CHLAPEC ALEBO DIEVČA? / TIPY, TRIKY, KOMENTÁRE

31.3.19

Untitled
Jeeej, gratulujem, si tehotná! :) Ako sa cítiš? A už viete, čo to bude?...Toto pozná isto každá nastávajúca mamička. Azda ešte väčšiu zvedavosť ohľadom pohlavia ako ona sama má jej okolie. Aspoň pocitovo sa to tak môže zdať, lebo sa na to pýta úplne KAŽDÝ. K-A-Ž-D-Ý! Ja nie som výnimka. A nebola som výnimka ani keď som nebola tehotná, tiež som sa spýtala. To ide tak automaticky na jazyk ako otázky na prvom rande alebo pracovnom pohovore, nad ktorými začnete časom zývať. Dnes pohlavie bábätka dokážu lekári zistiť celkom hravo vďaka ultrazvuku, ale nebolo tomu kedysi tak, preto vznikli rôzne povery a triky, ako určiť, či žena nosí v brušku chlapca alebo dievča. A o tom celom dnes bude reč.

Untitled
Untitled

TY BUDEŠ MAŤ URČITE....!

Čakať bábo je požehnanie a uvedomuje si to (takmer) každá budúca mamička. Zároveň to je obdobie plné zmien, ktoré sa odrážajú nielen na fyzickej ale aj psychickej stránke. Alebo takto - tie zmeny idú spoločne ruka v ruke. Do špeciálneho vzťahu medzi mamou a bábom v brušku neradno vstupovať. Nevyžiadanými radami ani divnými komentármi. A to ani vtedy, ak ste porodili 5 detí. A vedzte, že pod pojmom divný komentár sa môže skrývať čokoľvek, tak radšej si dobre premyslite, čo vypustíte z úst. Každé tehotenstvo je jedinečné, svojské, každá žena ho prežíva inak, každá žena vyzerá inak a každá sa cíti inak. Sama sa musí vyrovnávať s tým, že so sebou "vláči" bábo, ktoré jej tlačí na močový mechúr a so zvyšujúcim sa číslom týždňa tehotenstva ju aktívne kope. Do toho sa jej mení telo, nálady, aj chute. Je to všetko krásne, ale nie vždy skáčeme od radosti a keď si vezmete krehkosť celého stavu, niektoré komenty môžu naštvať či ublížiť a to beriem, že ich nemusí autor myslieť zle.

Tak napríklad, k úplne základným receptom na určenie pohlavia je u nás to, či je žena počas tehotenstva pekná alebo...no ako to povedať...menej pekná? :D Lebo vraj pri chlapcoch žena opeknieva a dievčatká vraj naopak berú krásu. Ak mi teda niekto tipuje dievča, automaticky ma napadne, či vyzerám zle? Pritom och, aká blbosť nie? Keď som vás na Instagrame vyzvala k tomu, aby ste sa so mnou podelili o svoje zážitky, niekedy som nevedela či sa mám smiať alebo radšej plakať. Keď vám najbližšia rodina vo vyššom štádiu tehotenstva klepe po ramene a hovorí, že to bude dievča, lebo "moja, nevyzeráš až tak dobre...". Áno presne toto potrebuje tehotná počuť. Pravdaže, ak vám ľudia tipujú chlapca a vyhlasujú, že žiarite a pritom viete, že čakáte dievča, super, aké skvelé, ale ak je to naopak? Myslite si, čo len chcete, ale nehovorte tehotnej, že jej dieťa berie krásu, lebo riziko, že vás zaškrtí, je vysoké. A navyše, je to ozaj nevhodné. Tiež som na Instagrame raz dostala po zverejnení Stories, kde som bola nenalíčená, komentár, že "Určite budeš mať dievča, lebo ti zobralo krásu, teda niežeby si už nebola pekná, ale chápeš." Nie, nechápem. 

Ale nezúfajte, v arabských krajinách je to s touto poverou o kráse opačne. Krásu tam podľa povery berú chlapci. Takže ak vás vytáčajú komentáre okolia, berte to tak, že ste len tehotná v "nesprávnom kúte sveta". :D

Tvar bruška je takisto známym indikátorom pohlavia bábätka. Lenže ja ani neviem, čo mám napísať. Ja to poznám tak, že pokiaľ je bruško špicaté a ťahá sa skôr dopredu, bude to chlapec. Dievčatá sú zas vraj rozložené do strany. Z vašich správ som však pochopila, že každý túto poveru pozná inak, teda opäť, tvar bruška nie je ultrazvuk a nič nie je isté.

Okolie zvykne "veštiť" pohlavie aj podľa toho, na čo má tehotná žena chuť. Keď má chuť viac na sladké, tak nosí v brušku dievčatko, ak naopak preferuje slané chute, tak tam bude chlapec. 

Untitled

DOMÁCE TESTY SO 100% VÝSLEDKOM A INÉ BLBOSTI

Zaráža ma, koľko žien aj v dnešnej dobe praktikuje domáce testy na určenie pohlavia. Veď z ultrazvuku sa vo väčšine prípadov dá určiť pohlavie pomerne skoro a zase načo to hrotiť pomaly hneď po opiškaní tehotenského testu? Ale to je len môj názor. Ja by som teda test so sódou bikarbónou alebo so zubnou pastou nevymyslela. Existuje ešte aj test s červenou kapustou. Z čistej zvedavosti a zo srandy som nedávno skúsila ten test so sódou bikarbónou. Aby som vám o tom mohla napísať. Podľa toho, či sóda bikarbóna po kontakte s močom tehotnej vyšumí alebo nie sa dá odhadnúť pohlavie. Keďže my už pohlavie vieme, vedela som si tento test otestovať (testujem testy, áno). A vyšlo mi to naopak = nevyšlo to. Vzhľadom na to, že máme na výber len z dvoch možností, mnohým z vás tento test vyšiel správne. Prekvapenie čo? :D Aby ste sa však necítili zle, musím zazdieľať (anonymne), tento komentár, ktorý mi prišiel na Instagram a strašne ma rozosmial:

"Moja kamarátka takisto čúrala na sódu bikarbónu. Pritom je to prosímpekne pedagogický pracovník na chemicko-technologickej fakulte a držiteľka doktorátu z chémie. :D" A potom stačí otehotnieť.

A z iného súdka:

"Ak spadne vreckovka (alebo papier) a tehotná žena ju zodvihne za stred, bude to dievčatko, ak za roh, bude to chlapček." Pozor na to, ako dvíhate papier či vreckovky. :D

"Keď menej rastú chlpy na nohách, je to jasné dievča." A vám ako rastú?

Podľa mňa by sa tieto testy dali zaradiť do učebných osnov a aspoň jedno praktické cvičenie na biológii by mohli byť venované práve určeniu pohlavia bábätka z kapustových, sódo-bikarbónových či pastových testov. :D Len tehotnú na strednej škole moc mať nechcete, tak by museli hľadať dobrovoľníčky inde.

Untitled

VEDIEŤ / NEVEDIEŤ / PREZRADIŤ ČI NEPREZRADIŤ?

S tehotenstkým bruškom sa azda najčastejšie stretávam práve s otázkou - ČO TO BUDE? - a jej variáciami. Ja to chápem, tiež som sa pýtala, ale vždy som dodala, že "...keď nechceš, nehovor, len sa pýtam." :D To, že moja mamka čakala Sebiho len pred 6 rokmi ma veľa naučilo. :D Dnes máme našťastie možnosti, keď sa dá pohlavie s určitosťou zistiť pomerne skoro, ale to neznamená, že to chce vedieť každá mama / každý pár. Alebo, že chcú túto informáciu zdieľať s okolím. Rovnako to platí pri menách.

Na Instagrame mi väčšina z vás písala, že ste si pohlavie nechali zistiť, pretože ste boli veľmi zvedaví. U nás to bolo rovnako, navyše sme nejako podvedome preferovali viac jedno pohlavie pred druhým, aj keď samozrejme, že zdravie bábätka je v každom prípade na prvom mieste, či sa jedná o dievča alebo chlapca. Avšak, na moje prekvapenie, dosť z vás mi písalo, že pohlavie si nechali ako prekvapenie, že ho sami s partnerom vedieť nechceli. A mnohým to okolie neverilo, veď pokušenie je veľké však. :D Aj z môjho pohľadu má obdiv každý, kto vydrží čakať.

Pár prípadov bolo, keď sa lekár na ultrazvuku v určení pohlavia mýlil až do konca tehotenstva. Rodina mala nakúpenú výbavičku pre dievčatko a prosímpekne, narodil sa chlapec! :D Alebo mi písala slečna, že na každom ultrazvuku im hovorili iné pohlavie, tak naozaj sami nevedeli, čo to bude a museli si počkať na odhalenie až do pôrodu. :) Hovorí sa, že žena aj tak nejako podvedome cíti, čo to bude, ja som to tiež cítila, ale 100% som na svoj pocit nedala, tak som to chcela počuť od doktorky.

Či pohlavie prezradiť rodine a okoliu a akým spôsobom je už na samotnej budúcej mamičke a jej polovičke. Nikde nie je napísané, čo sa musí, čo sa smie / nesmie. Všetci sú hrozne zvedaví a tlačia na vás a niekedy je to ozaj na nervy, hlavne keď sa rozhodnete, že sami pohlavie vedieť nechcete alebo ho naopak len nechcete prezradiť. Stretla som sa s názormi, že tajiť pohlavie je dnes trápne. Ale prečo by bolo? Áno, pre niekoho možno je, ale pre druhého byť nemusí a keď už nemáte pre druhého pochopenie, tak aspoň tolerujte jeho rozhodnutie.

Untitled

ČO BUDE WECHSLER BABY?

My s Macom sme si pohlavie dlho nechávali iba pre seba. Chceli sme, aby táto informácia bola iba naša. Aspoň na chvíľu. Tým, že zdieľam pomerne dosť vecí zo svojho tehotenstva tu na blogu a na soc.sieťach, chcem mať niečo, čo nebude vedieť nikto, iba my. Myslím, že je to celkom pochopiteľné. Druhá vec bola, že som sa chcela vyhnúť darčekom podľa pohlavia, teda modrým či ružovým kúskom, ktoré by malo najbližšie okolie tendenciu nakupovať. Moja úprimná mamka z toho bola značne frustrovaná. Tvrdila, že dnes sa už pohlavie netají (čo nie je pravda), že je to trápne a mám jej to povedať. Veľmi to chcela vedieť, lebo to tehotenstvo so mnou tak prežíva, tak ja ju chápem. Nakoniec som sa pred ňou nechtiac preriekla. Ale dohodla som sa s ňou, že kupovať nič nebude, len to, o čo ju sama poprosím. :) No a keď to už vedela moja mamka, museli sme to povedať aj druhej budúcej babičke, ktorá sa pravdaže v Amerike nevedela nákupom vyhnúť. :D Moja kamoška mi zas krúžila nad bruchom kyvadlom z prsteňa a retiazky. 

Chceme pohlavie oznámiť verejne na baby shower, čo bude pár týždňov pred pôrodom - dúfam teda, že to stihneme. :D Ešte pár dní to necháme vysieť vo vzduchu, veď možnosti sú len dve. Baví ma počúvať aj to tipovanie, čo budeme mať, keď poviem, že pohlavie neprezrádzame. To však asi aj preto, že u mňa väčšina tipuje chlapca, kvôli tvaru bruška a tomu, že som podľa slov okolia veľmi pekná a to sa, čo si budeme hovoriť, počúva straaašne dobre. Až tak dobre, že by som si vedela predstaviť byť tehotná stále. :D Ale keby som bola tehotná napríklad v Dubaji, tak čakám podľa odhadov dievča.  Zároveň mne, chipsovej kráľovnej viac chutí sladké, takže podľa tohto by to tiež malo byť dievča. Vreckovku ani papier zo zeme už dvíhať nebudem, keďže poznám výsledky. :D

Už menej ma bavia následné detektívne skúmania mojich vyjadrení o bábe, a ukazovania "Ha, mám ťa, bude to....priznaj sa!". Akože najprv to ešte bola sranda, len keď som to zažila niekoľko dní za sebou s rôznymi ľuďmi, fakt som sa už radšej zo strachu z prerieknutia nechcela o našom dieťati vôbec baviť. 

Paradoxne, na mená sa ma pýta málokto a pritom nemám problém kamarátom a známym odrecitovať zoznam vybratým mien oboch pohlaví s tým, že máme svojich favoritov a pravdepodobne to bude jedno meno z tohto zoznamu. Ale budem za to len rada, lebo mnohé ste sa mi posťažovali na to, že po odhalení mena malo okolie rôzne komentáre a často snažilo sa meno "zhnusiť", pretože s ním mali sami zlé asociácie. Alebo sa rodina snažila silou mocou presadiť svoj nápad, obvykle po zosnulom a pod. A to teda, nie je vôbec pekné a vhodné.

Untitled

Na záver len dodám - ďakujem, že ste so mnou pozdieľali svoje zážitky a skúsenosti, vďaka čomu som mala inšpiráciu a viac materiálu na tento článok. :)


Outfit: žlté šaty - New Yorker / tričko - Primark / vesta - market v Thajsku / klobúk - outlet v USA / okuliare - Karen Walker 

You Might Also Like

4 komentárov

  1. Bude na baby shower aj typické instagramové odhalenie vypustením balónov alebo ružovými/modrými konfetami?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie také to typické modro-ružové odhalenie nebude. :D Je to pekné, páči sa mi to, ale k nám sa to nehodí. Hlavne ja nie som za to genderové farebné klišé modrá a ružová. A odhalenie pohlavia síce chcem dať aj na IG, ale v prvom rade to chcem urobiť zábavné pre hostí na baby shower, čiže vymyslím niečo iné. :)

      Odstrániť
  2. Ještě předtím, než jsem si udělala těhotenský test, zdálo se mi, že jsem těhotná, tak jsem si ho udělala a vyšel pozitivní. Dítě jsme neplánovali, o to větší překvápko se konalo. Předtím, než mi mohl doktor říct, že se jedná o kluka nebo holku, se mi zdálo, že mluvím se svojí 13-letou dcerou o klucích v našem bytě a ejhle, doktor potvrdil, že čekám dívku. Teď jsem podruhé těhotná, už je to plánované. Test mi ale vyšel negativní, jenže mě se to pořád nezdálo - připadala jsem si nějaká "divná", tak jsem si o 2 dny později udělala další test a byl pozitivní. Uvidíme, jestli dostanu znovu zprávu o tom, jaké je to pohlaví.

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook