..skoda.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Beca, bylo super vás poznat, jsem ráda, že jste si Oslo, zdá se, užili! :) A držím palce u státnic! Terez

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Krásny článok, krásne fotky, výlet ste si určite užili :-) Miška

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tá štvrť s tými domčekmi je naozaj krásna, takisto jazero! V Osle som ešte nebola no vyzerá to tam pekne. Takisto som ešte nevidela ani oceán, tak snád raz. :) Milujem cestovateľské články, preto sa teším na druhú časť.

    http://nicolland.blogspot.co.at

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Este som skoro nic zo severskych krajín nevidela, ale už dlhšie ich mám na pláne. Podľa fotiek súdim, že nudiť sa tam rozhodne nebudeme. Oslo má svoje kúzlo. Krása. o)

    Anna
    www.glamadventure

    OdpovedaťOdstrániť
  10. v Oslo sa mi veľmi veľmi páčilo :) boli sme tam v lete, všetci mali šaty, krátke nohavice a my sme to v pohode zvládli v dlhých nohaviciach a večer aj v svetri. Asi sme všetci naoza precitlivelí :D
    super fotky! pekne som si zaspomínala na náš výlet :) teším sa na druhý článok.

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook