I thought spring is comin´

14.3.10

flowers

flowers

flowers

book

I adore tulips. They´re one of my favourite flowers. Their scent makes me always so happy and the feeling, that spring is here is one of the best I can feel every year :). But, some winds from the Balkans brings us a little ( not a little, quite enough ) cold, and it´s a third day day I can see snow behind my window. I hope, that on Wednesday will be sunny again, because I´m going to Bratislava and I really don´t want to wear winter clothes!

I want you to know this book from Tamara Tainová, it´s for slovak readers, but the idea of the book is very good. I like, that the slovak sociaty is not as conservative as it was. I mean, that we can see homosexuals more and more in TV, it´s not a taboo anymore. And with this book our nation is going ahead. I never was a friend with a Catholic Church mentality ( don´t judge me, it´s just my opinion ). I disagree with a many points in this religion. And I´m catholic.

Milujem tulipány, sú to jedny z mojich obľúbených kvetín. Ich vôňa je neskutočná, stále mi nabudí dobrú náladu a pocit, že jar už prichádza je jeden z najlepších, ktoré cítim rok, čo rok :). Ale nejaké vetry z Balkánu spôsobili, že už tretí deň vidím za oknami sneh. Dúfam, že do stredy sa opäť vráti slnko a ja budem môcť do Bratislavy cestovať naľahko!

Chcem vám predstaviť knihu ,,Je to inak, mami..." od Tamary Tainovej. Myšlienka a vôbec fakt, že sa takáto kniha na Slovensku uverejnila (kto iný by to urobil, keď nie Evita Urbaníková? :)), je pre našu spoločnosť veľkým krokom vpred. Ak ste pravidelnými sledovateľmi slovenských seriálov, určite ste si všimli, že náš vrodený konzervativizmus ustupuje. Aspoň vo väčších mestách, lebo možno sa babky na dedinách chytajú za hlavu keď vidia, ako sa v dvoch najsledovanejších televíziách bozkávajú dve ženy alebo sa rieši láska dvoch mužov. Som veľmi rada, že pred homosexualitou nezatvárame oči. Neznášam totižto reči niektorých ľudí, radšej ich nebudem ani vypisovať, lebo všetci určite viete, o čom hovorím. Som síce katolíčka, ale zásady a pravidlá Cirkvi sú vo veľkom rozpore s mojím zmýšľaním. Pretože hlavne fakt, že na Slovensku je podľa štatistík okolo 70-80% katolíkov (a ortodoxných tipujem okolo 50%) spôsobil náš pomalý kultúrny rast (koniec koncov aj neveriaci odsudzujú lesbičky a gayov, ide tu o to, že máme jednoducho takú výchovu a zmýšľanie a to má na svedomí podľa mňa hlavne prehnaná niekedy až bezhlavá oddanosť Cirkvi) . Nechcem napádať nikoho, neberiem vieru v Boha, sama som veriaca, ale nehlása náhodou sám Ježiš lásku a porozumenie? Povedal snáď niekedy Ježiš, že sex pred manželstvom alebo homosexualita sú strašným hriechom? Netolerancia k všetkému, čo sa líši, čo vytŕča z radu je u nás hlboko zakorenená. Treba čas na to, aby sa vymazali bariéry a som šťastná, že vlak sa už rozbehol.

Priznám sa, mám obavy, aké reakcie vyvolá tento článok.

You Might Also Like

11 komentárov

  1. miluju tulipáány! jak já se těším až budou růst uplně všude:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ááách! tulipány mám taky ráda, zvlášť v různých barvičkách:)
    no tu knížku jsem teda nečetla, slyším o ní prvně...ale řeknu ti, v ČR je většina lidí nevěřících, ateisté, ale i tak tu není pro tohle moc velký pochopení. nevím proč:/ mně tohle nijak neuráží, ty lidi za to přeci nemůžou........ ale některým jedincům to nevysvětlíš:(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. thanks for your comment !

    your german is very cute :D

    beautifull pics !





    XXX

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Už veľmi dlho rozmýšľam, že aj napriek tomu, že nemám zatiaľ založený na blogspot-e žiadny blog ani účet, začnem komentovať tvoje trefné post-y. Veď napokon, na ikonku "Style of Becca", ktorá mi svieti v položke "Obľúbené" klikám takmer každý deň. :) ... and today is the day "D"! Rada by som reagovala najmä na to cirkevné presadzovanie myšlienky "milovať? dobre, ale len opačné pohlavie". Áno, súhlasím všetkými desiatimi s tým, že každý človek je živá bytosť plná citov, ktorá má výslovné právo milovať kohokoľvek, či už je rovnakého, alebo opačného pohlavia. A konečne sa tu, v tejto konzervatívnej krajine, uprostred non-sensu, ktorý si budujeme sami odsudzovaním iných za ich vzplanutia, objavila myšlienka "vopchať" homosexualitu na oči. TLIESKAM! Som rada, že konečne ktosi napísal o niečom, čo sa do značnej miery javí ako problém paradoxne pre tých, ktorí vraj "milujú blížneho svojho" (ako véééľmi si protirečia už radšej nekomentujem). Ja osobne som síce ateista, ale mohla by som byť akokoľvek veľmi zaťatou ortodoxnou katolíčkou, nuž takto by som ľudí nikdy neškatuľkovala. Čo je veľa, to je, jednoducho, veľa. Homosexuáli boli, sú, aj budú a nikto to nezmení. Ani pán farár, ktorý v kostole minule vraj núkal mojej babke podpísať akúsi petíciu na zákaz propagovania homosexuality v médiách. Ani, ako hovoríš, babky na dedine, čo si zakrývajú oči pri pohľade na bozkávanie dvoch žien. Je to, podľa mňa, do istej miery až smiešne, ale aj smutné, ako sa pozastavuje ľudský rozum nad prirodzenosťou. Ja mám náhodou homosexuálov rada, a nemám proti nim absolútne nič. To, že milujú rovnaké pohlavie z nich ešte zďaleka zlých ľudí robiť nemusí. A navyše sú fajn, otvorení a často krát majú oveľa väčší zmysel pre humor, ako takzvaní heteráči. Taktiež by sa mali všetcí tí, čo odsudzujú akýkoľvek prejav homosexuality zamyslieť nad tým, aký majú v porovnaní s niektorými homosexuálmi prínos pre svet oni. Toť môj názor na homosexualitu a rada by som ešte dodala, že na knižku som počula už mnohé chválospevy, a keď dočítam tie 3, čo má rozčítané, určite po ďalšom skvoste z Evitapress-u vrelo siahnem !
    Na záver snáď už len toľko, že práve tulipány, ktoré som si doniesla z Holandska, sú tou vecou, na ktorú v tejto chvíli hľadím, a pridávam aspoň jednu dobrú správu - konečne nesneží ! :)

    Krásny deň želá B-licious.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. no o tej knizke som este nepocula,ale pojdem ju omrknut hned zajtra.
    Ja mam velmi pozitivny vztah ku gayom,lesbickam,transexualom a inym. AKO vravis,ta spojitost s cirkvou.Nie je to podla mna spravne.Sice neverim v Boha,aj ked som bola tak vychovavana aby som verila,ale to vsetko co robi cirkev,nie len na slovensku,mi pride strasne a mnohokrat dost ponizujuce. Nevadi mi,ked ludia veria v boha a tak...len proste ja v neho neverim.
    myslim si,ze ludia by mali byt tolerantni navzajom voci sebe,lebo to je to najdolezitejsie.A ked sa maju radi dvaja muzi/zeny,tak preco by sa nemohli vziat v kostole-alebo aspon na urade a mat taku peknu svadbu ako vsetci ostatni?
    Ale toto nie je chyba tych starsich ludi z dedin...je to chyba hlavne nasho vedenia-vlady.Keby chceli,tak uz davno by sme mohli mat takyto demokraticky zakon-no ale,nestalo sa.Bohuzial a velmi ma to mrzi...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. skvělé fotografie.
    tulipány, ty mám ráda♥

    OdpovedaťOdstrániť
  7. I love tulips, I bought some for both my Mum and I earlier.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Those tulips are so beautiful.
    Following you :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Rozepsala jsi to úžasně. Sdílíme naprosto stejný názor. I já jsem jakýmsi způsobem věřící, i když se nehlásím k žádné církvi a myslím, že odsuzovat může stejně tak jako věřící taky ateista...snad je jen otázkou času, kdy to bude úplně normální. =)
    Mimochodem, miluju tulipány! =)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Vieš čo, mám celkom podobný názor... Ja som tiež kresťanka, ale s týmto trochu nesúhlasím. Všeobecne to platí tak, že homosexuáli, ak nechcú máť hriech, jednoducho musia žiť celý život bez sexu... A nie je to nespravodlivé?! Veď oni sa preto nerozhodli, že nimi chcú byť, a ani za to nemôžu, tak prečo by mali byť ukrátení o lásku? Ale je veľa vecí v božích zákonoch, ktoré si odporujú... napríklad aj sex pred svadbou - myslím si že radšej budem s chlapom žiť ešte pár rokov pred svadbou, a "oťukáme sa" ako to funguje, namiesto toho, aby sme sa hneď zobrali a keď po roku zistím, že to neklape, tak rozvod? A keď rozvod, tým pádom až do smrti nemôžem ísť ani na prijímanie... takže je to dosť odveci.

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook