CHRISTMAS GIFT IDEAS

25.11.16

Christmas tips 2016 blog done
Vianoce sa blížia, či sa vám to páči alebo nie (tak ale väčšine sa to isto páči, však?). Už sa nemôžeme sťažovať, že vianočná výzdoba či reklamy od mobilných operátorov sú plné snehu a vianočných ozdôb. Pečenie, baliace papiere, punč, gaštany, varené víno, koledy. Ja to mám rada, čas s rodinou a oheň v krbe, keď je vonku mráz, si užívam. Vianoce sú proste fajn. A väčšinou sú také, aké si ich urobíte. Nemusíte sa honiť za darčekmi, nie je to o nich, ale chápem, že ak chcete NAOZAJ potešiť svojich blízkych, nájsť ten správny je občas makačka. Pripravila som teda pre vás malý zoznam, ktorým sa môžete inšpirovať či už pri nákupe alebo písaní listu pre Ježiška, aby ste dostali to, čo vám vyčarí úsmev na tvári. Vo väčšine prípadov som sa zamerala na poctivé česko-slovenské produkty, lebo sú kvalitné, krásne a ešte ich kúpou podporíme domáci trh :).

1. Domácnosť / spoločné – Pokiaľ nežijete s rodičmi, veľmi dobre viete, ako sa veci do domácnosti vždy zídu. Hlavne na začiatku sú bežné veci ako hrnce, panvice, si

tká, varešky a pod. cenné. Takže to už nie je ani trápne a nie je to ani hanba, veď lepšie dostať niečo, čo využijete ako niečo, čo by vám ležalo niekde v kúte. Avšak okrem týchto nutností, bez ktorých sa žiadna domácnosť nezaobíde, sú tu aj veci, ktoré potešia a poslúžia zároveň. Naviac môžu byť dobrým darčekom pre pár. Napríklad taký Tatratea likér poteší určite rovnako ženy ako aj mužov. Fajnotka priamo z pod Tatier ukrytá v krásnej dizajnovej fľaši, to je trefa do čierneho.

Ja mám slabosť aj na posteľné prádla. Z dievčenských motívov a ružovo-mintových odtieňov som po tom, čo sme začali bývať s Macom spolu, automaticky presedlala na univerzálnejšie a neutrálnejšie farby a potlače. Väčšinou ich teda vyberáme spolu a zatiaľ čo ja siaham po florálnych motívoch na bielom podklade, priateľ ide naopak do tmavších farieb a keď vzoroch, tak geometrických. Obaja sme sa zhodli na krásnom bielo-šedom zigzag vzore, ktorý som našla na otto.sk. Ten teda prešiel! :)

A posledná, ale dôležitá vec – knihy! Už minulý rok som mojej rodine povedala, že ak mi chcú niečo kúpiť, nech je to kniha. Povedala som im témy, ktoré ma zaujímajú a nech sa činia, haha. Zo slovenských autorov je mojim dlhoročným favoritom Boris Filan, zbožňujem, ako píše, ako sa inteligentne a nenútene hrá so slovami. Odporúčam vám od neho Klimtov bozk, nádherný román z obdobia socializmu je jednou z mojich najobľúbenejších kníh vôbec. Toto leto som zas priam zhltla Zónu nadšenia od Jozefa Banáša. Prečítala ju celá naša rodina a nikto sa od nej nevedel odtrhnúť! A ešte skúste nájsť v kníhkupectve skutočný príbeh marockej princeznej, La Prisonniére (Vězeňkyně) od Maliky Oufkir a Michele Fitoussi, to som miestami až nedýchala.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Šperky – Čisto rozmarná záležitosť, ktorá nemá žiadnu praktickú, len ozdobnú funkciu. Ale dôležitú, pretože na rozdiel od spotrebného zboží vydrží roky a spojí sa nielen s vami, ako nositeľom, ale aj s osobou, ktorá vám ju darovala a časom s množstvom spomienok. Naviac môže mať aj funkciu talizmanu. Darovať šperk je veľmi osobná vec, musíte poznať povahu a vkus človeka, ktorej je určený. Napriek tomu je to jeden z najkrajších darčekov, aký môžete dať aj dostať, pravda, ak sa trafíte. Myslím však, že jemným nenápadným šperkom (ktorý si ale aj tak každý všimne), nemôžete šliapnuť vedľa. Nemusíte hneď siahnuť po zlate, chápem, že to je finančne náročnejšie. Z vlastných skúseností môžem povedať, že aj pozlátené či oceľové verzie sú kvalitné a vydržia. Mňa zaujal tento jednoduchý trojitý prsteň z Esprit a o mojom crush na šperky slovenskej značky Oneandsixos už viete.

P.S.: Ďalšie tipy, kde zohnať krásne jemné šperky nájdete TUTU.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. Doplnky – Neviem ako u vás, ale ja mám vždy problém vybrať správny darček svojmu priateľovi. Je totiž dosť náročný, potrpí si na kvalitu a precízne spracovanie (veď vravím, kajšmentke ako vyšitý), preto nad darčekom pre neho vždy premýšľam najdlhšie. Už rozmýšľam aj s prestávkami mesiac a ešte som na nič nenašla, až doteraz. Veľmi sa mi zapáčili ručne vyrobené drevené motýliky od českej značky (z podhoria Beskýd) Bewooden. Spĺňajú všetky vyššie uvedené kritériá, naviac majú plusové body za to, že sú domácim a prírodným výrobkom. Firma naviac dbá na životné prostredie a zbytočne neplytvajú, čo ma vážne potešilo. Ak sa páčia aj vám, kúpte set, v ktorom nájdete jeden pánsky a jeden dámsky motýlik, to sa môžete s týmto unikátnym, milým a výrazným detailom rovno zladiť.

Pamätáte sa, ako som vám písala o must haves šatníka, medzi ktorými bol aj jeden kožený opasok s výraznou sponou? Jeden presne taký som našla na Esprit. Skutočne celoživotná záležitosť.

Darovať ponožky vôbec nie je také trápne ako sa na prvý pohľad môže zdať. Ja ocením aj obyčajné čierne kotníkové páry, lebo ruku na srdce, hodia sa vždy. Avšak, ak ich chcete darovať, siahnite po niečom originálnejšom a zábavnom! Čo takto nanukový pár? To balenie milujem! Okrem toho, že je to veselý a praktický darček, nezruinuje ani vašu peňaženku. Tieto sú Doiy, ale mrknite aj na Urbanlux, kde majú veľký výber Happy Socks (a môžete ich rovno zladiť aj so spodným prádlom).


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. OOTD – Na to, aby ste niekomu kúpili kus oblečenia, tašku či topánky, musíte poznať nielen jeho veľkosť, ale aj povahu a štýl. Preto, kľudne niekomu hoďte malý tip, aby ste si aj vy našli to, čo chcete, myslím, že sa Ježiško neurazí, naopak bude rád, že vie, po čom má siahnuť.

Myslím si, že klasická bavlnená CK podprsenka poteší každého, mňa osobne by teda potešila určite. Ale môžete sa poobzerať po niečom viac jedinečnom, priam dokonalý kúsok má Maison Maybe, ten by som nosila aj ako top pod sako či bomberu (ale až o zhodení vianočného brucha).

Samostatnou kategóriou sú tašky. Ruksak či kabelka? Sami viete, čo využijete viac vy či osoba, ktorej chcete urobiť radosť. Z vlastných skúseností tento rok odporúčam dva kúsky. Môj obľúbený ekologický Re-Kanken od Fjällräven, ktorý je vyrobený z 11 plastových fliaš. Je veľmi univerzálny, pevný a následne recyklovateľný! Už len vybrať z niekoľkých farieb :). Ďalším kúskom je česká novinka Noire. Aj keď príliš nie som na veľké kabelky, po vyskúšaní tejto som zmenila názor. Je priestranná, má mnoho priehradok, vďaka čomu je v taške vždy poriadok, zmestí sa do nej notebook a mnoho iných vecí, pod ktorých nátlakom nemení svoj tvar, takže je až prekvapivo pevná. Špecialitkou je prepojenie kabelky s mobilnou aplikáciou, kde môžete zdieľať svoje outfity či detaily z nich. Vďaka jedinečnému číslu, ktoré je pridelené každej kabelke si vás ostatné používateľky môžu ľahko vyhľadať, samozrejme aj vy ich. Plus môžem vám prezradiť, že prichádza vo veľmi fajnovom balení, pre tie z vás, ktoré zo sebou do práce či do školy vláčia pol svojho sveta, ideálny spoločník. Naviac máte na ňu po zadaní kódu ,,BECCA" 10% zľavu :). Obe tieto tašky sú naviac ideálne na cestovanie, ja bez nich už do lietadla nepôjdem.

Poznáte niekoho, kto miluje typické slovenké veci? Ručne vyrobené a jedinečné? Niekoho, kto nechce nosiť tenisky, ktorých značku a model pozná celé mesto, ale túži po niečom, čo neuvidí na každom druhom človeku? Možno ste tým človek aj vy, preto čítajte ďalej. Slovenská značka Novesta sa spojila s modrotlačiarom Matejom Rabadom a vznikla tak limitovaná edícia tmovomodrých tenisiek vyrobená tradičnou slovenskou technikou – modrotlačou. Toto je produkt z našej rodnej hrude ako halušky! Nerozmýšľajte však príliš dlho, lebo z každej veľkosti je len niekoľko párov. Objednáte ich cez e-shop alebo osobne v SloCz v Košiciach a Varsity Project v Bratislave.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5. Kozmetika – Kozmetika sa vždy hodí, tým sa nedá nič pokaziť. Poznáte to, však? Ale vianočné sety z drogérie sú trochu nudné nemyslíte? Skúste to tento rok trochu inak. Ak kozmetika, tak prírodná a ešte lepšie, ak naša. Slovenská a česká. Tento rok som si zamilovala značku Mylo. Žiadna veľkovýroba, žiadna chémia, ale ručné plnenie, eko balenie a iba prírodné zložky. Zbožňujem telové maslo s Oh La La! s vôňou vanilky a levandule. A nič sa mi nestane, ani keby som ho zjedla :D. Mylo už navyše ponúka aj balzamy na pery. Očkom hoďte aj na českú značku Onest. Ich balzamy na pery sú na mojom wishliste už nejaký ten piatok a teraz k nim pribudol aj nový univerzálny olejíček. Všetko v dizajnových minimalistických obalov. Všetko premyslené a prepracované do posledného detailu. To chcete. Aj ja to chcem.

Darovať parfém teraz môžete skutočne jedinečne. Nemusíte sa trápiť s výberom tej správnej vône, nechajte obdarovaného vytvoriť si parfém podľa seba! Alebo si vytvorte parfém na mieru spoločne. Tento jedinečný zážitok ponúka Perfumed Prague. Počas tvorby ovoniate množtvo čistých vôní z francúzskeho Grasse a sami si poskladáte svoj unikátny parfém. Budete sa cítiť ako alchymista, a ak budete potrebovať, pomôžu vám majitelia, aby ste stvorili niečo, čo naozaj budete nosiť. Sama som si to nedávno v centre Prahy vyskúšala a bolo to perfektné! Naviac viem, že vôňu, ktorú som vytvorila nebude mať nikto, iba ja. Nebojte sa ani ceny, sama som bola prekvapená, samozrejme záleží od toho, aké množstvo si chcete odniesť domov. Rozhodne odporúčam, ako darček originálne, neočakávané a jedinečné!

You Might Also Like

4 komentárov

  1. Rebečka, zbožňujem tvoj blog. Jeden z mála aktuálnych na Svk a teším sa vždy z nových článkov, ale pri všetkej úcte - zýdu a sytko? To ozaj? :( Prosím neber to v zlom, len ako spätnú väzbu od čitateľky. ;)
    Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aaaa, to je hanba, ďakujem Zuzana, už som to opravila. To ja si pritom dosť dávam pozor na gramatiku, ale tak chybička (aj dve) se vloudí, keď píšeš článok unavená neskoro večer. Každopádne, s tými sitkami mám problém už roky, ale teraz si to vďaka tebe zapamätám už navždy :D.

      Odstrániť
  2. Tak takových článků není nikdy dost ! Klidně bych přivítala i druhej díl ! :)

    LenaČerge

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvelé nápady! Vždy sa dlho premýšľam aké darčeky kúpiť :)

    Mishelle xx mishelleslife.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook