10 + 1 KEY WARDROBE PIECES

10.7.13

V tomto zozname nečakajte žiadne LBD, bielu košelu ani trenchcoat, pretože to ste už čítali všade aspoň stokrát. Ale nehľadajte tu ani bláznivé kúsky, ktoré po pár sezónach vyhodíte. Podotýkam, že tento zoznam je subjektívny, sú to všetko veci, ktoré som si po rokoch pozorovania a nosenia obľúbila ja a dnes si bez nich neviem predstaviť svoj šatník. Siaham po nich, keď sa mi nechce nič vymýšľať a napriek tomu chcem vyzerať štýlovo (pretože to chceme predsa vždy všetky). Práve vďaka týmto kúskom tomu tak je aj v tých menej kreatívnych dňoch. Zároveň sa však hodia aj k výstrednému oblečeniu, ktoré perfektne doplnia. 

Sú to také nové klasiky, rozšírený ,,must have" list. 10 + 1 vecí, ktoré vylepšia a zároveň zjednodušia styling vášho outfitu. Sú to univerzálne  kúsky, do ktorých sa oplatí investovať, pretože ich využijete veľmi často. Verím, že mnohým z vás tento článok pomôže, možno niektorých inšpiruje, preto som ako bonus pridala aj outfity. Budem rada, ak v komentároch tento zoznam rozšírite a doplníte ho o svoje univerzálne kúsky.

Riflová košeľa. Môj obľúbený kúsok. Je nekonečne tvárna, môžete ju nosiť s dlhými alebo vyhrnutými rukávmi, dá sa zapnúť až ku krku, alebo naopak, pre uvoľnenejší dojem, môžete rozopnúť pár gombíkov. Zastrčená v nohaviciach alebo ako šaty. V lete poslúži ako ľahká bundička. Jednoducho nikdy neomrzí. Mám ju na sebe keď mám dobrý deň aj keď mám depresívny deň. Vyzerá skvele so všetkým. Doslova so všetkým.

Perfect match: vzory, červená farba, dlhé sukne, denim (total denim look), čierna farba, koža, výrazné doplnky

denim shirt collage

Sivá mikina. O nutnosti jej vlastníctva a neobmedzených možnostiach jej kombinovania som presvedčila celú rodinu. Spievala som na ňu ódy až si ju zakúpila moja krstná, mamka aj sesternica. Ja sama mám asi 4-5 sivých mikín. Toto je vec, ktorej nikdy nebudem mať dosť. S kapucňou či bez, obyčajná alebo s nápisom/motívom, všetky sú super. Odporúčam vám zadovážiť si aspoň jednu, v oversized verzii a verte, že neoľutujete. Hodí sa k k elegantným sukniam či opätkom, s ktorými vytvorí neopozeraný look a k rifliam či teniskám zaručí super cool výsledok. Na prvý pohľad nudná vec je v skutočnosti veľmi hravá.

Perfect match: elegantné veci, dlhé sukne, opätky, kožušina, opätky, výrazné doplnky, pánske hodinky, vysoké čierne čižmy

grey sweatshirt collage


Kožené (umelá koža) šortky alebo sukňa. Je už na vás, čo nosíte radšej, ja mám obe. Ale ak by som si mala zvoliť len jednu možnosť, tak si vyberiem šortky. Viac menej ich využijete celý rok. A ich praktickosť a tvárnosť spoznáte hlavne na jeseň a v zime, keď ich spolu s hrubými čiernymi silonkami poriadne ani nevyzlečiete. Vyzerajú výborne s obyčajným bielym tričkom a červeným rúžom ale aj s farebnými svetrami a blazermi.

Perfect match: čierna farba, oversized sveter, kvietkované vzory, volány, vesta, blazer, denim, čierne silonky, výrazný rúž

leather pants collage

Klobúk. Ja viem, že ich v SR a ČR nosí veľmi málo ľudí. A možno aj vy máte pocit, že vám žiadny nepristane, ale nie je to pravda. Stačí si nájsť ten správny. Dôležité je, aby vám klobúk nebol veľký, musí vám proste sedieť, inak si ho nekupujte. Najpraktickejší je čierny, ale taktiež hnedý a bordový. Netreba sa však báť ani farebnejších verzií. Keďže ide o výrazný prvok, vyzdvihne aj kombináciu ,,rifle + tričko", ktorá sama osebe býva málokedy zaujímavá. Skvele sedí ku koženej bunde ale aj k zimnému kabátu. Alebo k riflovej košeli a koženým šortkám. Ak si k nemu vezmete okuliare, budete vyzerať ako hviezda :). Navyše vás zachráni počas ,,bad hair day".

Perfect match: rifle alebo riflové šortky, kožená bunda, balerínky / loafers, total black look, výrazný rúž, okuliare, dlhá sukňa

big hat collage

Letecké okuliare, pilotky alebo aviatorky. Ako chcete. Dôležité však je, že vám dodajú ten cool ,,ničmanetrápilebosomprudkonezávisláosoba" výraz, aj keď vás toho teda trápi viac než dosť. Navyše omladzujú. Nemusíte mať hneď Ray Ban Aviator model, zožeňte si takéto okuliare v H&M alebo v Lindexe, uvidíte, že ich nedáte dole z očí. Aj keď pochybujem, že ich ešte nemáte. Výborne sadnú aj k elegantnému oblečeniu, ktoré trochu ,,uvoľnia". Teraz sú opäť v móde tie s farebnými zrkadlovými sklami.

Perfect match: (elegatné) šaty, opätky, sivá mikina, pánske hodinky, biela košeľa

aviators collage

Kožušinový šál je veľmi dobrá vec. Výborná vec. Okrem toho, že zahreje, posunie váš outfit na úplne iný level. Taký ,,luxusnejší". Nemusíte mať pravú kožušinu, to samozrejme nie, ale vyhnite sa už na prvým pohľad umelým, lacným a nepríjemným verziám. Farebne sú najpraktickejšie hnedé, sivé, bordové a čierne verzie, ale dostupné sú aj farebné, na ktoré je ale potrebná istá dávka odvahy. V zime sa nikomu nechce príliš parádiť, takže najradšej nosíme čižmy, nohavice a kabát. Doplňte svoj look kožušinovým šálom, outfit to zvýrazní a oživí.

Perfect match: kožená bunda, oversized sveter, zimný kabát, parka, kožené čižmy, tenisky

fur scarf collage

Crossbody kabelka, alebo teda malá kabelka cez rameno, do ktorej sa toho zmestí tak akurát a vy máte voľné ruky. Najlepšia je klasická čierna s retiazkovým remienkom (niečo na štýl Chanel). Lepšie je vybrať si elegantnejší model, pretože ten využijete na formálne udalosti k šatám, ale aj k rifliam a teniskám do obchodu či na prechádzku. A nedáte na ňu dopustiť aj na párty, keď budete tancovať celú noc. Do takejto kabelky sa zmestí len to, čo naozaj potrebujete a reálne využijete, takže si aspoň nenamáhate chrbát a nevláčite so sebou kopec zbytočností. Keď spoznáte jej čaro, zadovážte si ju aj v iných farbách, napríklad v bielej, hnedej alebo červenej.

Perfect match: tenisky, opätky, košeľa, blazer, mikina, rifle, baseball jacket, parka, sukňa do A

crossbody bag collage

Leopardie balerínky alebo loafers. Alebo aj akékoľvek iné leopardie topánky. Nikdy nevyjdú z módy. Leopardí vzor je večný a štýlový, pokiaľ ho viete správne zladiť. Dôležité je si pamätať, že na sebe môžete mať vždy len jeden kúsok v leoparďom vzore. Vlastne v akomkoľvek zvieracom vzore. Leopardie topánky skvele doplnia jednoduchý outfit, posunú ho ďalej, spravia ho zábavnejším a zaujímavejším. Svoje prvé balerínky som nosila do zodratia, preto som si teraz kúpila loafers. Nemusia sa na prvý pohľad k ničomu hodiť a aj tak dajú outfitu tú správnu bodku.

Perfect match: jednofarebný outfit, červený rúž, červené doplnky, koža, zlatá farba, košeľa, klobúk, trenchcoat

leopard loafers collage

Minule som si robila poriadok v botníku a zistila som, že mám veľa párov červených topánok. Cez čižmy po sandáliky. Červené topánky sú klasika, ale zaujímavejšia ako tá čierna. Oživia a spestria total black look, hodia sa k sivej farbe, bielej, a s červeným rúžom tvoria neprekonateľnú kombináciu. Červených topánok nemôže byť nikdy dosť a to pritom nemusíte byť ani veľkým fanúšikom tejto farby. 

Perfect match: total black look, jednoduchý ,,nudný" outfit, červený rúž, dlhý kabát, koža, biela farba, modrá farba, sivá farba

redd shoes collage

Hodinky. Lepšie sú v pánskom štýle, väčšie, žiadne mini hodinečky. Stredné a väčšie (ale nie príliš veľké, ktoré už vychádzajú z módy) na jemnej ženskej ruke vyzerajú skvelo. Je jedno, či si vyberiete zlaté, strieborné, v ružovom zlate alebo keramické. Musí to byť nadčasový kúsok, ktorý sa bude hodiť ku všetkému, pretože ho budete nosiť ku všetkému a dlho. Dodá vášmu outfitu štýl, pretože aj s obyčajnými čiernymi nohavicami a tričkom budete zrazu vyzerať lepšie. Na hodinkách sa neoplatí šetriť. Od istého veku by ste sa mali vyhýbať farebným, gumeným a bláznivým modelom, tie sú akceptovateľné u žiakov základnej školy. Cenovo dostupné, kvalitné a krásne hodinky má Michael Kors, Marc Jacobs, ale aj Guess a Storm.

Perfect match: všetko

watch collage

Výrazný rúž. Najklasickejší je červený, hodí sa každému, ak si nájde správny odtieň. Veľa ľudí si výrazné pery spája vyslovene s párty, myslia si, že je vhodný len na večer, ale cez deň si ho môžete taktiež dovoliť. Keď mám pocit, že môjmu výzoru niečo chýba, dám si rúž a hneď to má iné grády. Rúž je veľmi ženská a sexi záležitosť. Líčenie očí však pri ňom zvoľte jemné, stačí linka a maskara, alebo len maskara. Výrazný rúž toho vie zachrániť veľa, ale musíte s ním vedieť narábať a taktiež ho musíte správne naniesť. Pre dokonalú presnosť ho nanášajte štetčekom a prepúdrujte, dlhšie tak vydrží na perách. 

Perfect match: total black look, pánska (károvaná) košeľa, parka, aviatorky, pánske doplnky

bright lipstick collage
collages by me
pictures via fashionvibe, vanessajackman, kayture, fashionsquad, theblondesalad, stylescrapbook, atlanticpacific, garypepper, pinterest, net-a-porter.com

You Might Also Like

32 komentárov

  1. skvělý nápad na článek!!
    moc se mi líbí outfity s šedou mikinou, nikdy jsem si nevšímala věcí, které dokážou takhle oživit outfit

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super inspirativní článek. Dávám si ho do záložek.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto je asi najlepší článok aký som za poslednú dobu čítala! Vidno že si si dala záležať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No úžasný článok. Hneď si idem zadovážiť pár kusov do svojho šatníka. A veľmi sa mi páči, že si to všetko doplnila aj outfitmi. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. super Becca perfektny post, sice vela z toho nie je uz nic nove respektive uz su to trendy dlhsiu dobu ale hold sa vzdava tvojej praci na tom ako si urobila tento post.
    P.S Ja by som tam urcite doplnila este biker jacket
    , sneakers a lace, leather a structured skirts, :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Lucy :). Ja ani netvrdím, že sú to nové veci, má to slúžiť ako inšpirácia, ale ber to zas tak, že ty sa v móde vyznáš, sleduješ trendy, takže to vnímaš inak ako človek, ktorý trendy nesleduje a potrebuje nejaký ,,guide" :).

      Odstrániť
  6. mohla si radsej spravit kolaz zo svojich vlastnych fotiek...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Priznám sa, že ma to napadlo, ale mala som pocit, že je to egoistické a veľa ľudí by mi to vyčítalo...Ale o 10 dní má blog narodeniny a chystám prekvapenie :).

      Odstrániť
  7. tohle je hrozne moc pekny! fakt se mi to libi, jsou to takovy malickosti kterych si normalne nevsimnes ale kdyz se na ne zameris, tak opravdu delaji veliky rozdil!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. no musim uznat, ze super kusky :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  9. jupí, všechno mám:D...vlastně to není jupí, ted už vlastně nemusim nakupovat:/:D

    pragueneedsmorestyle

    OdpovedaťOdstrániť
  10. riflovú košeľu a sivú mikinu zháňam už dlho a akosi nvm nájsť nič nejako cenovo dostupné a môjmu oku lahodiace :D a presne minule som rozmýšľala, že by som si rada zadovážila nejaké výrazné topánky, keďže momentálne mám čierne obdobie :D
    a s červeným rúžom som na tom rovnako...keď mám pocit, že vyzerám akosi nudne, tak si dám rúž a ten to celé oživí :)
    a článok je skvelý, hodný nejakého lifestylového magazínu ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. strašne veľmi sa mi páči spracovanie článku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tak toto je opravdu skvělý článek! Jeden pár leopard loafers mám ve svém botníku i já, jsou úžasný! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Super, pekne spracované.

    http://papercraneadventures.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Tak s týmto článkom si sa pekne pohrala :) S mnohými kúskami súhlasím a hoci nie všetky vlastním, v podstate sa mi všetky páčia :) Toto by kľudne mohlo ísť do nejakého časopisu, super! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Super post. Viem že možno veľa z čitateľov si povie, že to nie je nič nové, že to aspoň raz niekde čítali, ale takí tí čo nesledujú pravidelne nejaký blog, prípadne si nekupujú každý mesiac nejaký ženský lesklý magazín to ocenia dvojnásobne :)

    PS: Ja som si po prečítaní povedala, že si musím spísať zoznam čo si chcem cez leto kúpiť :D

    Pekný deň.

    P.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. tak toto je článok, ktorý ma po dlhej dobe naozaj zaujal a prečitala som každé slovíčko, super!

    http://marissa-clef.blogspot.sk/ :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tak to teda musela být práce, ale je to perfektní!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. super clanok!! high-level spracovanie, vlastne ako zvycajne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. úúúúúú super si to spravila Bekina! A hodziny mám už aj ja:)) som si spravila radosť na 20ku;)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Skvele spracovanie, kludne si mohla aspon 1 outfit hodit vlastny. Co sa tyka toho vyberu, ja by som este podotkla, ze treba aj vzdy hladiet na to, ci dana vec tej babe sedi. Hovorim z vlastnej skusenosti, mne absolutne cerveny ruz nejde, mam uzke pery, dalej tie sortky tiez nie su vec, ktoru si moze dat kazdy a bohuzial aj riflovu koselu treba vediet nosit tak, aby si clovek nepripadal ako vidlak a bolo by to kontraproduktivne. Asi si to nevies predstavit, tebe ide vsetko:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, tak možno nabudúce spravím aj niečo s vlastnými :).
      Samozrejme, je mi jasné, že šortky si asi nemôže dovoliť každý, preto som aj podotkla, že ten výber je subjektívny. Ku všetkému som dala typy, ako veci nosiť, tak by nikto nemal vyzerať v riflovej košeli ako vidlák :). Inak, ani mne nejde všetko, ale teší ma, že to tak nevnímaš, len nenosím veci, v ktorých sa necítim dobre a tak by to mal robiť každý. Je aj pár vecí, ktoré by som chcela nosiť, ale nemôžem.

      Odstrániť
  21. skvelé!
    leoaprdie mokasíny sú najlepšia vec, dajú sa nosiť ku všetkému, no trošku väčší problém mám s červenými topánkami, ale asi to robí aj ich opätok, ktorý som si vybrala. a červený rúž podobne, mala som ho na sebe tak dva krát a vôbec sa v ňom necítim dobre, radšej siahnem po ružových odtieňoch.
    a stále hľadám správne aviatorky, najlepšie nejaké modré, zelené a poriadne zrkadlové.
    a si veľmi šikovná ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem J.! :) Jasné, nemusí byť červený za každú cenu, hlavne výrazný, oranžový, ružový, bordový...kto sa v čom dobre cíti :). Ja som si zrkadlové objedala z netu, nejaké som videla aj v H&M.

      Odstrániť
  22. super post, vacsinu z tych veci mam aj ja :D a strašne sa mi pačia klobuky tie velke, vyzeraju užasne, ale nikdy na nich neviem nabrať odvahu...

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Pekny zoznam :) Vacsinu sice nemam a ani sa zatial nejako nechystam, ale take zoznamove clanky mam rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Milujem tvoj blog aj tvoje posty, no tentobol ako by povedala moja mala sestricka "pecka". Ja by som este pridala ackove sukne. Dala si si zalezat.;)

    OdpovedaťOdstrániť
  25. óó, wow! naozaj skvelý skvelý článok (:
    obyčajnú mikinu, len bledohnedú som si nedávno kúpila a úplne súhlasím, že je to nutnosť. ako aj iné veci z tvojho zoznamu (:

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Dokonale ;) som hrdou vlastnickou vsetkych veci a vsetky milujem, siva mikina je neprekonatelna laska.

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook