We are meat lovers. Bleah!

15.1.11

Kto tvrdí, že nie je dôležité, ako jedlo na tanieri vyzerá, nevie, čo hovorí. Od útleho veku dieťaťa sa matky snažia zaujať ho či už farbou taniera alebo zaujímavo nadekorovaným obedom, a to z čisto jednoduchého dôvodu. Chcú, aby ich potomok niečo zjedol.
A nie je snáď zábavnejšie konzumovať menu, pri ktorom máte aj umelecký zážitok?
Odpovedzte si sami, môj názor je jasný.

Image and video hosting by TinyPic

U nás je vrcholom gastronomického blaha vepřo knedlo zelo, granadír a rezeň. Samozrejme, krásne upravený na tanieri spolu s prílohou, ktorú väčšinou tvorí zemiakový šalát. Pred pár rokmi sa mäso s ovocím považovalo za totálny nonsens! Veľa ľudí nepozná avokádo, liči, hurmikaki a pod. Mäso musí mať VŽDY zápražku a hlavne, VŠADE musí byť mäso, lebo bez mäsa nie je poriadny obed ani večera! Kto nie je mäso, určite osprostie alebo mu prinajmenšom odpadnú uši. Slané sa nekombinuje so sladkým, kyslé s horkým, žiadny experiment, jedlo sa robí tak, ako ho robili aj milión rokov dozadu. Na Slovensku.
Chápem, niektoré pokrmy sú náročnejšie na prípravu a zvládnu ich len ozajstný majstri šéfkuchári. A viete kde je problém? U nás ich nenájdete. Iste, existujú aj výnimky, ale o tých sa nebavíme.

Image and video hosting by TinyPic

Ako vyzerajú slovenské reštaurácie? Je tam pekne? Cítite sa príjemne? Usmieva sa na vás milá obsluha a prinesie vám to, čo ste si objednali? A zaujíma ich vôbec váš názor?
V lete som bola na úplnom východe republiky v meste, kde sa narodil zakladateľ pop artu. Tá reštaurácia sa volala po ňom. Interiér nekomentujem. Rolety ako v kancelárii, poťahy na stoličkách ,,akože" akoby vypadli z Andyho obrazov, biele steny, kde tu nejaký plagát. A reštika na tému Warhol je hotová. Viem si predstaviť, aká hrdá musí byť majiteľka. Slečna čašníčka bola znudená ako pes, obuté mala ortopedické šľapky a v polovici objednávanie jej začal zvoniť mobil, ktorý si so slovami : ,,Sekundičku." odbehla zdvihnúť! Nehovoriac o tom, že jedálny lístok bol plný somarín, tak som si dala pirohy, lebo to by hádam mali vedieť robiť na tomto území. Omyl. A slaninu som mala za príplatok.
Nehovorte mi, že je to preto, že to bolo na východe, pretože bola som aj inde. Niekde to bolo lepšie, niekde rovnaké, našťastie, nikde horšie, ale keby som hľadala, určite by som našla.
Takéto kvázi reštaurácie, sa vyskytujú v malých mestách, kde sú často jednou z mála možností kultúrneho vyžitia obyvateľstva a tak sa netreba čudovať, že nemajú záujem sa zlepšovať.

Image and video hosting by TinyPic

V metropolách západného a východného (a ak aj inde, napíšte) Slovenska sú aj skvelé reštaurácie, o tom niet pochýb, ale ako som už spomínala, teraz o nich nie je reč.

Vlastne som vám len chcela predstaviť pár z 50 najlepších reštaurácií sveta za rok 2010. (Ich kompletný zoznam nájdete TU.)

1. Alinea  (USA) - TU si pozrite ďalšie nehorázne skvele nadekorované jedlo! Nájdete tu plno inšpirácie, a keď nie, aspoň vám spadne sánka. Pre mňa jedna z najlepších, čo sa na zozname vyskytla.
2. El Celler de Can Roca (Španielsko) - traja bratia, každý talentovaný, no čo zlé z toho môže vzniknúť? Tak napríklad parfumami inšpirované dezerty. Prezrite si ich archív TU.
3. Le Monde de Joël Robuchon (Francúzsko) - už len krajina je očarujúca, plus keď si k tomu pridáte schopnosť Francúzov vychutnávať si jedlo s vínami, za ktoré by ste zapredali dušu, viete si predstaviť, aký môže byť výsledok. Pre istotu to omrknite TU.
4. Daniel (USA) - tri Michelinove hviezdy má na krku spojenie francúzskej a americkej kuchyne. Viac TU.
5. Combal.Zero (Taliansko) - stránka je prevedená veľmi prehľadne a atmosféru môžete cítiť aj z videí! TU.
6. Oud Sluis (Holandsko) - ako jedna z mála reštaurácií má uvedené aj ceny za menu, na ktoré by sa v pohode dalo našetriť. Stránka je jedna z najlepších, nehovoriac o detailne zameranom výbere fotiek. Aranžovanie je z môjho pohľadu geometrické, čo mi pri týchto všetkých, už aj tak dokonalých stylingoch prišlo príjemne osviežujúce a originálne. Presvedčte sa o tom TU.
7. Quay (Austrália) - ak vás rovnako ako mňa fascinuje varenie a chcete sa predviesť aspoň pred známymi, tak TU nájdete videá, ako sa to správne robí. Geniálne. Odporúčam hlavne čokoládu.
8. Quay (Austrália)
9. Oud Sluis (Holandsko)

Tak ako? Máte ešte stále chuť na to, čo máte v chladničke? :D

You Might Also Like

18 komentárov

  1. Waaaa, to je genialnee... Dala by som si.. Aj ten foodstyling je uplne uzasny...
    Mas pravdu, najst na slovensku dobru restauraciu je umenie... A este vacsie najst taku, ktora je dobra, ale cloveka financne nezruinuje. Aj na vychode sa take daju najst, ale je ich ako safranu... Aj ked jasne, ze to nie je high-cuisine samozrejme :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. heeey,tohle mi nedělej!;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňám, všechno vypadá tak úžasně <3

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Wow, Becca....Skvelý článok...

    Snáď sa raz aj u nás niekedy "zobudia"....


    :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. musím súhlasiť, skvelý článok, aj keď ja by som si radšej nakrmila bruško ako oči týmito nano porciami.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. jhaaaj Becca, takéto články mám na jednej strane veľmi rada, lebo ja rada papám, hlavne sladké, a keď to ešte takto krásne vyzerá na tanieri....no na druhej strane, vždy somz toho smutná, lebo ja som lenivá a nič takéto si doma vytvoriť neviem:)
    Jediné čo si ako tak dekorujem je krupicová kaša:D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. super clanok :) podla mna mas pravdu najma o experimentoch (sladke s masom) alebo o mäse (vzdy a vsade)...mam pocit ze mnoho restik je takych akych je, lebo sa snazia usetrit kde sa len da, od surovin az po interier a obsluhu...predpokladam, ze to este na Slovensku dlho tak zostane...:(

    OdpovedaťOdstrániť
  8. jooj.. ono je to tak krásne, zbiehajú sa mi slinky, ,mám hlad..
    a ten článok je zaujímavý.. bývam na východe a tých dobrých reštaurácii tu naozaj nejak niet...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Becca, uplne s tebou suhlasim. ja uz dlhsiu domu do restauracii skoro vobec nechodim, pretoze som uz v takom stadiu, ze si viem doma pripravit lepsie jedlo. Co sa tyka foodstylingu, vybrala si krasne fotky. Ja mam sice rada aj rustikalny vzhlad jedla, ale vzdy je podla mna dolezite, aby jedlo, akokolvej nastajlovane, vyzeralo stale ako jedlo a na tvojich fotkach je to vsade tak. neznasam napriklad vsetky tie torty v tvare kosikov s ovocim, prs alebo otvorenej knihy. je to desne trapne. jedlo by malo hlavne vyzerat velmi prirodzene a pritom sexy.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. krásne obrázky :) porela som si aj tú v USA. prvé miesto...no wau :)
    http://fashionfairyblog.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  11. teda.. mňam. to by mi bylo líto aj sníst jak je to krásné:) Natie

    OdpovedaťOdstrániť
  12. tie obrázky sú úžasné, našťastie som z rodiny, ktorá rada experimentuje s jedlom, a niekedy sa to aj podarí :D A naozaj skvelý článok aj o tých reštauráciách, lebo vo väčšine prípadov máš absolútnu pravdu :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  13. super článok ...
    prekvapuje ma, že Francúzsko bolo až tretia a USA prvé. tak z princípu ma to vytáča ...
    btw. neznášam mäso ...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Suhlasim,najma vyber v Slovenskych restauraciach je ubohy.Ale...Zaprazka sa dava len do polievok a omacok,s masom velmi nema co robit:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. áá tak to vypadá naprosto dokonale! Já se svým kuchařským uměním a stavem peněženky se můžu jít zahrabat :( :D..
    navštivte blog, který jsem nedávno založila :):
    http://justneedpeace.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook