INTERIOR INSPO / OBÝVAČKA

16.1.18

interior_living room_inspo

Minulý rok bol o svadbe, tento rok bude o zariaďovaní nášho bytu. Už máme tú najhoršiu rekonštrukčnú časť za sebou, takmer všetky krabice sú vybalené a momentálne sa venujeme detailom, vyberaniu vhodných doplnkov aj fuknčných častí nábytku. Predtým, ako vám ukážem náš byt by som rada prešla inspiration článkami (rovnako ako pri svadbe), aby ste si vedeli bližšie predstaviť, z čoho som pri zariaďovaní vychádzala, akú mám predstavu a samozrejme, aby ste sa inšpirovali aj vy. 

Našťastie sme sa s Macom za tie roky už zladili a našli sme štýl, ktorý nás oboch baví. Hovorí sa tomu "odborne" boho chic. Maco je viac boho, ja som viac chic. Náš byt bude odrážať nás, nechceme žiadne katalógové dokonalosti, ale jedinečný priestor, z ktorého bude sálať naša energia a náš vkus. Pri výbere vecí drží niekedy Maco na uzde mňa a potom zas ja jeho, ale vo väčšine sa zhodneme a budujeme náš dream home. A to mi príde niekedy až neskutočné, že áno, môj život sa dostal do tohto bodu, že si s Macom zariaďujeme byt. :)

Ako prvú si prejdeme obývačku, pretože tá má svoje základy už hotové a pravdepodobne bude komplet dokončená ako prvá.

Sedačka. Centrum obývačky, veľmi dôležitá vec. Sedíte na nej vy a potom aj návštevy, vyskúša ju každý, kto príde do bytu (či domu). Pre nás bolo preto dôležité, aby bola samozrejme pohodlná, ale aj dostatočne veľká, rozťahovacia (pre prípadné sleepovers), rohová (lebo to je pre nás must) a s úložným priestorom (mamka stále prízvukovala, že sa to využije). Všetky tieto parametre značne zúžili náš výber, ale dobre tak, lebo by sme si asi dodnes nevybrali. 

Čo sa týka farby, ja som chcela žltú od začiatku. Ešte by sa mi páčila aj hnedá karamelová, ale to by msela byť kožená. A koženú sedačku som nechcela. Už mi totiž liezlo krkom to naše slovenské - všetko musí byť v neutrálnom tóne a môžeš meniť doplnky. Lenže koľkokrát ich meníte? Všetci majú biele, hnedé, sivé a béžové sedačky, nie, vďaka, ja toto nechcem. Ale jasné, človek váha, Maco nie je na výrazné farby, tak sme sa zhodli na sivej. Aj sme ju objednali, ale neskôr sme pri kontrole (už objednanej sedačky) zistili, že nám vôbec nesedí do priestoru a je strašne veľká. Že ktorý génius objedná sedačku bez zmerania? Tak, sme tú objednávku proste zrušili a vybrali nový model, už žltý, lebo som na to medzičasom namotala aj Maca. 

Žltá sedačka krásne ladí do celej našej predstavy boho chic štýlu. Zvyšok interiéru budeme ladiť s drevom, prírodnými materiálmi (koža napr.) či kovom. Čierna, hnedá, biela, krémová, bordová (ešte sa dočítate)....a rastliny, ktoré dodajú celej izbe dušu a život.

Takže tento článok vám píšem zo žltej sedačky, z ktorá je skvelým farebným akcentom celého priestoru a mám z nej veľkú radosť. A som stále rada, že nie je sivá.

interior_living room_zltasedacka

Mojim ďalším prianím bolo mať v byte aspoň jeden vintage (turecký / marocký) koberec. Tento prvok sa nám s Macom obom veľmi páči, takže nakoniec budeme mať rovno dva. Vyzerajú skvele k retro drevenému nábytku, ale práve aj ako kontrast k moderným častiam nábytku. A v kombinácii s kožou (napr. taburetky) je to jeden sen!

Dnes sa dá takýto koberec s vintage efektom kúpiť aj nový, my sme mali šťastie, že Macova mamka ich má na povale hneď niekoľko a mohli sme si vybrať. Škoda, že sa nám jeden krásny kúsok nezmestí do obývačky, je totiž až príliš veľký. Jedinou ich nevýhodou je, že nie sú veľmi mäkké / príjemné na dotyk, takže do spálne sme zvolili koberec s dlhým vlasom.


interior_living room_vintage koberec

Maco je veľký zberateľ platní a máme ich doma pomerne veľké množstvo (a ďalšie má doma v USA, och). Tiež má svoj gramofón, ktorý úplne miluje a ja to chápem. Konečne môže mať tento výnimočný kúsok v obývačke svoje čestné miesto a budeme si na ňom prehrávať platne. Práve hľadám peknú poličku, na ktorú gramofón položíme a do krorej sa zmestia všetky platne. Tie, ktoré sa mi páčia, sú ale fakt drahé, tak buď našetríme, alebo skúsime nájsť nejaký pekný vintage kúsok na bazoši či niekde v bazári.

interior_living room_record cabinet
A posledná vec - vždy som túžila po vlastnom mäkučkom kresle, ideálne pri okne s dobrým svetlom, kde si budem čítať knižky a magazíny. V našom byte je miesto pre takéto kreslo presne pri okne a dokonca pri radiátore. Takže perfekto! Ak sa vám zdá, že na nasledujúcich fotkách sa často objavuje ikonické kreslo Ikea Strandmon, nie je to náhoda. 

Práve toto kreslo už máme aj my. Pred rokom som si doňho sadla na jednom vianočnom večierku a už som nechcela vstať. Je taaaak pohodlné a útulné. Pôvodne sme mali doma mintové (lebo veď ja som mintová kráľovná), ale obaja sme uznali, že pri žltej sedačke a vintage koberc pôsobí mintová rušivo a vymenili sme ho za univerzálnejšiu farbu. Už sa teším, ako vám celú obývačku ukážem! Momentálne nám chýba hlavne ten stojan na gramofón, pekné vankúše na gauč a rastliny, ktoré celú izbu zútulnia a dodajú jej život.
interior_living room_readingcorner
collages by me

picture sources and more inspo on my Pinterest album

You Might Also Like

1 komentárov

  1. Úžasná inšpirácia! Normálne sa teším za Vás! Nikdy by som nebola povedala, že žltá sedačka môže vyzerať tak skvelo <3

    IVANNA/IVANXNA.BLOGSPOT.SK

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook