MOZAIKA BURGER & CO.

17.2.15

horak-ondrej-mozaika-burger-15web
Viete čo si všimlo už viacero mužských jedincov v mojom okolí? Že zjem väčšinou rovnaké porcie ako oni. Mám rada dobré jedlo (veď kto nie) a obzvlášť to, ktoré si nemusím pripraviť sama. Varenie ma baví, ale keď sa z toho stane dennodenná povinnosť, radosť je menšia, a to mi dajú za pravdu všetci, ktorí okúsili samostatné bývanie. Preto je nutné občas vypnúť a dopriať si chvíle čistého potešenia. S Iw, Ondrom a mojim priateľom sme tak urobili v burgrárni Mozaika, ktorá je iba na skok od môjho bytu. A to doslova na skok, pokojne by som tam mohla prísť aj v papučiach. Výhodná poloha na Vinohradoch pri Jiřího z Poděbrad je však len jedna z mnohých pozitív, ktoré Mozaika ponúka.


Mozaiku vlastnia dvaja veselí sympatickí páni Petr Tyrichtr a Bohumil Spěvák. Podnik prešiel v septembri 2014 zmenou konceptu (čerstvo si pamätám, ako menili interiér) a tak si môžete v čistom jednoduchom a modernom prostredí vychutnať domáce burgeri a iné dobroty z tých najlepších (českých) surovín. Prezrite si celé menu, my sme sa zhodli na tom, že tradičný Mozaika burger je must, ale Iw chváli aj Krystal a mne chutí aj Pulled Sweet BBQ. Nabudúce vyskúšam vegetariánsku verziu Hummus. Ak ste prišli iba na burger, choďte do big porcie, ale ak si objednávate aj predjedlo, poprípade plánujete aj dezert, odporúčam vám small porciu, ktorá je, nebojte sa, tiež dosť veľká :). Týždenné menu si môžete prečítať na Facebooku a tam sa dozviete aj o špeciálnych akciách (ako napríklad heslo na pivo s 50% zľavou).

Celá reštaurácia má dušu, cítiť z nej radosť a ešte sa mi nestalo, aby tak bola obsluha bez nálady, práve naopak, vždy sú veselí. Personál považujem za dôležitú súčasť podniku a na obsluhe si potrpím, pretože na nej mnohokrát stojí celkový dojem z návštevy. A aký dojem sme z obeda v Mozaike mali my?

horak-ondrej-mozaika-burger-1web
horak-ondrej-mozaika-burger-17web
horak-ondrej-mozaika-burger-8web
Ako predjedlo som si vybrala domáceho marinovaného lososa s medovou mayo. Tá majonéza bola v kombinácii s lososom niečo neskutočné, nič podobné som ešte nejedla. Majonézy všeobecne nemusím, ale táto medová, na tú si pravidelne tak 2x do týždňa spomeniem, a keďže je Mozaika tak blízko, ešte si po tento šmak pôjdem.

horak-ondrej-mozaika-burger-7web
horak-ondrej-mozaika-burger-5web
Ondra ochutnal s Matuškou (pivo) a chilli uležané olomoucké tvarôžky.

horak-ondrej-mozaika-burger-6web
Priateľ si dal ako predjedlo cícerové krokety s koreneným jogurtom. Samozrejme som ochutnala aj ja a bola to veľká dobrota, lebo ja môžem cícer na všetky spôsoby.

horak-ondrej-mozaika-burger-9web
horak-ondrej-mozaika-burger-3web
V Mozaike čapujú 100% české pivo z Pivovaru Matuška.

horak-ondrej-mozaika-burger-4web
Petr Tyrichtr nám opísal koncept Mozaiky.

horak-ondrej-mozaika-burger-10web
horak-ondrej-mozaika-burger-11web
Bohumil Spěvák sa sám podieľa na tvorbe burgrov :). Všetky suroviny sú vyberané majiteľmi, väčšina z českých fariem, chlebík a žemle sa pečú priamo v reštaurácii.

horak-ondrej-mozaika-burger-12web
Okrem stáleho menu nájdete v Mozaike aj unikátne burgre, ktoré sa pravidelne menia. Ondřej si dal burger z knedlíku. Česká klasika sviečková na smotane podaná v netradičnej forme :).

horak-ondrej-mozaika-burger-13web
Čo sa týka príloh, máte tu pekný výber. Niet nad klasické hranolčeky, ja som sa však tentoraz rozhodla skúsiť (na jazyk sa mi derie slovo okoštovať :D) Yucca hranolky, ktoré sú vyrobené z koreňa rastliny Yucca a obľúbené sú hlavne na Kube. Americkým zemiakom alebo hranolčekom sa nevyrovnajú (pretože zemiaky sú zemiaky), ale pre novú chuť odporúčam!

horak-ondrej-mozaika-burger-14web
Vysmiata som ako lečo, veď mám predsa burger! 

horak-ondrej-mozaika-burger-6rweb
Iw ma nalákala na limonádu Wostok. Je vyrábaná podľa tradičnej sovietskej receptúry z roku 1973 (tá retro vibe etiketa och!). Tannenwald má borovicovú arómu a jej chuť je fakt jedinečná. Iw navyše odporúča aj príchuť granátové jablko. 

horak-ondrej-mozaika-burger-18web
A sladká bodka na záver, čučoriedkový koláč, ktorý akoby rovno z plechu mojej babky vypadol! :)

horak-ondrej-mozaika-burger-2web
Veselí a napapkaní! :D 

horak-ondrej-mozaika-burger-19web
photos by Ondřej Horák

Mozaika Burger & Co. sa nachádza v Prahe na Nitranskej 13 a možno uvidíte okolo prechádzať aj mňa :). Nezabudnite sa potom pochváliť svojou dobrotou na Instagrame (#mozaikaburger).

You Might Also Like

14 komentárov

  1. V Prahe bývam ešte len krátko, Mozaiku sme zatiaľ nestihli navštíviť, no dosť si mi spravila chúťky.. Musím tam priateľa čoskoro dotiahnuť :) Inak bavia ma posty s tipmi na zaujímavé jedlá v reštauráciách, kľudne v tom pokračuj :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak jako ale! Jednak mám teď hroznej hlad. Druhak vypadá to tam skvěle. Třeťak tam prostě s Patrikem musíme!!
    Jedna velká radost toto, fakt!
    PS: Jaké byly ty kubánské hranolky?

    Mišo
    www.ontheleaf.net

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite choďte, je to slasť! A hranolky chutia fajne, sú tvrdšie ako zemiakové a je to trošku iná chuť.

      Odstrániť
  3. Vááu, asi začínam byť hladná. :)
    Super fotky a burgers vyzerajú k zahryznutiu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. parádni ste :) jedlo vyzerá ozaj chutne, keď budem najbližšie v Prahe, určite sa tam zastavím! :)

    Pozývam na moju giveaway ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  5. wooow superské fotečky! hlavne foto z hora! no super, ja by som si fakt mala urýchlene niekoho nájsť, aby som aspoň na ten burger mala s kým:D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Maji to hezky zarizene a to jidlo vypada skvele :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Beka, akoto, že si nám svojho priateľa neukázala skor? Máte obaja super štýl!! :) Ako dlho už ste spolu? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale ukázala, na Instagrame, všetko treba postupne...:). Ďakujeme, on je feši veľký! :)

      Odstrániť
  8. Vaa, preco som to musela vidiet teraz, ked drzim dietu? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Krásne fotky, pristane ti to, žiariš úplne :) Nalákala si ma na tie dobrotky teraz, len škoda, že bývam na východe Slovenska :D Ale keď zas zavítam do Prahy, viem, kam ísť :) A tiež som prekvapená, že nevieme, že máš priateľa :)

    http://veronikakrasnicka.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  10. priateľ vyzerá ako veľký sympaťák :)
    všetko to vyzerá mega chutne, ale mne by asi stačilo predjedlo a bola by som plná :D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ďakujem vám za komentáre :). Priateľovi dám prečítať vaše pekné slová, bude rád!

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook