Damien Rice in Prague

12.7.12

CIMG0791 done
Pamätáte sa na TENTO post venovaný Damienovi? Lístok som zohnala a v utorok, 10.7.2012 som sa nadšene sama (ako inak, keďže v mojom okolí ho počúvam len ja) vybrala do klubu Roxy v Prahe. Viem, že toto nie je fashion post, ale tento koncert bol jedným z najsilnejších momentov v mojom živote, tak ho tu chcem mať. 

Pred vchod som prišla asi o 18.50, zistila, že nie som jediná, ktorá prišla sama (nemusela som si brať do kabelky knihu!), čo bolo super a tak som spoznala pár skvelých ľudí. Dnu nás začali púšťať o 19.00 a keďže na lístkoch neboli miestenky (tak sa to volá?), platilo pravidlo, kto skôr príde, ten má lepšie miesto. Sedela som v štvrtom rade presne v strede. Geniálne. Baba, s ktorou som sa pri vstupe zoznámila mi doniesla biele víno a mohli sme začať čakať. Hodinu a pol. Damien vyšiel na pódium okolo 20.30. Už vtedy mi to prišlo ako sen a keď začal hrať, aj pár sĺz sa mi vtislo do očí. Viete, celé to uvedomenie si, že kým som zohnala lístky, tak som skoro zapredala dušu, tričko som si špeciálne na túto príležitosť vyrobila, a teraz som od neho asi 5 metrov a hrá tu piesne, ktoré tvoria celý môj vnútorný svet. 

182178_10151016810204375_424810379_n

Popri tom, ako Damien hral som sa zasnívala (občas sa mi to stáva). Na pódiu bol klavír, gitara, mikrofón, Damien (samozrejme), dve stoličky a stôl, na ktorom bola fľaša vína a dva poháre. Hmmm, asi si niekoho zavolá a bude s nim debatovať....predstavila som si, že ten niekto som ja. Ako idem na pódium, ako tam stojím a tak....nikdy ma však nenapadlo, že sa to naozaj stane, že to budem práve ja, ktorá si z toho počtu ľudí sadne na stoličku a Damien bude sedieť hneď vedľa. Len som to hrozne chcela.

CIMG0790 done

A tak to zrazu prišlo. Damien hľadal ,,single female", ktorá ,,doesn´t have to drive tonight" a ktorá ,,likes wine". Check, check, check. Všetky sme sa hlásili, pretože pochybujem, že v tej miestnosti bolo dievča/žena, ktorá by nechcela vyjsť na pódium a vypiť si víno s Damienom. A do tých výkrikov som ja zakričala ,,I love wine and I love you!" A tak zrazu som bola oslovená aby som teda prišla hore. Chápete to? Ja nie. Je to niečo, o čom som fakt snívala, ale že sa mi to splní, to ma nenapadlo, veď, aká je šanca? A šanca tu bola a stala sa skutočnosťou.

CIMG0795 done

Vyliezla som na pódium. Sama, nikto mi nepomohol (dobre, ani ja by som nepomohla), neboli tam schody, takže ďakujem svojej gymnastickej minulosti, aj keď som si istá, že to šplhanie hore muselo vyzerať dosť vtipne :D. Sadla som si na stoličku, ako mi Damien prikázal. Podal mi mikrofón, pretože otváral to víno. Triasol sa mi žalúdok, ruky, všetko. Tak som mu to povedala, celé, že som si to predstavovala, ale že normálne neverím, že tu sedím, že sa mi trasú ruky a tak. Navyše som sa pozrela do publika a bola tam jedná veľká tma. Takže som si poďakovala, že som vykríkla, inak by som tam asi nesedela. 

205232_10151016809714375_42211648_n

Damien vysvetlil, že ideme hrať scénku. Akože sedím v bare a on zrazu príde a prisadne si ku mne. Nalial mi víno, vypili sme ho, nalial znovu. Na to som mu povedala, že ,,I had wine before, so I can get drunk, and when I´m drunk, I´m horny." A to ho rozosmialo. Cha! Rozosmiala som Damiena! :D...samozrejme sme dali na ex aj ďalší pohár. Medzitým rozprával príbeh, nalieval, pili sme, poprosil niekoho v hľadisku o cigaretu, spýtal sa, či si dám aj ja, tak jasné, že áno. Fľašu rulandského modrého sme vypili asi za 5 minút. Scénka, kde medzi nami bola akože v bare akože obrovská chémia sa blížila ku koncu, pretože vysvitlo, že ja mám akože ,,boyfriend" a Damienovi som akože nechala len papierik s odkazom ,,Cheers Darling". Tak začal spievať Cheers Darling, ja som si veselo fajčila čiernu vanilkovú cigaretu, sledovala Damiena a uvedomovala si, že v tej chvíli som najšťastnejšia osoba na svete. 

399531_10151016810324375_66774155_n

Po pesničke sa ma Damien opýtal na meno (prepáčte za tie detaily, ale to aby som to hlavne ja nezabudla), poďakoval, objal ma a mne už z pódia pomohol jeden milý muž. Veď iste, z pódia pomôžu, ale na pódium, to teda nie! :D. Vrátila som sa na miesto, baby okolo mi vraveli, že super, super, závidia a tak. A jedna baba v treťom rade na mňa celý čas pozerala (stále sa otáčala) a mala som pocit, že ma chce zabiť :D.
Damien začal hrať The Blowers Daughter (aj video mám, vlastná tvorba, len evidentne neviem, kedy ukončiť nahrávanie, takže pardón). Dopila som si svoje druhé biele víno a užívala som si zvyšok koncertu. Bolo to dokonalé.

295413_10151016810684375_961913283_n
damien and becca done
CIMG0786 done

Po koncerte sme vyšli vonku a čakali na Damiena, pretože nás pozval na pokračovanie na Karlov most.
Niektorí ľudia už odišli, asi sa im nechcelo čakať alebo im išiel vlak, ale tí, ktorí ostali, vedia, že keď poviem, že to bol najlepší koncert môjho života, tak hovorím pravdu.
Damien prišiel a všetci sme sa spolu vybrali na Karlov most. Tam sme si sadli, spievali sme pesničky, ktoré neboli na koncerte, zahrali sme Damienovi české klasiky, ďalej Imagine, Stand by me a na moju prosbu, Famous Blue Raincoat od Leonarda Cohena. Mám aj video! Dokonca dve, síce ma tam nevidno, ale počuť ma tam je dosť. Od 2.34 už počuť môj hlas ako Damienovi navrhujem, aby zaspieval Famous Blue Raincoat.  A potom ten ženský hlas, ktorý s ním spieva, tak to som ja.

CIMG0798 done
CIMG0806 done
CIMG0805 done
CIMG0802 done
damien charles bridge 2 done

Čo k tomu povedať, hádam len toľko, že atmosféra bola skvelá, nikdy som nič podobné nezažila a aj keď som vedela, že koncert bude perfektný, tak som nečakala, že to bude také silné, iné, dokonalé, slovami neopísateľné. Pocity vo mne budú doznievať ešte dlho. Damien bol úžasný, ľudský, bol jedným z nás. Na konci sa s každým rozlúčil, podal si s každým ruku, popritom mu každý osobne povedal pár slov a ja samozrejme tiež. Že mu ďakujem za to, že ma v ťažkých chvíľach jeho hudba zachraňuje, že texty jeho piesní sedia do situácií v mojom živote a že za to istým spôsobom milujem. 

damien charles bridge done
photos by me, Petr Klapper and some are from FB

You Might Also Like

28 komentárov

  1. aj keď nie som jeho fanúšička... musel to byť pre teba skvelý zážitok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Musela som si pustit všetky videa a text som zhltla jednym dychom. Damien je uplne užastny muzikant a určite aj človek a normálne ti závidím že ako si si to užila ale želam ti to...musel to byt nezabudnutelny zažitok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Rebeka, pri čitani toho članku som mala zimomriavky, pretože viem ako veľmi ho maš rada a som uprimne strašne šťastna, že si mala takuto šancu a dokonca si s nim pokecala na podiu. Zaslužila si si to. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. týjo to je úžasný! nádhernej zážitek a jsem ráda že jsi se o něj takhle podělila...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. celý článok som zhltla jedným dychom,super :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. z toho textu srší také šťastie a všetko :) muselo to byť úplne skvelé :))
    má skvelý hlas.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobre,ze si nam to takto podrobne opisala,lebo by som nevydrzala cakat dva tyzdne kym by si mi to povedala:)
    Muselo to byt skveleee!!:)

    Veta,ked som opita som nadrzana, je usmevna:D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. wau...musí to být úžasný člověk a muzikant!ale je fakt,že jsem o něm slyšela poprvé na tvém blogu,jak jsi právě psala,že nemáš lístky:))a to že jsi byla vybrána na podiu...to úplně koukám:)to je fakt mazec!!!:D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Vau!
    Fakticky krutý článok.
    Aspoň budeš mať na čo spomínať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Vau!
    Fakticky krutý článok.
    Aspoň budeš mať na čo spomínať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. to je úžasné! (: nepoznám ho, ale páči sa mi, že s vami potom išiel na Karlov most a tak. To musel byť skvelý zážitok

    OdpovedaťOdstrániť
  12. to je krásne, že sa ti splnil sen nad očakávania :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. wau wau wau! to je neuveriteľné ako ti to nakoniec vyšlo :) najskôr si sa tam kvôli lístku skoro ani nedostala a zrazu s ním sedíš a piješ víno :)super, že si to tak podrobne opísala:) Damien je muzikant.Bez niakeho pozlátka, veľkolepej šou,choreografie..je to o jeho hlase a piesňach..Keď som videla to video z Karlovho mosta tak to musela byť super atmosféra..žiadna hviezda s maniermi..je super,že sa ti splnil sen:)musel to byť obrovský zážitok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. mám zimomriavky....
    skvelé, skvelé, skvelé!
    je dokonalé, ako si to vie život zariadiť, aby sa nám plnili sny. :*

    OdpovedaťOdstrániť
  15. To je hrozně krásné, Becco :))

    OdpovedaťOdstrániť
  16. nejvíc! moc ti to přeju, úplně jsi mě dojala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Doslova som hltala riadky, usmievala sa a predstavovala si tú intímnu atmosféru celého koncertu. Damiena počúvam a emotívne sa vyžívam... Máš krásny zážitok:)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Gratulujem a tesim sa s tebou, pretoze sa mi tiez stalo nieco podobne a uplne necakane. Podrobny opis vsetkeho som si zapisala aj ja, ale na papier:D Milujem spomienky na cely zivot.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ďakujem všetkým za komentáre a tým, ktorí si prečítali článok ďakujem dvojnásobne :).

    Vaľkovie - Gabi, ani nevieš, ako si ma týmto komentárom potešila :). Ďakujem. Nech sa ti darí :).

    Dominika - je skvelé, že v dobe, ked letia samé veľkolepé šou, všade sú samé efekty a upravujú sa hlasy, je tu človek, ktorý sa sám potaví na pódium, znie úplne rovnako ako na nahrávkach a v hľadisku sa pomaly nedýcha, pretože je tak úžasný.

    Ivanka - presne tak, život a naša myseľ dokážu všetko, len treba myslieť pozitívne a veriť :).

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Wow... síce nie som jeho fanynkou, myslím, že ani nepoznám žiadnu jeho pesničku, ale keď čítam tvoj tak silný zážitok, mám zimomriavky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. tyjo, stahla jsem si jeho cd,ale jeste jsem se k tomu nedostala..ale musim si ho poslechnout..clanek me bavil, nejspis nejsem jedna z tech co oceni jen fotkove prispevky..sice mam rada jednoduchost,ale zaroven je fajn si neco pocist..prijemny clanek :))

    OdpovedaťOdstrániť
  22. To musel byt neskutocny zazitok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. po precitani tohto clanku som myslela ze omdliem.strasne krasny a nezabudnutelny zazitok to musi byt pre teba:).

    OdpovedaťOdstrániť
  24. wau tak toto ma úplne dostalo, ani som nevedela že mal vystúpenie v Prahe. Ak niekedy zavíta na Slovensko tak sa na neho určite pôjdem pozrieť. On má proste úžasný hlas a vyčaruje z neho niečo čo sa nedá ani opísať. Musel to byť pre teba perfektný zážitok. Tento článok by mal byť uverejnený v nejakom časopise lebo je proste geniálny :)

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook