DOVOLENKA 2018 / SARAJEVO & MOSTAR

12.9.18

Untitled
Čo viete o Bosne a Herzegovine? Ja som vedela žalostne málo. O nedávnej vojne na Balkáne som takisto vedela iba zopár informácií a rozhodne na to nie som hrdá. Maco ma cestou na dovolenku s našimi zobral na dvojdňový výlet do Bosny. Bolo to dôležité tak ako pre neho, tak aj pre mňa. Ubyvali sme sa v centre mesta, takže sme všade došli pešo. 

Príchod do Sarajeva ma nejako neohromil. Taká chudobnejšia Bratislava alebo Košice. Sídliská, benzínky, kde-tu nejaký obchod, McDonald a pod. Všetko postavené bez nejakého väčšieho zmyslu. Akonáhle sme však došli do centra, svoj názor som zmenila. Neskutočne sa mi páčilo! Centrum sa delí na dve časti - tureckú a rakúsko-uhorskú. Tá druhá, to je vlastne to, čo máme u nás a poznáme z väčšiny európskych miest. Fascinovaná som bola hlavne starou tureckou časťou, ktorá má neskutočné čaro a atmosféru. Obchodíky, vône, ľudia!

Je tu veľa moslimov, čo ma kvôli mojej nevedomosti o tejto časti sveta, prekvapilo. Teraz už viem, že to tak bolo stále a práve to bolo niekoľkokrát dôvodom vojen. Prvé ráno som sa vybrala na raňajky v overaly na ramienka, ale necítila som sa dobre, takže som sa pred výjazdom do mesta prezliekla do červenej tuniky, ktorá sa navyše k atmosfére mesta hodila. :) Celkovo Bosna i Hercegovina nie je štát, kam by sme sa zo Slovenska či Česka hrnuli a práve tá neobjavenosť, málo turistov (ale veľa ľudí, keďže sa v čase našej návštevy konal Sarajevo Film Festival), bohatá história a (pre mňa) nepoznaná kultúra sa mi tu páčili najviac.

Untitled
Síce sa tu usmievam, lebo pekne svietilo slnko a ja som sa tešila z toho, že som v Sarajeve, na tomto mieste, na rohu ulice, pri moste, bol 28. júna 1914 spáchaný atentát na následníka rakúsko-uhorského trónu, Františka Ferdinanda d´Este a jeho manželku Žofiu. Týmto atentátom sa začala 1.svetová vojna.

Untitled
Úplne ma dostalo byť na mieste, kde sa odohrala taká významná udalosť, o ktorej sme sa toľko učili na dejepise. Kým tam človek reálne nestojí, ťažko si predstaví, ako to asi vyzeralo. Alebo, že tie veci sa fakt stali. Vo svojej hlave som si miesto činu predstavovala úplne inak. 

Untitled
Sledujem ľudí pred mešitou.

Untitled
Pauza na obed v miestnej reštaurácii. Mala som plnené šampióny s ryžou. Nevyzeralo to síce vábne, ale bolo to dobré a rozhodne ma tento pokrm uspokojil. Aj pani čo sedela za nami mi nazerala cez rameno a nakoniec si objednala to isté. Ja som už medzinárodný influencer či čo. :D

Untitled
Turecké námestie v centre Sarajeva. Kto nemá takúto fotku, akoby v Sarajeve ani nebol. Maco takú fotku nemá. A napriek tomu - bol teraz v Sarajeve druhýkrát.

Untitled
Klobúk s personalizovaným nápisom Signorina W. od Amaze with Grace som nedala dole z hlavy. Keďže je destký, sedel na moju malú hlavu výborne a ani väčší vietor ho neodfúkol. 

Untitled
Ja som asi bola v minulom živote Milagros (Divoký anjel). :D Cambioooo dolooooor!

Untitled
Momentka od môjho vysokého muža. :)

Untitled
Trhy - boli plné krásneho tovaru, ale ako to býva, aj všelijakých hlúpostí. Njaviac sa mi páčili koberce alebo vankúše, ale tie som sa vždy bála odfotiť, lebo pri stánku boli predavači či majitelia stánkov.


Untitled
Poklady.

Untitled
Večeru sme si dali v malom miestom a veľmi príjemnom podniku, ktorého meno si už ale vôbec nepamätám. 

Untitled
Po večeri sme zašli len o pár metrov ďalej, do baru Zlatna Ribica, ktorý nám dokonca odporúčal aj niekto z vás, očividne je to známy podnik a ja sa vôbec nečudujem. :)

Untitled
Ako z nejakého filmu, však? :)

Untitled
Druhý deň ráno sme si ozaj privstali, lebo sme chceli chytiť pekné svetlo a natočiť dronové zábery, bez toho, aby bolo v uliciach veľa ľudí. A síce sa mi vôbec nechcelo ísť z postele, stálo to zato a ráno bol aj veľmi príjemný vzduch. :)

Untitled
Untitled
Untitled
Spoločná! Asi sa už len dronom budeme fotiť.

Untitled
Untitled
Sarajevský "outfit post" :)

Untitled
Untitled
Tu som seriózne musela prekonávať samú seba, keďže neznášam holuby, ale Maco mi chcel veľmi spraviť fotku. Naposledy som bola takto obklopená holubmi v Benátkach, keď som mala asi 4 roky. :D

Untitled
Ale fotečky sa podarili, skoré vstávanie aj prekonanie strachu stálo za to! :)

Untitled
Cestou zo Sarajeva do Mostaru sme si urobili zopár zastávok, aj na natočenie dronových záberov. Pozrite sa na tú vodu! Nie je dokonalá? Vedela by som sa na tie farby pozerať hodiny. A nemusím snáď hovoriť, že naživo je to ešte lepšie ako na fotkách.

Untitled
Táto fotka je bez flitru, aby ste si to vedeli predstaviť. :)

Untitled
Maco štartuje svoju novú lietajúcu hračku. 

Untitled
Ďalšia spoločná dronová fotka. Aj by sme si ju urobili z opačnej strany, ale drony nad cestou púšťať nemôžete, takže aspoň takto.

Untitled
Túto perfektnú úzku fľašku Hip Bottle mám na cestách stále so sebou! Majú ju v rôznych farbách a všetky sú pekné, ale dôležité je, že táto fľaša je vďaka svojmu tvaru a veľkosti (650ml) veľmi praktická a viete si ju zavestiť aj na vak.

Untitled
Untitled
V našom červenom Mini Countryman sa člo perfektne. Maco si ho pochvaľoval najviac, veď šoféroval. :) Je v ňom kopec priestoru, pohodli a strešné okná, ktoré pri dlhej ceste pridajú do auta svetlo, vzduch a celkovo atmosféru. Som veľmi rada, že nám ho v BMW požičali. :) Dokonca mi k nemu ladili aj Converse tenisky One Star Carnival. 

Untitled
Tieto výhľady! Na stromoch dole rástli figy, ale nedotiahli sme na nich, čo je škoda, lebo isto ich tam nikto neoberie.

Untitled
Untitled
Skoro ako naše Mini. :D Túto fotku mám inak veľmi rada, neskutočne sa mi páči. Navyše mi pripomína tie úzke uličky, cez ktoré nás viedla GPS do Mostaru. :)

Untitled
Jedna z mnohých roztrieľaných budov nad parkoviskom v Mostari.

Untitled
Untitled
Veľmi nemúdro som si na parkovisku prezula tenisky, v ktorých mi už bolo teplo. Lenže ploché sandálky na platforme neboli vhodnou voľbou pre kamienkovú cestu, ktorá sa ťahala cez celé historické centrum Mostaru. Ešte keď začalo pršať, tak sa to pekne šmýkalo. :D Bolo veľmi teplo, čo vidieť aj na mojom vzhľade. V turbane som ešte vyzerala v pohode, ale aj ten som si po obede dala dole, lebo mi bolo čo? Teplo!

Untitled
Slávny Stari Most, vďaka ktorému je Mostar taký legendárny.

Untitled
Aj som chcela fotečku, ale pán nie a nie uhnúť, tváril sa, že fotí, ale inak iba pozeral. Tak ho nebudeme rušiť. 

Untitled
Untitled
Za mňa úplne prekrásny výhľad z mosta. Tá čistá voda ma doteraz fascinuje.

Untitled
Lákadlá, turistické trhy sú tu všade. V Mostari sa už dalo platiť aj eurami, v Sarajeve veľmi nie.

Untitled
Ku skákaniu zo Stareho mosta sa viaže legenda. Chlapec sa po skočení stane mužom. Každý rok v septembri sa tu tiež koná veľký event - Red Bull Cliff Diving Mostar. My sme zažili skákať domácich, ktorý predtým, ako skočia, vyzbierajú peniažky od turistov. Jasné, ja by som zadarmo tiež neskočila. Ale ani za peniaze teda. :D

Untitled
Selfíčka sú naše jediné spoločné fotky. :D Inak vidíte tú nádhernú vodu za nami? Krásna, čístá a super ľadová!

Untitled
Must Have turistické fotky z Mostaru.

Untitled
Untitled
Aspoň jedna spoločná. Síce nie práve reprezentatívna, ale hlavne, že sme tam obaja.

Untitled
Aj Maca som odfotila, aj keď nechcel. Ale aspoň sa nebude sťažovať, že nemá žiadne fotky. :D

Untitled
Cestou na poloostrov Pelješac sme prešli celých cca 12 kilometrov pobrežia, ktoré BiH vlastní. Je to šialene málo, tým, že sú obklopený Chorvátskom, myslím, že tento kus mora nemôžu ani využívať na obchod. Nevadí, aspoň majú niečo na dovolenky.  

Ja: "To je strašné ako málo mora majú, nepríde mi to vôbec fér."
Maco: "Fér to nie je, ale ja keby som bol Chorvátsko, tiež sa snažím pre SVOJU krajinu získať čo najviac. Ty snáď nie?"
Ja: "Tak ako neviem, ja by som sa snažila o nejaký kompromis, asi by som sa nejako podelila, rozhodne by som dala BiH aspoň ten poloostrov..."
Maco: "No, a toto je presne dôvod, prečo ženy nevedú vojny."

SARAJEVO & MOSTAR (16.-18.8.2018)

You Might Also Like

6 komentárov

  1. Mega post, odkedy som tvoj výlet sledovala na Insta, som sa naň tešila. :) Bosna vyzerá nádherne, tiež by som tam šla. Láka ma práve to, že to tam ešte nie je až tak zamorené turistami a je to jedinečné. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nadherne fotky. V Srbsku som este nebola, ale mam to v plane. Je naozaj niekedy smutne ako malo ludi pozna historiu alebo sa o nu aspon zaujima. Ja zboznujem historiu a prave niekedy take pikosky, ktore sa len malo ludi dozvie. Aj ked samozrejme dovod zaciatku 1.svetovej vojny nie je pikoska. Vzdy, ked niekam idem, snazim sa, aby som uz mala co to nejake info o historii mesta ci krajiny. :)

    Velmi sa mi paci rozhovor na konci clanku. Presne tak by som odpovedala aj ja :D pobavilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. *padon oprava, Bosna a Hercegovina :D nie Srbsko :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ahoj, skoda že ste si nenašli chvíľočku času aj na putnicke miesto Meðugorie, vzdialené od Mostaru len pár km. Ma úžasnú atmosferu. Možno nabudúce ☺️

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zrovna hledám něco o Balkánu a narazila jsem na tvůj článek. S mojim přítelem bysme tam chtěli jet příští rok a ještě jsme se nerozhodli kam přesně... takže díky za inspiraci. A ještě navíc máš Conversky, které si chci koupit. Teda rozhoduju se mezi těma, co máš na nohou a těmato https://www.eobuv.cz/sneakersy-converse-one-star-platform-ox-562606c-cherry-red-cherry-red-black.html začínají se mi líbit ty tvoje i když nevím, jestli to nedělá to auto a jak spolu ladí barevně ;-))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. absolutne krasne fotky az ma z tej modrej bolia oci. outfity super, velmi sa mi paci ako ti dospel styl. existuje v tejto galaxii tvar okuliari, ktory by ti nepristal?
    Alica

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook