NEW YORK DIARY / DAY 0-1

16.11.16

2 done
Prvý post z našej americkej dovolenky je tu! Prešla som fotky a pripravila niekoľko postov, ktorými vás budem do konca mesiaca zásobovať. Rozhodla som sa začať New Yorkom, pretože som sa práve na toto mesto najviac tešila, tiež sme tam boli na dobu určitú, teda 2,5 dňa, trip sme spravili na začiatku nášho pobytu na východnej strane USA, takže ak mám ísť chronologicky, celkom to sedí. No a keďže mám milión fotiek (viac za dva dni v NYC ako za celý mesiac v Prahe) a veľa zážitkov, tak z neho budú rovno dva posty. Pretože New York stojí za to. Vedela som to už predtým, ale keď sa zrazu ocitnete v tomto večne prúdiacom meste, prekoná všetky vaše očakávania. Všetky. Je to bomba. Absolútna.

Do New Yorku sme išli vlakom z New Haven (Connecticut), čo trvalo cca 2 hodiny. Vlak vyzeral takmer ako pražský Elephant, týto Američania berú vzdialenosti úplne inak :). Vyrazila som v kožuchu v domnení, že bude zima. Maco mi vravel, že na ostrove fúka, je november a ja som predpovedi počasia neverila, lebo v Connecticute bolo na kožuch tak akurát. No po vystúpení z Grand Central som pochopila, že ten kožuch bol chyba. Bolo veľmi, fakt veľmi teplo, dokonca aj večer (to ma tiež prekvapilo). Počasie na holé nohy bez siloniek, na tričká, ak bundy, tak ľahké. Krásne privítanie! V novembri nás v New Yorku čakala jar.  A ja som bola tak neskonale šťastná, že som sa od radosti až rozplakala. Veď viete.

Po príchode sme sa teda rozhodli nasávať energiu mesta. Nie sme typický turisti, namiesto behania z miesta na miesto v dúfaní, že toho uvidíme čo najviac, sa radšej pokojne prechádzame a vychutnávame si atmosféru mesta. Samozrejme, aj nejaké atrakcie a must-haves absolvujeme, ale s mierou, radšej menej a poriadne. Tak sme sa túlali po 5th a Madison Avenue (rozhodli sme sa vynechať Time Square), oddychovali v Bryant Parku, prešli sme dole k Washington Square parku až do SoHo, kde bolo kopec malých mega štýlových (a drhaých) obchodíkov. Mať neobmedzený rozpočet a kufor, ktorý nemá dno, tu sa isto opustím. 

Unavení a s boľavými nohami sme nasadli na metro a šli sa ubytovať do nášho hostela, ktorý (prekvapenieeee!) vyzeral na fotkách omnoho lepšie ako v realite, tak ale čo narobíš...Večer nás ešte čakal drink v centre niekde na 23rd Street.

IMG_1313
Keďže som pred našim americkým výletom pozrela všetky série Gossip Girl, Grand Central mi hneď pripomenul pilotnú časť, keď sa Serena vrátila do mesta a Dan ju uvidel a potom o tom napísal. Akurát obaja narozdiel od nás vedeli, ktorým smerom sa vydať po príchode :D.

IMG_1300
Prvý pohľad, ktorý sa mi po vystúpení z Grand Central naskytol. Vtedy mi prvýkrát spadla sánka a povedala som si: ,,Tak, konečne si tu."

IMG_1309
collage 9
00
IMG_1311
IMG_1312
IMG_1314
IMG_0133
Zachytiť žltý taxík nie je v NYC žiadny problém, vlastne sa vám na fotky hádžu sami.

collage 5
Prvý večer sme si vyšli s Macovým kamarátom z detstva do jeho obľúbeného baru na Manhattane. Fotky sú nanič, ale ako pamiatka poslúžia dobre.

Druhý, alebo skôr prvý deň sme začali raňajkami v blízkosti nášho hostela, kde sme čakali, kým sa otvorí Urban Outfitters o ulicu vedľa, aby som si mohla kúpiť bundu, v ktorej sa neroztopím. Zamierila som to rovno do SALE, lebo som nebola ochotná dávať za sezónnu bomberu 150 dolárov. Nakoniec som našla army green bomberu s kožušinkou za 60 dolárov, čo mi tiež neprišlo najmenej, ale nič lepšie v pomere cena-kvalita-využiteľnosť tam nebolo. Až tak som neriešila, či sa mi hodí k outfitu, ale myslím, že celkový výsledok nie je vôbec zlý, minimálne môžem povedať, že určite nie je prvoplánový! :D Nakoniec som rada, že ju mám, pretože mi slúžila počas celého pobytu v USA. 

IMG_1301
collage 12

V novej bunde sme sa vybrali pešo do Central Parku na Upper West Side, kde sme mali hostel. Bolo to fakt dosť blízko, ráno bolo pokojné, počasie dokonalé. Ideálne na prechádzku. Bolo úžasné vidieť domácich behať v kraťasoch či v športovej podprsenke, deti v kočíkoch bez ponožiek, hrať tenis vonku, keď si uvedomíte, že je 3. NOVEMBER :D. Dokonca sme videli aj malú svadbu. Akoby sa tu zastavil čas a NYC si žil svojim vlastným životom a mal pritom aj právo na vlastné klimatické podmienky. Keď si odmyslím, že za to celé môže globálne otepľovanie, tak to počko bolo ideálne a mali sme z neho radosť. 

Postupne sme z parku na Upper West Side prešli až dole k slávnemu Central Park Carousel, kde sme si symbolicky dali jednu romantickú jazdu a odtiaľ sme sa pomaly presunuli do Starbucksu na matcha latte (ktoré je mimochodom skutočné, nie ako to zafarbené mlieko u nás, ehm), dali sme si obed a po tejto pauze sme pokračovali v MOMA.

6 (2) done
IMG_1319
7 done
8 done
Backstage z lezenia na miesto vysnívanej fotky. Maco je paparazzi.

IMG_0399
IMG_1321
IMG_0209
1 done
6 done
No hádajte, čo tu asi robím? :D

collage 6
4 done
collage 2
3 done
IMG_1323
11 done
collage 10
collage 11
Na obed sme si zašli d veganského sushi bistra, ktoré sme našli viac-menej náhodne (Tripadvisor a Siri poradili). Mini podnik, odkiaľ si skôr ľudia brali takeaway alebo objednávali donášku má v NYC dve pobočky. Založili ho mladí chlapci, ktorí evidentne našli dieru na trhu, lebo k nim chodili aj businessmani z okolitých mrakodrapov. Inovatívne sushi, mix originálnych chutí, ktoré do seba skvele zapadajú, pomerne veľké porcie (ja som nevládala dojesť) a všetko vizuálne veľmi lichotivé. Toto by som brala aj u nás!

collage 7
(Nielen) jedna klišoidná z New Yorku nesmie chýbať!

collage 13
Mám jedno nekultúrne priznanie pred tým, ako vám naservírujem dávku kultúry z MOMA. Tieto červené tenisky boli jediné topánky, ktoré som so sebou v NYC mala. A po celom dni chodenia normálne menili farbu. Najprv som nechápala, že čo to je, začali sa na nich objavovať také fľaky, už som myslela, že ich pôjdem reklamovať. Ale ráno, keď bolo všetko zase v poriadku sme prišli na to, že moje nožičky sa spotili ako tucet dievčat po hodine Jillian Michaels a Kayly Itsines. Holt, turistika v plnej paráde :D.


IMG_0354

Po obede sme zašli do MOMA (The Museum Of Modern Art). Päť poschodí tých najväčších umelcov 19. a 20.storočia, rovnako ako súčasnosti. Napríklad Warhol, Picasso, Mondrian, Alechinsky, Van Gogh (pri jeho obrazoch sa ľudia až tlačili), Pollock a mnoho ďalších. Mňa najviac zaujalo poschodie Architektúry a dizajnu (Modern Interior - How should we live? - 1920-1950).

Maco si všimol, že v múzeu je s nami Ai Weiwei. Ja som teda nevedela, kto to je, ale rýchlo sme pogooglili a zistili, že je to NAOZAJ on. S múzeom spolupracuje, preto fakt, že tam bol, nebol až taký prekvapivý, ale pre Maca to bol zážitok. Tak mu hovorím, že choď mu povedať niečo a ja vás ešte aj odfotím. On, že nie, netreba, načo, bla bla bla....No a čo myslíte, že som počúvala do konca našej návštevy? Že sa s ním mal ísť odfotiť. Potom sa ešte obzeral stále, či naňho nenatrafíme, ale viete ako sa hovorí, keď je šanca, chop sa jej!

collage 4
IMG_1329
collage 3
IMG_1336
IMG_1328
collage 1
IMG_1338
V záhradke MOMA by som vedela sedieť hodiny. Hlavne v takom dobrom počasí, s nejakou knihou a s Macom.

IMG_1504
Pani nám urobila vysokokvalitnú spoločnú fotku :D. Ale lepšie ako vidličkou do oka, ako sa hovorí.

Jedným z najväčších a najúchvatnejších zážitkov z celého New Yorku bol rozhodne výhľad z Top of the Rock (Rockefeller Center). Počula som, že práve odtiaľto je najkrajší výhľad na Manhattan, ale neviem vám to potvrdiť, keďže je jediný, ktorý som videla a teda nemám s čím porovnávať. Avšak môžem povedať, že to bolo dokonalé! Ani ľudia, ani vietor mi nevadili, keď sme dorazili hore, skoro mi zastalo srdce, určite som na chvíľu prestala dýchať a telo mi zaplavilo teplo. Endorfíny som cítila prúdiť každou bunkou. Keď som sa pozerala na Central Park, po ktorom sme sa v ten deň prechádzali, až som si musela utrieť slzu, čo mi stekala po líci. Som tu, naozaj som tu. I made it. We made it. Je to skutočné. Toľkokrát som ten výhľad videla na fotkách, vo filmoch či v seriáloch a napriek tomu som mala pocit, akoby som ho videla prvýkrát. Vidieť toto čarovné mesto z výšky je neopísateľné, lebo ten pocit, ktorý prežívate, keď tam stojíte, je jedinečný, intenzívny, dokonalý. Je to šťastie. Silno koncentrovaná dávka šťastia.

IMG_0398
collage 8
IMG_1340

Dole nás potom čakala Macova sesternica, ktorá v New Yorku pracuje pre reklamnú agentúru. Boli sme maximálne unavení, ale kto by chcel v NYC oddychovať? V dobrej vôli ukázať nám z mesta to najlepšie nás zobrala do rooftop baru, ktorý bol ale totálne preplnený a navyše hlučný. Biť sa o drinky a nepočuť vlastného slova, hoci vo fancy priestore sme určite nechceli, tak sme zmenili lokál. Išli sme dole na Wall Street, kde Macova sesternica býva a tam ma čakalo prekvapenie. Uličky kľukaté (skoro) ako v Prahe, človek sa na milisekundu cítil ako doma. A nielen vďaka uličkám, ale hlavne vďaka ulici plnej podnikov s teraskami. Niečo na štýl ,,Zažít město jinak", akurát s vysokými budovami nad hlavou. Sadli sme si do mexickej reštaurácie, lebo všetci obľubujeme mexické chute, dali si nachos, quacamole a vínko. Super večer, hoci sa mi už miestami zatvárali oči, bolo to krásne ukončenie dňa.

26 done
collage 14

NYC / 2.-3.11.2016

You Might Also Like

21 komentárov

  1. Fantastické fotky. New York je môj veľký sen a láka ma asi takmer najviac zo všetkých amerických miest. Zažiť jeho atmosféru a energiu ♥ A nielen klasické turistické miesta, ale aj zapadnuté miesta a malé bary v ktorom ste boli vy. Už sa neviem dočkať zvyšných článkov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nádherný post, nádherne napísané a tie fotky nemajú chybu :)
    Chcem sa zvedavo spýtať, čím fotíš a ako ich upravuješ lebo sú presne podľa môjho gusta :) Ďakujem, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Petra, teším sa, že sa ti fotky páčia :). Nebrala som si do USA zrkadlovku, fotila som na nový iPhone a fotky upravovala vo VSCO plus nejaké dodatočné úpravy svetla a kontrastu. Ale tie outfitové fotky a takmer všetky fotky, kde som ja, fotil Maco na svoj profi foťák :).

      Odstrániť
    2. Ďakujem za odpoveď a dúfam, že sa tam aj ja raz vyberiem ;)

      Odstrániť
  3. To je kouzelný! Jak fotky, tak text <3 Krásně se mi to čte, protože jsem v NY byla v létě a teď jsem si to všechno připomněla. Myslela jsem, že už tam znova chtít nebudu, že mi tam těch 5 dní stačilo, ale po tomhle článku už tam chci zas :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ..krasne fotky Beka, je z nich uplne citit, ze si si to nesmierne uzila a vdaka tomuto clanku aj my ostatni..MERCI <3

    OdpovedaťOdstrániť
  5. do - ko - na - ly ♥ !
    muzu se zeptat, cim je to foceno, prosim prosim?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, teším sa! :) ako som vyššie spomínala, fotila som na nový iPhone 7 a Maco fotil svojou zrkadlovkou (outfitové foto na moste), ale neviem presne aký má objektív, zistím a dám vedieť :).

      Odstrániť
  6. Fotky su uzasne, ked do new yorku jedinena jesen.vtedy je mpodla mna este viac fotogenicky a street fashion je pre mna najzaujimavejsia.
    Co mas rebeka urobene s vlasmi,to ombre mam na mysli, mam rovnaky strih len s ofinou a dost sa mi tvoj blond prechod paci
    alica

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alica presne s tebou súhlasím, veľmi fotogenický a inšpiratívny, vôbec som nemala chuť chodiť v čiernej či v rifliach, NY je ako prúd, ktorý ťa so sebou strhne! :)

      Moju farbu má na svedomí kaderníčka Miška, nechcela som typické ombré, skôr také presvetlenie, ale bez farbenia korienkov. Takže presný postup ti neviem povedať, ale kontakt na Mišku áno, na Instagrame je ako @mishell.inka :).

      Odstrániť
    2. Dakujem pekne rebeka mrknem na nu:) fakt ti tieto vlasy velmi seknu
      Alica

      Odstrániť
    3. Tak to je sranda, protože já když jsem projela fotky, tak první co mě napadlo, že na podzim teda do NY ne... Takže díky za "upozornění", radějí zvolím pro svojí další návštěvu NY zase jaro nebo začátek léta :-D

      Odstrániť
  7. Tak toto je úžasný post. Fotky, text, tá atmosféra z toho úplne kričí. Závidím (ale v dobrom). New York je aj môj sen a keď čítam tento tvoj článok, mám chuť hneď teraz si kúpiť letenku.

    NITA

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Krásné fotky, drahá! Docela jsi mě namotivovala tam jet, přitom New York na mém seznamu míst k cestování nebyl doteď moc vysoko :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. prekrásne fotky, NY v dobrom závidím, muselo to byť skvelé :) už sa nesmierne teším na pokračovanie ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ako vidím, tak si si to tam poriadne užila! Fotky sú nádherné a tieto články ma fakticky bavia takže sa len teším na ďalšiu záplavu fotiek :)
    WITH GREY WOLF

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ze "lepsie ako vidlickou do oka" :D Ja ten vyraz pouzivam dost casto a tuto v Bratislave su z toho ludia dost vyjaveni, asi je to viac vychodniarsky vyraz :) Mna NYC az tak neoslnil, ale urcite ma svoje caro.Krasne fotky!

    Veronika

    OdpovedaťOdstrániť
  12. V New Yorku som bola už 2-krát a videla som z neho veeľmi málo, takže keď vidím takéto fotky, tak ma až pichá pri srdci, ako mi je smutno a ako veľmi by som tam chcela ísť opäť. Takže jediné, čo môžem dodať je: ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥.

    Lily of the valley

    OdpovedaťOdstrániť
  13. krása krása ! :) musela to byť paráda :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. ja som bola v NY len na letisku bohužial, no po prečítani tvojho postu sa mi aspon trochu priblížil a fakt mám chuť sa znovu do Ameriky vrátiť! dúfam, že sa mi to raz podarí :). Inak fotky krásne, je vidieť, že ste si to tam užili ako sa patrí

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook