10 + 1 KEY WARDROBE PIECES

16.10.16

key wardrobe pieces
Dní, keď stojíme pred skriňou s otázkou ,,Čo dnes na seba?" a zároveň nechceme skončiť v čiernych nohaviciach a šedej mikine (áno, moj prípad, ale doplňte si svoje) je isto mnoho. Avšak sú kúsky, ktoré nás v takéto dni vždy zachránia, môžeme sa o ne oprieť a vieme, že budeme vyzerať dobre skvele. Kúsky, ktoré povznesú aj ten najobyčajnejší outfit o level vyššie. Dodajú mu charakter, takú tú sladkú bodku. Kúsky, ktoré nosíme nonstop, nepodliehajú trendom, sezónam ani nášej nálade. A možno budete mať obdobie, keď ich pár mesiacov nevytiahnete, potom nastanú dni, keď bez nich nedáte ani ranu (tých bude viac). 

Je mi jasné, že tieto ,,kľúčové prvky" šatníka závisia od osobného štýlu každej z vás, avšak pri dlhoročnom sledovaní streetstylu (nielen) počas fashionweekov a hodnotení vlastného šatníka a kúskov, ktoré využívam najviac, som zostavila druhú časť zoznamu kúskov, ktoré sa vám rozhodne budú hodiť. Ako som už písala v prvej časti, jedná sa o veci, do ktorých sa oplatí investovať, no na druhej strane to nevylučuje fakt, že tie najlepšie klenoty nájdete v second hande. Opäť som pridala aj outfity ako dôkaz a inšpiráciu, plus tentoraz som do koláží zaradila aj svoje looky, keďže ste o to naposledy žiadali. Určite mi dajte vedieť, ktoré kúsky patria do vašej ,,must have" výbavy!

1 product midi plated skirt

Midi plisovaná sukňa je podľa mňa veľmi stabilný a využiteľný kúsok. Celoročne. V lete so sandálkami či teniskami a v zime s poltopánkami a kotníkovými čižmami. S tielkom, tričkom s potlačou, košeľou, blazrom, koženou bundou, bomberou, svetrom...Kedysi dávno som si kúpila bielu a hnedú v sekáči za neuveriteľných 10 centov. Mám ich v šatníku dodnes a rozhodne sa ich neplánujem vzdať. Naopak, túžim po ďalších. Plisovaná sukňa je jeden z mála typicky ženských kúskov v mojom šatníku a výborne dopĺňa všetky basic či jemne oversized tričká. A ak nejaký kúsok charakterizuje slovo ,,chic", tak je to práve ona.

done plated skirt
_________________________________________________________________________________

2 product fedora
Beriem, že nie každý je tak klobúkový ako ja, ale ak by ste mali mať v šatníku len jeden jediný klobúk, nech je to pánska fedora. Teda pánska ako pánska, teraz ju už rozhodne nosia viac ženy. Zachráni vás, keď nemáte najlepšie vlasy, keď jemne popŕchava alebo keď máte pocit, že vášmu looku "čosi" chýba. Tak vtedy skúste buď rúž alebo klobúk. Fakt to zaberá. Stavte na univerzálne farby ako šedá, čierna, bordová, svetlohnedá či army green, ale taký purpurový, horčicový či petrolejový klobúk dokážu spraviť tiež veľkú parádu. Výborne vyzerá nielen k jednoduchým outfitov typu rifle-tričko-tenisky, ale aj k ženským šatám, ku ktorým vytvára pekný kontrast. Zradné môže byť len kombinovanie s károvanou košeľou, kde môže vytvoriť príliš farmársky look, alebo k typickému sporty looku, kde sa jednoducho nehodí.

done fedora
_________________________________________________________________________________
3 product denim vest done

Riflová bunda je skvelý kúsok, takže nie je prekvapením, že rovnako tak je aj riflová vesta. A nemyslím tie upnuté riflové vesty, ktoré fičali pred rokmi. Mám na mysli voľné oversized unisex vesty, ktoré sa nosia každú sezónu. Nie je to trendová záležitosť, je to proste kúsok, ktorý je tu stále. A vyzerá bohovsky. Uvoľnene, nezávislo a cool. K ľahkým letným šatám aj k bielej košeli. Tú najlepšiu, aj s jemnou patinou nájdete určite v second hande, inde by som ju ani nehľadala, nová nebude mať ten správny šmrnc. Predstavte si ju s bielym tričkom, čiernymi roztrhanými jeansami, klobúkom a okrúhlimi okuliarmi. Alebo s kvietkovanými folkovými šatami a kotníkovými šnurovacími čižmami. Máte? 

done denim vest
_________________________________________________________________________________

4 product red bag
Medzi univerzálne must-have farby kabeliek by nemali zaraďovať iba čiernu, hnedú a nude. Určite by tam mala byť aj červená! So všetkými jej odtieňmi. Od tmavšej krvavej, cez výraznú žiarivú, mrkvovú, až po takmer oranžovú. Ako som písala v prvej časti o červených topánkach, tak to isté platí aj o červenej kabelke (len ich prosím, nenoste spolu!). Nechcem povedať také to klišé, že ,,rozžiari každý outfit", pretože nie každý outfit potrebuje rozžiarovať, ale k outfitom, kde tvorí jediný farebný akcent (modrú na rifliach nerátam, ok?) vyzerá dokonale. Je už len na vás, aký tvar a veľkosť kabelky zvolíte, no taká midi crossbody nikdy nie je na škodu a nemusí to byť práve Chanel.

done red bag
_________________________________________________________________________________

5 product faux fur coat
Kožušinový kabát (z obchodu umelá, ale jemná ako detské vlásky, zo sekáča môže byť aj pravá) je perfektný zimný statement kúsok, ktorý budete nosiť veľmi často. Ak sa vám podarí zohnať kožušinu, ktorá naviac reálne hreje (nekrúťte hlavou, väčšina v obchodoch je dnes už len na parádu), tak ju v zime zo seba nedáte dole. Vyzerá totiž veľmi dobre, luxusne a nadčasovo. A to aj vtedy, keď vy tak vôbec nevyzeráte. Rozcuchané či trochu mastné vlasy, unavené oči a jediné, na čo dokážete myslieť je káva? Hoďte na seba kožuch, oči zakrite okuliarmi, vlasy dajte do drdolu alebo si dajte klobúk a hor sa po najbližšie latté. Ale tento kúsok, sa vám samozrejme bude hodiť aj keď vyzeráte upravene. Chcela som len povedať, že vám k nemu netreba veľa. Dokonca stačí menej ako si myslíte. Avšak, pekný kožuch (škaredý si nekupujte! :D) využijete aj na plesoch či na stužkovej. Síce sú všetky kúsky v tomto zozname univerzálne a tvárne, kožuch je určite kráľ univerzálnosti čo sa príležitosti týka. Do práce, na párty, na ples, na kávu, na nákupy...hocikam. Teraz sú trendy viacfarebné kúsky, ale ak chcete svojho chlpáča nosiť dlhšie ako pár sezón, naozaj hľadajte kvalitný kúsok, ideálne v hnedej či hnedo-šedej farbe. Ale ani čierny či biely nie sú na zahodenie. 

done fur coat
_________________________________________________________________________________

6 product bandana
K šatkám som nemala vždy kladný vzťah. Moja mamka má totiž obrovskú zbierku šatiek a keď som bola mladšia (a potom aj keď som bola staršia), tak ich často nosila, až mi to už išlo na nervy (zabije ma, keď si to prečíta, takže mami, prepáč! :D). Avšak zobrala som jej menšie štvorcové šatky s leopardím vzorom a nosila ich ako čelenku či na ruke, keď to ešte nebol taký hit. Už som jej ich nikdy nevrátila. Ďalšie som našla u krstnej v skrini, tie sú bavlnené a tiež ich mám dodnes. Potom som si kúpila svoju prvú hodvábnu šatku (foto vľavo hore) a milujem ju už roky. Čo z toho vyplýva? Že dobrá šatka, ideálne v tvare štvorca vás bude sprevádzať navždy. A jednu bandanu s jej typickým vzorom musíte mať! Ak neviete v akej farbe, tak červená je klasika, ale hodí sa aj čierna a tmavomodrá. Tento grunge kúsok sa v modernom šatníku nestratí. Už sa nenosí na "pirátsky! spôsob alebo ako ju nosil Axl Rose. Teraz si ku obmotajte oko zápästia, kotníka, dajte si ju na kabelku, namiesto náhrdelníka, zaviažte si ju okolo krku. Možností je mnoho!

done bandana
_________________________________________________________________________________

7 product blue striped shirt
Nielen biela košeľa patrí medzi povinnú výbavu šatníka, ale aj svetlomodrá - pásikavá. Pôsobí uvoľnenejšie, hravo. Skvelé combo tvorí s denimom ale aj s farebnými akcentami. Napríklad so zelenou, červenou či oranžovou. Po tej svojej som túžila dlho, ale nikde som ju nevedela nájsť - okej, ani som cielene nehľadala, lebo to väčšinou aj tak dopadne bezvýsledne. Preto som využila lepší spôsob, ako sa k takejto košeli dostať. Vysielala som do vesmíru správy o tejto košeli tak, že som na ňu intenzívne myslela a predstavovala som si, ako v nej vyzerám. A olalaaaa, ono to fungovalo a košeľa si našla mňa! Uznávam, nemusí to byť vždy najspoľahlivejší spôsob, takto už niekoľko rokov čakám, že nájdem na ulici Cartier Love bracelet a ani Chanel 2.55 ma zatiaľ nečaká pred domom, ale tieto hodnotnejšie veci chcú asi viac času....Každopádne, tento ,,pyžamoidný" kúsok je podklad, v ktorom sa budete cítiť akoby ste práve vyšli z (či išli do) postele v holywoodskom filme - teda namaľovaná s úžasnými vlasmi, cítite sa pohodlne a štýlovo. Preto dbajte na to, aby bola bavlnená, vzdušná a trochu voľná. A teraz si ešte predstavte, ako by sa k nej hodili ten Cartier Love a 2.55.  

done blue shirt

_________________________________________________________________________________


8 product white sneakers
Ok, biele tenisky, to nie je žiadny svetoborný objav, jasné. Momentálne však žiadne nemám a ich absenciu silno pociťujem. Rada by som si ich totiž obliekla k rôznym outfitom. Je jedno, či ste viac teniskové alebo milujete opätky. Jedny biele tenisky sa zídu, tomu verte. Jedinou nevýhodou bielych tenisiek je to, že dobrú službu spravia iba vtedy, ak sú čisté a vyzerajú ako nové. Čo vyžaduje maximálnu údržbu a pravidelné čistenie, ale všetko má svoju daň. Akonáhle ich totiž obnosíte, už to nie je ono (s výnimkou Converse Chuck Taylor). Najlepšie sú podľa mňa Adidas Superstar, Stan Smith či spomínaná CTAS, ktoré môžete aj zašpiniť, haha. Nič extra športové, naopak, čisté línie, jednoduchosť. Tak sa budú hodiť stále. All black look či akýkoľvek iný monochrome look, šaty, overaly, rifle, kostýmy.....všetko, fakt všetko. Veď viete.

done white sneakers
_________________________________________________________________________________

9 product army green jacket

Vojenská zelená bunda je veľmi variabilný kúsok. Ani sa nezdá, ale je. Nosí ju aj Olivia Palermo a Victoria Beckham, takže to rozhodne nie je zatracovaniahodná vec. Okrem víkendov k obyčajným outfitom, ju využijete aj podpätkom a košeli či šatám. S army green farbou idú výborne výrazné farby ako cyklamenová, ružová, oranžová, žltá, kráľovská modrá či tyrkysová. A skvele k nej ide aj leopardí vzor. Takisto na nej vynikne kožušinový šál. Takže vidíte, koľko toho je. Môžete zvoliť jednofarebnú verziu alebo maskáčovú, ale jednofarebná vás určite neomrzí. 

done army green jacket 2
_________________________________________________________________________________

10 product leather belt
Aspoň jeden kožený opasok je must-have! Tie najväčšie poklady nájdete v dedovej či ockovej skrini, tak ak ich pekne poprosíte, možno vám jeden darujú. Taký s dušou a patinou. Dôležité je aby mal výraznejšiu kovovú pracku a môže byť aj trochu dlhší, aby ste ním vedeli obviazať kabát alebo aby ste ho mohli zaviazať (foto vpravo hore a dole). Krásne sa hodí k rifliam so zvýšeným pásom, ale aj k šatám či kabátom. Prežije s vami celý život, využijete ho každú sezónu po celý rok. Ak sa vám podarí zohnať ten pravý v čiernej aj hnedej farbe, máte vyhraté!

done leather belt
_________________________________________________________________________________


11 product fine jewerly
A čo dodá každému vášmu looku osobitosť, vašu stopu, váš podpis? Vaše šperky. Tie každodenné, ktoré ani nedávate dole, ktoré sú s vami spojené. Ak ešte žiadne nemáte (o čom pochybujem), doprajte si nejaký kúsok (náramok, retiazku, prsteň či náušnice) k výnimočnej udalosti ako narodeniny, promócie a ok, aj Vianoce sa rátajú. Aby vám ten kúsok niečo pripomínal. Osobne jemné šperky milujem, vyrástla som z krabice výrazných náhrdelníkov, hoci jasné, raz za čas sa hodia aj tie, veď nevravím, že nie, ale každý deň ich nenosíte. Zato zlaté, strieborné či pozlátené kúsky áno. Sú len vaše a ak budete náhodou bez nich, budete sa cítiť nahé. Kde zoženiete kvalitné, jednoduché a cenovo dostupné zlaté, strieborné či pozlátené šperky som spísala TU a TU.

done fine jewerly

collages by me, picture sources (and more inspo) on my Pinterest

Pozrite si aj prvú časť 10+1

You Might Also Like

1 komentárov

Find me on Facebook