PHOTOBOOK

1.9.13

1 done
Pred veľkým boomom smartfónov som bola medzi mojimi kamarátmi väčšinou ja tou osobou, ktorá má na akcii foťák. Snažím sa všetko si zdokumentovať, užiť si chvíľu v daný moment, ale zároveň si ho zapamätať navždy. Doma si totiž z času na čas rada pozerám fotoalbumy z mladosti mojich rodičov alebo z dovoleniek, keď som bola dieťa. 
Odkedy však digitálne fotoaparáty vytlačili tie analógové, do albumov už fotky nepridávame, všetky mám totiž uložené v počítači. Raz za čas samozrejme dáme vyvolať aj tie z digitálu, ale je to zriedkavé. Keď si budú pozerať albumy moje deti, v istom období môjho života bude diera. Ale kto ma pozná, dobre vie, že nie som fanúšikom tejto digitálnej doby, je to všetko tak strašne pominuteľné. Počítač sa môže pokaziť alebo ho môžu ukradnúť a všetky spomienky sú preč (viem, že sa dá všetko zálohovať, ale nech zdvihne ruku ten, kto to robí). Preto som sa pred rokom rozhodla zas občas používať klasický analóg. Ale vravím, robím to len občas a kým niečo odfotím, dobre si to premyslím.
Teraz však máme možnosť vložiť spomienky do fotoknihy. Sú moderné a ako budú vyzerať v budúcnosti?

Myslím, že samotné fotoknihy už tou budúcnosťou sú. Preto som naozaj rada, že som dostala možnosť od Bontia.cz vytvoriť si vlastnú fotoknihu. Fotoknihy nie sú na trhu novinkou, ale aj tak ich zatiaľ ľudia vytvárajú len výnimočne. Ja sama som sa napríklad vždy bála vysokej ceny alebo zlého prevedenia. Pravdaže, dnes z týchto kníh nie som nadšená len ja, ale celá moja rodina. 

Prevedenie. Môžete si vybrať veľkosť aj väzbu vašej knihy, do ktorej si doma priamo z vašich plných priečinkov vyberiete tie fotky, ktoré chcete v albume mať. Môžete si zvoliť veľkosť, počet fotiek a navyše, pridať text, ktorý celý formát posunie na iný level, pretože nielen vy, ale aj vaši blízki si môžu prečítať, čo ste v tom období života prežívali a ako ste sa cítili. Sú to nové, moderné scrapbooky. Predpokladám, že časom pribudnú možnosti a textúra písma, väzby a pod.

Cena. Do mojej knihy som dala 172 fotiek a zmestili sa na 64 strán. Vyvolanie týchto fotiek by ma pri sume 6 kč stálo 1032 kč, s tým, že by mali všetky fotky rozmer 9x13. A moja fotokniha stála 1099 kč. To je minimálny rozdiel, navyše fotky mám v rôznej veľkosti a tie veľké vyzerajú naozaj perfektne. 

Do svojej knihy som dala to najlepšie z roku 2012-2013, väčšinou fotky, ktoré na blogu nemám, fotky rodiny, priateľov, fotky z osláv či výletov. Odfotila som vám pár strán, aby ste videli, ako taká fotokniha vyzerá. S mamkou sme sa rozhodli, že si takýto album vytvoríme každý rok, aby sme po rokoch mali pri spomienkach aj ich vizuálnu podobu.

3 done
photos by me
photobook from Bontia.cz

You Might Also Like

32 komentárov

  1. mne sa trend fotokníh veľmi páči, už máme doma dve... :))

    zbierkamuz.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wow, tvoja fotokniha je hotový skvost! Nádhera!!!!!! Trošku závidím :D Chvíľu som sa pohrávala s myšlienkou na scrapbook, ale týmto článkom a fotkami si ma úplne odrovnala :) Chcem, chcem, chcem! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyzerá to naozaj super a profesionálne...myslím, že najväčšiu zásluhu na tom má foťák ktorý používaš, pretože tie fotky sú krásne...najradšej by som si tú tvoju knihu prelistovala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Doooosť dobré a z toho čo máme možnosť vidieť, zvolila si super fotky- páči sa mi, že si zaradila aj fotky jedla, toho ako si si všetko pozariaďovala atď. Ja si akurát plánujem dať niektoré fotky vytlačiť a nalepiť ich do albumu.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Wow je to krásne :))

    http://styleofsistersblog.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ja svojej minulosti nepotrebujem dať hmotnú podstatu, pretože fotka aj tak nedokáže tak dobre zachytiť naše emócie ako spomienky a tak si všetko uchovávam v hlave, snáď mi bude slúžiť aj v starobe, a takisto môžem rozprávať príbehy svojim deťom a vnúčatám bez fotodokumentácie :) ja moc nie som na takéto rámčeky, fotoknihy a iné vymoženosti, no tvoje fotky sú tak krásne, že si to zaslúžia

    OdpovedaťOdstrániť
  7. vyzerá to super.
    ja stále zháňam nejaké pekné jednoduché čierne albumy a stále nič. baví ma ten rituál vkladania fotiek do obalov, preto ma fotoknihy až tak nebavia. mám doma jednu a no nie je to čo by som chcela :) ale tá tvoja je super, tak pekne čisto a usporiadane.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. mne aj bratovy robí mamina fotoknihu každý rok (vždy samozrejme vyberie hrozné fotky :-DDD ), ae myslím že je to fajn nápad :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Fakt super:) Bonusom je aj to, že máš naozaj nádherné fotky. Ako písala kočka vyššie, tiež by som si tú tvoju fotoknihu rada prelistovala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Neznášam ani pomyslenie na to že digitálne foťáky vytlačili tie analógové. A ako každý tretí nosí so sebou obrovský čierny canon či nikon , myslí si že je frajer a pri tom nevie o fotení ani ň. A preto Becca.. používaj ten analógový a nie len zriedka.. spomienku budú o to krajšie, fotky o to lepšie .. lebo ako vravíš .. každý snímok si s analógovým fotoaparátom premyslíme.. a preto nedržíme spúšť ako zaškatuľkovaný maniaci modernej doby a necvakáme každú hovadinu.. analógový fotoaparát proste človeku otvorí oči :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. To je uplne uzasne :))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ja a môj priateľ sme foto-maniaci. Zbierame fotoaparáty, fotíme na analóg a tento rok sa dokonca môj drahý odhodlal vyvolať pár filmov sám doma. Milujem svoju veľkú, ťažkú zrkadlovku, lebo si sama nastavím, ako bude fotka vyzerať. Žiadny photoshop, ani filtre. Ale priznávam, podľahla som čaru Instagramu. Aj tu sa však prejavila moja starosvetská duša a dala som si fotky z IG vytlačiť prostredníctvom www.printstagr.am . Tvoja kniha je tiež skvelá a fotky v tomto poste tiež. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Fotoknihám veľmi fandím... Síce ešte žiadnu nemám, no v budúcnosti ju určite chcem, keď budem mať premyslené, čo do nej :) Tvoja vyzerá veľmi pekne, bude radosť ňou listovať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Tá fotka pri zakvitnutom strome je úžas ...

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Je to úžasné a krásne, no mne sa tam nepáčia tie anglické názvy, to je tiež vec modernej doby, už nikto nepíše po slovensky, napríklad na chrbte tej knihy máš po slovensky Praha-Košice ale už Life, život by bolo omnoho krajšie, ale to je len môj názor. Aj tak je to super. Chválim a tlieskam!!

    S.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Tá kniha vyzerá úžasne, fotky pekné a kvalitné, pekne usporiadané, tiež by som si ju rada prelistovala, vyzerá lákavo :) a páči sa mi nápad, že si chcete s mamkou dávať robiť takúto knižku každý rok :)
    D.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. čosi úžasné a plus ako si sa pohrala aj s doplnkami na stole :)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Páni, vyzerá to veľmi dobre. Popravde som si nevedela takú fotoknihu dosť dobre predstaviť, vidím, že je to naozaj zaujímavá vec, do ktorej sa oplatí investovať. Osobne mám prezeranie starých fotiek veľmi rada, myslím, že začnem viac fotiť a vytvorím si tiež vlastnú fotoknihu. Ďakujem za tento článok, inšpirovala si ma :)

    Zuzana Stanko | Sue and colours

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Krasna fotokniha, nadherne fotky! Ja si tiez davam z casu na cas vyvolat fotky, knizku mam tiez v plane. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. wauuuu pecka, to chci taky! diky za napadm vazne o tom premyslim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. wow tak to sa teším keď to uvidím celé, vyzerá to parádne!

    a fotky jedla musia byť, veď to je neoddeliteľná súčasť nášho života

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Becca dávaj si pozor čo tam dávaš, pokiaľ viem Foly nezverejňuje svoje pravé meno a na jednej foto ho vidieť.Maj sa pekne a tá kniha je krásna

    OdpovedaťOdstrániť
  23. úžasný nápad, my máme fotoknihu z Londýna, když tam byli rodiče na dovolené. Bohužel, já moc nefotím, protože nemám čím a ani můj chytrý telefon v tomto není moc chytrý.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ja som tiež vždy bola tou, ktorá nosila na akcie foták a všetko fotila...:) niet nad spomienky!!

    A čo sa týka fotoknihy, som jej veľký fanusik, zatial mam spravenu len jednu TUTO a chystam sa na kopec dalsich. Okrem toho ze tam natlacime tolko fotiek, kolko chceme, este sa mi paci aj to , ze tam mozeme dopisovat texty, myslienky, historky!

    Yanka z GingerYS

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook