WEDDING INSPO / SVADOBNÉ STOLOVANIE

23.2.17

WEDDING stolovanie done

Prišiel čas na druhú časť svadobnej inšpirácie. Mnohí z vás si písali o článok o svadobných šatách, ale na ten si ešte budete musieť chvíľu počkať. Chápem, že ste zvedaví, chcete vidieť a diskutovať...a celkovo sú šaty jednou z najzaujímavejších vecí na celej svadbe. A ja nad nimi silno premýšľam každý deň, akurát moja predstava ešte nie je úplne zjednotená. Preto som sa rozhodla okrývať tieto články postupne, logicky, tak ako by prebiehal svadobný deň (s výnimkou tých šiat, to bude čerešnička :)).

V prvej časti som vám načrtla predstavu svadobného obradu. A síce je táto inšpirácia stále aktuálna, vďaka tomuto článku sa mi ozvala jedna z vás (Diana, pozdravujem! :)) a odporučila mi miesto, kde sa vydávala ona. Písali sme si veľmi dlho a zistili sme, že máme podobný vkus, a že sa dokonca rozhodovala presne medzi miestom, ktoré som si pôvodne rezervovala. Malo však zopár nevýhod, preto sme sa zašli pozrieť na odporúčaný areál a bolo rozhodnuté. Máme nové miesto na svadbu! Týmto Diane oficiálne ďakujem, pretože by som ho na internete vôbec nenašla, svadby sa tam až tak často nekonajú. Výborné je, že mali voľno presne v ten istý dátum ako sme si naplánovali už od začiatku :). 

Svadbu máme o necelých 6 mesiacov a všetko už naberá jasnejšie kontúry. Mám stresy, ale zároveň sa aj neskutočne teším a plánovanie ma baví. Túto časť venujem svadobnému stolovaniu.

Zásadná a veľmi dôležitá vec. Rozdelenie stolov. Hovorí sa tomu aj svadobná tabuľa, ale mne sa tento názov tak veľmi nepáči, že ho jednoducho odmietam používať. Ako som spomínala v prvej časti, rozmýšľali sme nad hostinou vonku. A z toľkého rozmýšľania sme došli k záveru, že to zas nie je až taký praktický nápad. Krásny áno. Veľmi krásny, štýlový, snový. Ale keďže bude svadba v lete, môže byť naozaj teplo, čo pre hostí ani jedlo nebude práve najlepšie. Jesť, potiť sa a do toho okolo vás poletuje hmyz....A tiež môže aj pršať, ale to nebude. Preto sme zvolili stodolu, kde to bude tutti-frutti. Keď to tam, pravdaže, kvalitne vyzdobíme. Svetielka, kvety a pod....

Keby bola hostina vonku, určite by sme mali okrúhle stoly. Macovi aj mne sa veľmi páčia, je to trošku americké a hlavne mi príde, že ľudia sa pri okrúhlom stole vedia lepšie porozprávať. Každý s každým (vrámci stola). A tiež sa mi zdá, že je jednoduchšie pripraviť zasadací poriadok k okrúhlym stolom.

Pri rovnom dlhom stole sa viac prekrikujete a bavíte sa s obmedzeným počtom ľudí. A tiež sa niekedy bavíte aj s ľuďmi, s ktorými nechcete. Na druhej strane sa tak ale porozprávate aj s ľuďmi, ktorých až tak nepoznáte a zistíte tak o nich viac. A nie je svadba práve aj o tom? Jednoducho výhody a nevýhody. K tej stodole mi však viac sedia hranaté stoly uložené do tvaru U, čo je taká osvedčená svadobná klasika. A zlý nápad nie je ani mať oddelené hranaté stoly. No, budem nad tým musieť ešte silno popremýšľať, toto je jedna z mála vecí, v ktorej vôbec nemám jasno. Nábytok budeme musieť požičiavať, preto ak máte nejaký dobrý tip, nenechávajte si ho iba pre seba :).

WEDDING stolovanie 2

Ešte predtým, ako sa hostia vyberú k stolom a usadia sa, musia zistiť, kde je ich miesto. K tomu bude slúžiť zasadací poriadok. Viete, aby nekrúžili po stodole ako včely a nehľadali svoju menovku. Rozhodla som sa, že si ho vyrobím sama, nevyzerá to nijak zložito. Potrebujem akurát väčšiu dosku, motúzik a štipce, ktorými zoznamy hostí k jednotlivým stolom upevním. Chceme, aby sme mali na svadbe jednu typografiu, ktorá bude pre túto udalosť typická, takže počkám na Maca, nech vymyslí oznámenie, od ktorého sa bude odvíjať aj zvyšok písomností. Tákáto tabuľa so zasadacím poriadkom bude umiestnená pred stodolou.

WEDDING zasadací poriadok

Tak a aby hostia našli svoj stôl, bude musieť byť označený. Aj túto časť by som si rada vyrobila sama. Páči sa mi označenie zakomponované do vázičky s kvetmi, ale ani fotorámik nevyzerá zle. A čo ma maximálne zaujalo sú "podložky" z pníka stromu. Tým, že je pník hrubý cca 3-5 cm, tak oddelí kvetinovú dekoráciu a ostatné ozdoby od zvyšku stola a neprekážajú tak pri jedle. Len neviem, či to nie je príliš klišé....Dekoračnú fľašku, hoci vyzerá dobre, na stôl dávať nechcem, myslím, že fliaš či džbánov bude na stole dosť, tak načo viac. Možno vymyslím ešte niečo lepšie :D.

WEDDING označenie stolov

A čo uvidia hostia hneď keď si zasadnú k stolu? Prestieranie. Chcem, aby ich zaujalo, aby si povedali ,,Wow, to je krásne." alebo "Wow, to je výborný nápad.". Jednoducho to WOW tam musí byť. Nech si stôl moje družičky (a ostatní hostia tiež) fotia na Instagram (jasný dôkaz, že je to vizuálne perfektne zvládnuté). Predstavujem si niečo jednoduché, hladké biele taniere, pekný príbor....čo samozrejme neznie veľmi konkrétne a je to skôr nutnosť :D. Tak poviem teda niečo detailnejšie.  Ešte neviem, či chcem mať na stole obrusy alebo iba prestieranie. Osobne je mi viac sympatické iba prestieranie a napríklad dlhý úzky obrus pozdĺž cez stred stola. Avšak záleží na tom, aké stoly zoženieme. Hlavne v žiadnom prípade nechcem tie typické veľké biele obrusy. Ak by mali byť, tak by na stole muselo byť veľa kvetinových dekorácií, pretože taká tá slovensko-česká svadobná klasika sa mi do stodoly vôbec nehodí, nehovoriac o tom, že sa mi ani nepáči.

Veľmi sa mi páči nápad s vytlačeným MENU. Aby hostia vedeli, čo ich čaká a na čo sa môžu tešiť. Do toho zakomponovať nejakú kvetinku či list a hotovo :). 

WEDDING prestieranie

V ďalšej časti sa budem venovať svadobnej torte, svadobnému menu a rautu :).

collages by me, picture sources and more inspo at my Pinterest WEDDING TABLE file

You Might Also Like

13 komentárov

  1. Krásne :) určite budete mať úžasnú svadbu!

    dazzlera.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bacca super clanok, ja som tiez snivala o svadobnej hodtine v stodole. U nas v okoli nic take, ale nieje. Musela slm teda zvolit inu variantu. Mna vsak na takuto svadbu v stole strasne inspirovala tato pani : http://www.svadbolina.sk/blog/. Dufam,ze sa ti podari vsetko zorganizovat a naplanovat podla tvojich predstav ��.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super, moc pěkné, jsem zvědavá, jaké místo jste vybrali. S velkými bílými ubrusy souhlasím, já nemám ubrusy ani doma, a do stodoly se to ani nehodí, navíc není pak nic horšího, když s postupem večera jsou pokecané, polité atd.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. oh, rebeka, pri citani tvojich svadobnych inspo clankov mam pocit, ze sa berieme my dve :D mam presne rovnake predstavy, teda okrem kobercekov pred oltarom :) <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha :D Tak dúfam, že budeš aj s výsledkom potom spokojná :D.

      Odstrániť
  5. Becca, a koľko hostí budete mať? Budete mať kapelu, či DJ-a?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chceme mať na hlavnú hostinu cca 80 hostí, pôvodný zámer bol 60, ale do toho sme sa nezmestili. A budeme mať aj kapelu aj DJ :).

      Odstrániť
  6. opäť krásne! je to neuveriteľné pre nás čitateľov (alebo aspoň pre mňa),že sa ideš vydávať :)Presne som si v mysli vybavovala naše česko-slovenské svadby a aj to, ako som bola sklamaná, že ľudia sa s tým viac nevyhrajú. Ale s odstupom času zisťujem, že pre nich práve tá ,,nevyhraná" svadba s bielymi obrusmi, tylom a farebnými dekoračnými kamienkami je asi tá vysnívaná. Ale o to lepšie sa pozerá na tieto návrhy, ktoré v konečnom dôsledku nie sú zase až také originálne ( predsa len, ten pinterest musel fotky z nejakých svadieb získať :) ) avšak na naše pomery úplné jedinečné. Viem, že ja by som a uberala podobným smerom a preto sú tieto tvoje wedding príspevky ako malý balzam na dušu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne Dominika :). Aj mne príde niekedy neuveriteľné, že sa idem vydávať :D. Ono hej jasné, nie je to vrchol originality, ale nasilu sa snažiť niečo nové a za každú cenu originálne vymyslieť mi príde zúfalé a väčšinou to tak ak pôsobí. Radšej si namixujeme s Macom našu jedinečnú svadbu, ako píšeš, asi to na naše pomery nebude typické, ale ako vieme, v zahraničí je to už bežná vec, tak verím, že to hostia ocenia :).

      Odstrániť
  7. To je krása! Něco podobného bych si představovala i já :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Veľmi vkusné! :) Ja mám jednu otázku ohľadom esetického naaranžovania nápojov na stôl :D. Na každej rodinnej oslave alebo svadbe, ktorej som sa doteraz zúčastnila, bolo na stole viacero druhov nápojov (voda, minerálka, cola, fanta, atď.) a nikdy to nevyzeralo dobre (škaredé plastové fľaše). Zaujímalo by ma, ako to plánujete zariadiť vy, aby sa zachovala estetickosť celého dojmu zo stolov a aby hostia zároveň dostali to, na čo majú chuť :D. Vedela by som si predstaviť pekné, jednoduché džbány s vodou alebo s domácou limonádou, ale čo ten zvyšok? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viem presne, čo máš na mysli! Takto detailne som to ešte neriešila, ale žiadne Coca Coly ani Sprite u nás na stole nebudú. Určite som za nejaké pekné džbány, tak ako píšeš, alebo nejaký samostatný "bar".

      Odstrániť

Find me on Facebook