AKÉ JE TO BYŤ FREELANCER

5.5.18

Untitled
Keďže mnoho z vás mi po minulom článku, kde som vám povedala, čo robím a čím sa živím, písalo, že by ste sa o práci freelancera radi dozvedeli viac, spravila som si kávu, vyložila nohy na gauč a dala som dohromady tento článok. Aby bolo hneď od začiatku jasné, na voľnej nohe som oficiálne od septembra minulého roka, takže som stále začiatočník. Rada vám však zdelím svoje prvotné dojmy, skúsenosti, klady aj zápory.

BEZ POZLÁTKA / PAPIEROVAČKY

Ako som už spomínala, práca v kancelárii s pracovnou dobou OD-DO nie je pre mňa a prišla som na to veľmi rýchlo. Napriek tomu, založenia živnosti som sa bála, strašili ma papierovačky a celkovo to, či si vôbec budem vedieť na seba zarobiť? Pri bežnom zamestaní máte svoje vyhriate miestečko a každý mesiac vám príde určitá suma peňazí, s ktorou môžete na 100% počítať. Ako živnostník zarobíte (väčšinou) každý mesiac inú sumu a neviete, čo bude za pár mesiacov. Musíte si sami hradiť zdravotné aj sociálne poistenie, ktoré za vás pri HPP hradí zamestnávateľ a vy si po čase ani neuvedomujete, aké sú to vlastne náklady. Pri živnosti si to uvedomujete veľmi dobre. Zdravotné je od roku 2018 vo výške minimálne 63,84 EUR. Platíte ho vždy za predchádzajúci mesiac a musíte ho platiť od prvého dňa od založenia živnosti. Pozitívne je, že počas prvého roku si nemusíte platiť sociálne poistenie, lebo sa nemá z čoho vypočítať. Po prvom podaní dane vám však už vypočítajú jeho výšku a to je minimálne 151,16 EUR. Čaká to aj mňa a neteším sa, čo vám poviem. :D Takisto si sami riešite dane a musíte si viesť účtovníctvo.

Ja som si živnosť založila cez firmu Firmáreň, takže som nemusela riešiť papierovačky na živnostenskom úrade. Aj tak som tam však musela ísť, keď som menila priezvisko, ale nebolo to vôbec také hrozné, ako som si predstavovala. Neviem prečo ma úrady vždy tak strašia, reálne je to síce nanič, ale sú to proste veci, ktorým sa nevyhnete a tak sa s nimi radšej vopred vyrovnajte. Obzvlášť na začiatku. Keďže ja som si živnosť zakladala z Prahy, bolo pre mňa jednoduchšie osloviť práve Firmáreň. Živností je mnoho, nie je to jedna všeobecná vec, mám zaregistrovanú živnosť na určité úkony, ktoré najčastejšie vykonávam. Napríklad tvorba fotografií.

Untitled
Untitled

WELCOME FAKTÚRA

Po založení živnosti získate svoje IČO a do pár dní aj DIČ. Keď máte vlastné IČO a DIČ, môžete vystavovať faktúry, ktoré sú pre váš príjem kľúčové. Bez nich peniaze nedostanete. Avšak, čo si budeme hovoriť, mnohokrát ani faktúra nie je zárukou toho, že peniažky prídu na váš účet. Mne sa to našťastie ešte nestalo a dúfam, že ani nestane, ale počula som rôzne príbehy, pretože sa mnoho firiem snaží pri živnostníkoch ušetriť a takzvane s nimi vybabrať. Firmy často radi najímajú živnostníkov, hlavne ak sa jedná o krátkodobejšie projekty alebo jednorázové zákazky, lebo s nimi nie sú papierovačky a nemusia za nich platiť odvody. Avšak, práve kvôli tým odvodom majú živnostníci o čosi vyššiu dennú sadzbu. Pojem „faktúra po splatnosti“ je pri dlhoročnom „živnostníčení“ určite niečo, s čím sa stretnete. Inak, celkovo mám slovo FAKTÚRA z detstva zafixované ako veľmi vážne, dospelácke, ba priam negatívne slovo. :D Odkedy však vystavujem faktúry aj ja, je to niečo, čo jednoducho k môjmu životu patrí a je „vstupnou bránou“ k mojim príjmom. Takže ho už beriem pozitívne.

Untitled
Untitled

PRÁCA

Budem teraz písať iba o svojej práci, ako som vám písala, spravujem sociálne siete, tvorím ich obsah a píšem články pre firemné blogy. Všetky tieto činnosti môžem viac-menej vykonávať kdekoľvek, doma na gauči v Prahe ale aj v kaviarni v Košiciach. Lenže kdekoľvek znamená aj kedykoľvek. Nemám určených 25 dní dovolenky, nemám pevný pracovný čas, preto sa mi stáva, že pracujem aj na dovolenke. Málokedy viem proste vypnúť, čo často vadí Macovi, ktorý mi prízvukuje, že o šiestej by mi mala jednoducho padnúť. Ale na písanie je pre mňa ideálny čas práve večer, nedokážem písať na požiadanie, niekedy len tak sedím a chvíľu mi trvá, kým sa rozhýbem. Rovnako tak je to aj s fotkami. Mnohokrát sa vyberiem kvôli fotke na nejaké miesto, alebo čakám na dobré svetlo. Inokedy štelujem dekorácie a izbu aj hodinu a hľadám ten správny uhol ďalšiu polhodinu. A sú dni, keď to jednoducho fakt nejde a nič sa mi nepáči. Keď musím stále niečo fotiť a tvoriť, občas sa stane, že mi dojdú nápady. Trávim hrozne veľa času hľadaním inšpirácie. Aj na veci, priestory, miesta sa pozerám „fotografickým“ okom. A aj keď ma to veľmi baví, snažím sa už častejšie odosobniť a vyhradiť si na fotenie konkrétny čas. Keď musím vytvoriť fotky podľa zadania, zariadim sa tak, aby som mala na fotenie ideálne podmienky, od priestorov až po rekvizity. Často myslím dopredu na to, aké fotky môžem na mieste, kam sa chystám, vytvoriť. Staviam sa k svojim výtvorom veľmi zodpovedne a som v tomto na seba náročná, lebo viem, že práve výsledok je moja vizitka. Na čom zas musím fakt popracovať je organizácia môjho času a celkové plánovanie práce. Naučila som sa, že na mňa platia deadliny, takže pokiaľ mi klient sám ned nejaký dátum odovzdania, určím si ho väčšinou sama. A aby to všetko neznelo tak pekne, veľmi veľa času trávim za počítačom, sedím za nám rovnako dlho ako ľudia v kancelárii, akurát komfortne doma či kdekoľvek sa rozhodnem. :D

Untitled
Untitled
Untitled

LET´S BE A FREELANCER

Nepovažujem sa ešte za skúseného freelancera, robím to pomerne krátko a stále sa učím ako fungovať. Hlavne v tom, ako sa presadiť, stáť si za svojim názorom, dopredu odhadnúť ľudí a samozrejme, vypýtať si za svoju prácu peniaze, bez toho, aby som mala nepríjemný pocit, že pýtam veľa alebo, že vôbec pýtam. Celkovo rozhovory o peniazoch  / výplate nie sú v spoločnosti príjemnou záležitosťou, ale treba to brať tak, že zadarmo nerobí nikto a adekvátna pláca je súčasťou každej práce. S týmto mi veľmi pomohla skupina na FB "Holky z Marketingu", kde vidím, že mnoho žien rieši to isté, čo ja. Ten pocit súdržnosti, že sme na jednej lodi, hoci sme niektoré jedna druhej konkurenciou, mi dodáva odvahu aj sebavedomie.

Ďalšia vec, ktorú freelanceri musia zmáknuť, je zobrať negatívnu odozvu ako súčasť svojej práce. Ak robíte kreatívnu prácu, občas to zamrzí, každý máme svoje ego. Avšak treba to brať ľudsky, mne osobne pomáha ak sa trošku odosobním a pozriem sa na vec aj z druhej strany. A tiež veľa robí aj to, ako vám je spätná väzba servírovaná. Jasné, konkrétne poznámky k veci, ktoré dávajú zmysel a je možné sa z nich posunúť a vytvoriť ideálny výsledok, vždy uvítam a veľmi mi pomáha. Každý má iný vkus, iné preferencie, iné predstavy. Avšak, ak si vás niekto najmä - na základe vašich schopností a portfólia, je to preto - malo by to byť preto, že sa mu vaša práca páči a chce ju. A vy ste ju zas prijali preto, že ste schopný ju vytvoriť. Napríklad ja viem natočiť a zostrihať krátke jednoduché video, ale nie som profi produkcia a krátky film je nad moje schopnosti. Viem o tom a keď som túto požiadavku mala, klienta som o tom informovala, pretože sa nechcem púšťať do práce, ktorej výsledok nebude podľa predstáv nielen klienta, ale ani tých mojich. 

Untitled
Untitled

Viete, mnoho ľudí, ktorí si vás najmú, si bude myslieť, že vám môže diktovať, čo a ako presne musíte robiť a keď sa netrafíte do ich vkusu, ste zlý. Pretože oni by si to určite vedeli spraviť lepšie. Veď to všetko vyzerá tak jednoducho! Niekedy sa fakt musím smiať. :D Nie je to tak. Ak vám dá niekto feedback typu: "Chcel by som to inak." Ako? "Neviem, proste niečo iné.", tak si si môžete byť istý, že to "niečo iné" pravdepodobne netrafíte, lebo ak niekto nevie čo chce, vy mu to asi nedáte. Nebudem sa tu k tomu moc rozpisovať, ale práve pri práci na voľnej nohe som zistila, aká je v tomto obore dôležitá medzi ľuďmi istá chémia a súznenie. A dôvera. Klient musí veriť vám a vy jemu. Pocit, že ideme a chcete ísť rovnakým smerom. Jasné, nič sa nestane zo dňa na deň a ten vzťah budete postupne budovať a učiť sa novým veciam. Tak sa budete navzájom posúvať. :)

Avšak, ak  chce klient prácu / ide smerom, za ktorý by ste sa vy nikdy nepostavili, tak ju nerobte, freelancerov aj práce je dosť, takže to netreba siliť. Keď sa  dlhodobo neviete s niekým zladiť, je lepšie povedať si zbohom a zbytočne netlačiť na pílu. A hlavne sa pritom nemusíte cítiť zle alebo mať pocit, že ste zlyhali. Dať na svoju intuíciu a vnútorný pocit je v tejto práci niečo, čo sa budete musieť naučiť. Ja to už pri blogových spoluprácach viem odhadnúť a po pár chybách dávam vždy na svoj pocit, ak niečo nesedí, nejdem do toho. Na voľnej nohe už aspoň viem, že som na dobrej ceste.

Untitled
Untitled

ZÁVER PRAKTICKÉHO CVIČENIA

Som veľmi rada, že som sa po dlhom rozhodovaní, akým smerom sa vydať, rozhodla práve pre život na voľnej nohe. Je to na jednej strane neistota, no vyvažuje ju sloboda, ktorá je pre mňa mimoriadne dôležitá. A verím, že neistota sa bude postupne vytrácať priamo úmerne s časom, ktorý budem tomuto životnému štýlu venovať. Iste, tento spôsob práce nie je pre každého, ale ak máte zameranie, talent a vytrvalosť v obore, ktorý možno vykonávať aj ako freelancer, nechcete byť v kancelárii a radi by ste napríklad začali cestovať, pouvažujte o tom. Chce to odvahu, o to väčšiu, ak sa musíte rozhodnúť, že opustíte svoje stále zamestnanie. Mnoho ľudí strieda obdobie na voľnej nohe so zamestaním na HPP. Ja sama nemôžem tvrdiť, že sa do kancelárie už nikdy nevrátim. Možno mi raz začne chýbať kolektív....a viac vecí teraz fakt neviem vymenovať, lebo som spokojná a vďačná, že som sa rozhodla práve pre tento smer.

Untitled
photos by Nikolka

Outfit: dress - Ubud Market (Bali) / jeans - C&A / belt - vintage / sandals - Mango / sunglasses - Ray Ban Round Fleck / jewelry - TOUS / watch - Cluse

You Might Also Like

6 komentárov

  1. Ach, milá Becca! Musím povedať, že sledujem tvoj blog už niekoľko rokov a je u teba vidieť neskutočný progres! Pri každom tvojom novom článku si hovorím, že je zase lepší a nikdy si neviem trúfnuť odhadnúť, čo opäť ešte zdokonalíš. Tvoje texty, fotky, outfity, styligny, lokácie sú neskutočne inšpiratívne. Pamätám si, keď som objavila tvoj blog aká som bola očarená tvojou kreativitou a ten príjemný pocit mám pri každom článku! V neposlednom rade mi nedovolí nepochváliť ťa za to ako žiariš, aká si sympatická a nádherná, stále viac a viac. Opakujem sa, ale so slovom inšpirácia sa mi okamžite spája tvoj blog. Ďakujem ti za tvoju snahu a vytrvalosť, si úžasná a pre mňa najlepšia slovenská blogerka! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Co maju vsetky blogerky proti tej kancelarii:-)) mam pocit, ze kancelaria je uz pomaly nadavka. Ja som skusila oboje, zivnostnicenie i TPP a po roku doma s notebookom mi skoro hrablo bez kolektivu a rezimu, tazko som sa dokopavala k praci, poobede som uplne zbytocne spala, citila som sa sama, odrezana od sveta. A mozeme aj vediet, pre ktore veci robis fotky a texty? Okuknut niekde tvoju pracu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. naozaj skvelý článok, oceňujem, koľko roboty si si s ním dala ;) presne, ako píšeš, slovo faktúra vždy desilo a dodnes desí aj mňa a nie som si istá, či by som bola niekedy tak smelá ako ty a šla do tohto spôsobu zarábania... ale znie to úchvatne, všetko, čo sa na tom páči tebe by sa veľmi páčilo aj mne... :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veľmi pekne napísané, len na to, aby človek mohol byť na voľnej nohe treba mať povahu a je to viac menej stres...tiež rozmýšľam akým smerom pôjdem....zatiaľ mám len stres, keď na to pomyslím ....
    Držím ti palce, nech sa darí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Becca, díky za tyhle články, máme v tom hodně společného.

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook