CONNECTICUT DIARY

12.12.16

7 collage
Konečne sa mi podarilo prejsť fotky z Connecticutu, kde sme strávili väčšinu nášho dvojtýždňového pobytu v USA. Rozhodne bolo jednoduchšie vybrať fotky z tých pár dní, čo sme strávili v NYC či jeden deň v Bostone, pretože mám asi milión fotiek z našich výletov a každodenného života. Zlaté časy, keď ľudia fotili na analóg, to mal jeden film 36 záberov, človek si premyslel, čo odfotí a nemusel nič triediť. Takto mám sto uhlov jedného záberu a vzhľadom na to, že mám v mobile veľkú pamäť, filtrovať za jazdy sa mi ich príliš nechce. Starý telefón mi zahlásil - pamäť plná, to bol znak, že musím mazať. Ale tento nový iPhone nič nehlási a ja, čo si na túto Apple mašinu stále ešte zvykám mám v tom trochu bordel. Ale podarilo sa, poprosím aplaus, ďakujem.

Leteli sme cez Paríž ačo bolo pre mňa zaujímavé, tak celú cestu bolo svetlo :). Milujem sa pozerať z okienka na oblaky a mestá. Z diaľky som v Paríži videla Eiffelovku (ešte som nebola v Paríži, asi som posledný človek na planéte - preháňam, takže som bola happy). Človek s tým svetlom ani nie je unavený, to na mňa doľahlo až cestou z NYC do Connecticutu. Večer o desiatej som odpadla a a zobudili sme sa o 5 ráno, takže o 9 som mala pocit, že je obed. Ach, tie prvé dni a časové posuny....

7 collage

Aby bolo jasné, Macova rodina žije v Connecticute, takže sme šli na rodinnú návštevu. Je to malý štát s množstvom pekných mestečiek, hlavné mesto Hartford má iba okolo 125 000 obyvateľov. Connecticut má cca 3,5 milióna obyvateľov. Vďaka blízkosti k NYC sa však mestečká na hranici rýchlo zapĺňajú a mnoho ľudí (hlavne rodiny) sa tam sťahuje. Len pre zaujímavosť, vymyslené mesto Stars Hollow, v ktorom sa odohrávali Gilmore Girls je tiež situované v Connecticute a je (akože) vzdialené od Hartfordu 30 minút. Mesto Malborough, kde má Maco rodinu a kde vyrastal je od Harfordu približne 40 minút autom. 

V Connecticute isto existujú mestečká, ktoré sa podobajú na Stars Hollow, ale Malborough medzi ne nepatrí. Centrum ako také takmer neexistuje, je tam Town Hall (radnica), reštaurácie, banka, pohotovosť, ale inak je všetko roztrúsené, bez auta to tam určite nejde. Hromadná doprava takmer neexistuje, ak áno, tak je dosť zle organizovaná a aj menšie vzdialenosti vám budú trvať s prestupmi aj 3 hodiny (skutočný príbeh Macovho bratranca). Preto tu má každý auto, väčšinou veľké (niečo na štýl Dodge Ram, ale ja sa do toho nerozumiem, len som dala do Googlu ,,big american car" a vybehlo mi to, čo som potrebovala). Takže chápem, že majú deti vodičák od 16-tich, je to doslova nutnosť.

IMG_2488
IMG_2487

Celé dva týždne sme mali prenádhernú jeseň. Každý deň svietilo slnko, listy na stromoch mali krásne oranžové, žlté a červené odtiene. Počasie bolo ideálne, celkovo s prostredím to celé vyzeralo dokonale ako vystrihnuté z dokumentu ,,Šťastný život". Veľké upravené domy, veľké autá, Whole Foods (k tomu sa ešte dostaneme), pekné školy s ihriskami, milí usmievaví ľudia. A ešte aj to počasie je bezchybné! Tým, že som zvyknutá na niečo iné mi to miestami prišlo až nereálne, možno trochu umelé. Ale potom som pochopila, že toto je proste obraz a život, ktorý si Amerika vytvorila. Európa mi príde úprimnejšia, možno reálnejšia, surovejšia. Ale to preto, že som Európanka a v Amerike som bola prvýkrát. Píšem teda iba svoje prvé dojmy. 

5 collage

Návšteva Whole Foods bol pre mňa zážitok. Výber potravín ne-nor-mál-ny. Pre vegánov je to sen. Vegánsky syr, smotana, párky, hamburgery...čo len chcete. A zelenina akoby bola nakreslená. Každý kus papriky aj avokáda bol krásny. Nemuseli ste hľadať ten správny, ako u nás :D. Ceny tomu zodpovedajú, konkrétne vo Whole Foods je všetko dvakrát také drahé ako normálne. Ale servis stopercentný. Mali zamestnanca, ktorý nám nakladal nákup do tašky. A teraz to najlepšie. Povedali nám, že ak nám nebude chutiť ten vegánsky syr, čo sme kúpili, máme ho priniesť naspäť. Pokojne aj bez bločku. Jednoducho, nechutí mi váš produkt, vráťte mi moje peniaze. Ja neviem, nie je to už trochu cez čiaru? Nie je to príliš? Nie, toto je Amerika.

Čo však nie je vôbec potešujúci fakt - v USA sa za organic a bio produkt považuje každý, ktorý je geneticky modifikovaný (GMO) alebo akokoľvek chemicky upravovaný do 15%. Teda z 15% môže byť ten produkt GMO, chápete. A keďže tam neexistuje zákon, ktorý by GMO potraviny musel označovať, pravdu sa aj tak nedozviete. 

20161031_210519 done
16 collage
Toto je návod na to, ako sa za pár minút stať chudobným. Navštívte Apple Store a kúpte si iPhone! Ale beriem to ako investíciu, veď všetky fotky z Ameriky som fotila iba ním.

Macov mladší brat hrá v školskom tíme futbal a my sme sa boli pozrieť na jeho zápas. Ani nechcem porovnávať naše školské ihrisko s týmto :D. Škola má mnoho sponzorov, takže to tak aj vyzerá, lebo kde sú peniažky, tam sa dejú veci. Ale čo, nám stačila antuka, betónové schody a dve kovové bránky, kde si chlapci zahrali futbal rovnako dobre, hoci celková rozloha bola asi z polovice taká ako toto ihrisko. Prežili sme a dievčatám by sa nechcelo cvičiť nikde, ani na antuke, ani v telocvični a ani tu. 

IMG_0059
IMG_2459

Možno bude teraz trápna, ale je mi to fuk. Viete čo ma fascinovalo celý náš trip? Americké domy. Takže som vám nejaké nafotila. Z auta, nenápadne. Všetko bolo upravené, čisté, trávniky zelené. Domy ako z filmov či seriálov, všetci majú pomerne veľké pozemky a asi 90% domov nemá plot. Proste trávnik a dom. Pohoda. To nechápem, u nás má každý plot, ideálne čo najväčší, ale tu nie. Vyzerá to fakt pekne, väčšina domov si dala záležať aj na halloweenskej / Thanskgiving výzdobe. Domy sú tu v porovnaní s našimi o dosť lacnejšie. Väčšinou sa stavajú z dreva a to sa teda odrazí na nižšej cene. Väčšina ľudí býva v domoch, paneláky tu sú minimálne. Niektoré domy sú obrovské, fakt obrovské. Väčšina má garáže pre 2-3 autá, takže aj tá garáž vyzerá ako ďalší dom. Videla som ich toľko a veľmi by som ich chcela vidieť aj zvnútra! Vždy som pozerala z auta a nevedela som od nich odtrhnúť oči. Aj menšie domčeky boli pekné, milé, také, ako sme ich kreslili, keď sme boli deti. 

Kopec ľudí má pred domom americkú vlajku. V priemere až každý druhý! V čase, keď sme boli v USA prebiehali prezidentské voľby a kto volil Trumpu, hrdo si do trávnika zapichol ceduľu ,,Trump Pence". Niektorí si ponad dvere zavesili väčšie plagáty, aby to bolo ešte jasnejšie. Ceduľku Clinton som videla len občas, takmer vôbec, napriek tomu v Connecticute vyhrala práve Hillary. 

IMG_2458
IMG_2482
15 collage
IMG_2480
IMG_2372
Rozprávková cesta :).

Vypila som litre sójového matcha latte. Teplé či studené, mala som ho takmer každý deň. Doma do Starbucksu vôbec nechodím, nie som jeho fanúšikom a radšej zájdem do Costy. Ale tu bol SB na každom rohu a dlhšie presuny autom sa vďaka tomu stali príjemnejšie. Mala som možnosť ochutnať matcha latte z pražského Starbucksu a to matchu poriadne ani nevidelo. Zafarbená zelená voda. Ale v Amerike sa matche nebáli a dali jej tam dosť, vďaka čomu chutilo latte perfektne a ja som sa na ňom na istý čas stala závislá.

2 collage

Macova mamka nás zobrala na obed do thajského bistra (diner) East West Grille. Pôvodne to bolo typické americké bistro, čo bolo vidieť na interiéri (kožené červené sedačky a pod.), ale potom ho kúpili Thajci a vzniklo toto.  Thajské bistro s americkým feelingom. Super duper! Je tam už niekoľko rokov, Macova mamka pozná majiteľku, s ktorou bola dokonca pred rokmi v rovnakom čase tehotná :). Jedlo super, ja mám na tú thajskú kuchyňu slabosť. A na Tripadvisor majú 4,5 hviezdičky, takže asi si to nemyslím sama :).

IMG_2296
4 collage

V Connecticute je tiež jedna elitná stredná škola. Názov vám nepoviem, lebo sme boli na návšteve rodinného príslušníka. Ja som skoro odpadla, čo vám budem hovoriť. Ako z filmu. Deti nechodia domov, ale žijú v kampusoch, aj profesori majú svoje domy v areáli školy. Všetko krásne, upravené, deti v uniformách. Akurát strašne fúkal vietor, tak som skoro vôbec nefotila, navyše som sa už aj tak cítila blbo, že vôbec fotím :D. Takže len malá ochutnávka.

IMG_2477
6 collage

A ako už viete, cestou z New Yorku sme sa zastavili obzrieť areál Yale University. Mali akurát niečo ako deň otvorených dverí, ľudia sedeli na trávniku, jedli a rozprávali sa. Tu sa chcela dostať Blair Waldorf a tu chodila Rory Gilmore. Prepáčte, že toľko spomínam Gilmorky, ale práve pozerám tie 4 nové časti. Mňa si na tej foto vôbec nevšímajte, to je len na pamiatku, som tam totiž rozbitá po celom NYC a vyzerám tam ako by ma vytiahli z odšťavovača.

IMG_2371
14 collage

Outlet, v ktorom ma najviac dostalo prostredie. Halloween hello! Boli sme aj v niekoľkých veľkých outletoch, Marshalls či Nordstrom Rack. Musím vám povedať hlavne o Nordstrom Rack. A nebudem výskať od radosti z nízkych cien. Nič som si tam nekúpila, bola som totiž v šoku a bolo mi smutno. V Amerike má totiž konzum mnohokrát horšiu podobu ako u nás. Kožené kabelky Tory Burch, Rebecca Minkoff, Marc Jacobs, Michael Kors a mnohé iné, ktoré som nepoznala, boli iba sezónu ,,staré" a už sa tam válali ako v nejakom čínskom obchode. Boli popadané na zemi, pretože ich bolo na regáli toľko, že sa tam všetky neudržali. Kabelky, nad ktorými tu ešte ,,slintáme", lebo u nás sú pekne vystavené v luxusnom obchode. Tu zrazu stratili svoje čaro a mne ich bolo ľúto. 

Obrovská stena so značkovými okuliarmi. Chytám do ruky tieto Miu Miu "Rasoir" okuliare, ktoré zblízka vyzerajú akoby boli z New Yorkeru či z Claire´s. Taška Valentino za 700 dolárov zrazu vôbec nemá svoje luxusné pozlátko. O topánkach a oblečení na vešiakoch ani nehovorím.

Aby ste si nemysleli, samozrejme, že som si v Amerike nejaké veci kúpila. Napríklad tie červené tenisky, v ktorých som chodila takmer celý čas alebo šedý klobúk ktorý teraz nosím nonstop. Tiež hračky pre Sebana a darčeky pre rodinu a kamarátov. 

1 collage

V jeden deň sme šli na výlet do mesta Essex a jeho okolia. Boli sme pri starom zámku Gillette Castle, ktorý si postavil nejaký zámožný pán a organizoval tam bujaré párty. Škoda, že sme nemohli ísť dnu aj na prehliadku, november je mimo sezóny. Avšak zámok má krásne okolie, výhľad na rieku a je spojený s parkom, v ktorom sme sa boli prejsť. 

12 collage
IMG_2374
15 collage
IMG_2377
5 collage
Hurá, moje meno napísali nesprávne :D.

IMG_2464
7 collage
IMG_2376
3 collage

Potom sme sa chceli ísť najesť do jednej reštaurácie pri prístave, ale bola zavretá a my strašne hladní. Takže šup šup do Essexu.

IMG_2388
IMG_2389
11 collage
Opäť som fotila domy a tieto majú výhľad na oceán!!

18 collage

Essex je malinké mestečko, ktoré leží na rieke. Je plné malých obchodíkov plných predraženého zboží. Je tam pokoj, na môj vkus až príliš, ale je tam rozprávkovo. Myslím, že práve podľa mesta ako je toto sa točia seriály ako Gilmore Girls alebo Hart of Dixie. Isto sa tam väčšina obyvateľov pozná (býva tam len niečo cez 6000 obyvateľov) a predpokladám, že tam vlastní víkendový dom kopec bohatých ľudí, ktorí majú aj nejakú tú loďku či jachtu. Mesto sa pýši na americké pomery bohatou históriou a na domoch v centre sú dokonca tabule s pôvodnými zakladateľmi mesta a rok, keď si dom postavili.

IMG_2393
10 collage
IMG_2397
17 collage
IMG_2401
13 collage
IMG_2392

Čajky sa vôbec neboja ľudí!!!
IMG_2468
16 collage

V deň volieb boli školy zavreté takže Macovi súrodenci mali voľno. Mladého sme teda zobrali na výlet. Išli sme do ďalšieho starého mestečka Mystic. To by ste neverili, že sa to mesto fakt tak volá, pamätáte si ešte Mystic Falls z Vampire Diaries? 

Na začiatok sme zašli do Mystic Aquarium, kde bolo vďaka voľnu kopec detí. Nevadí, nevadí. Ja neviem ako vás, ale mňa veľmi baví podmorský svet. Viem, že mnohí z vás nebudú súhlasiť s takýmito ,,atrakciami", ale myslím si, že pre deti je to skvelý spôsob vzdelávania a čo som videla, tak je tam o všetkých dobre postarané, žiadne agresívne ruky v akváriu ako v Hľadá sa Nemo / Dory. Mňa veľmi bavilo pozerať sa hlavne na medúzy, tie boli úchvatné a vo vode by som ich rozhodne stretnúť nechcela. Rovnako ako škaredé murény (poznáte z Disney rozprávky Malá morská víla). 

IMG_2490
IMG_2445
11 collage
IMG_1018
10 collage

Po akváriu sme zašli do Old Mystic Village (Olde Mistick Village), čo je jedna z atrakcií mesta. Je to miesto, kde máte kopec obchodov, služieb a reštaurácií, ktoré sú postavené tak, aby pripomínali pôvodné mestečko okolo roku 1720. A fakt to vyzerá super! Opäť veľmi upravené, milé a pekné, ako vo filme. Ja viem, že to hovorím celý post, ale mne tak tá Amerika prišla. Zašli sme do thajskej reštaurácie na vegetariánske kari (no tá reštika tam v roku 1720 isto nebola :D), a porcie boli také obrovské, že sme si všetci polovicu svojho jedla zobrali domov.

20 collage
19 collage
9 collage

A to je z nášho amerického tripu všetko. Mohla by som hovoriť aj viac, ale vyselektovala som to najdôležitejšie a najlepšie. Verím, že sa vám posty z USA páčili, nechcela som vám ukázať žiadne mega ,,stylish" foto, ale to, ako som všetko vnímala ja :). Celkovo môžem zhodnotiť, že bolo super. Aj keď väčší ,,kultúrny šok" som mala (logicky) z Thajska, som rada, že som videla časť ďalšieho kontinentu. Amerika má kopec vecí, ktoré jej v Európe mnohí ľudia závidia. niektorí tvrdia, že život je tam jednoduchší. Ja som z mojej návštevy ten pocit nemala, ale nežijem tam, tak to neviem úplne posúdiť. Všade máte niečo a niečo tam zas chýba, a hoci bolo dobre, doma je doma. Viete, Maco sa niekedy sťažuje na služby v Čechách a tiež na veci, ktoré mu v Amerike prídu prirodzené, lebo s nimi vyrastal a je na ne zvyknutý. Mne zas mnoho vecí z domu chýbalo tam a vravela som si, že ,,toto teda nechápem". Často na Slovensko a Česko nadávame, máme pocit, že ,,vonku" je lepšie, že susedova tráva je zelenšia. Možno je a možno ani nie. Domov máme v sebe, nikto nám ho nezoberie a či si to uvedomujeme viac alebo menej, korene si nevyberáme a vždy nás bude niečo ťahať práve k nim. Uvedomujem si, že ako národ a ako štát máme od dokonalosti ďaleko, avšak nikde inde by som vyrásť nechcela. Milujem Košice, milujem sa prechádzať po Hlavnej, milujem, že víno vo večierke stojí 3 eurá a aj to, že mi ho predali hoci som ešte nemala 18, zbožňujem Elán, Paľa Haberu, No Name a niektoré pesničky od Ine Kafe aj P.S. Milujem náš chleba a nie nevadí mi, že si v obchode nemôžem vybrať z 15 druhov hummusu. Je samozrejme aj kopec vecí, ktoré ma štvú, nebavia, za niektoré sa hanbím. Ale nikdy a nikde som nebola tak hrdá na to, že som Slovenka ako práve v Amerike.

Budem rada za vašu spätnú väzbu, čo sa vám páčilo a čo nie, aby som vedela, čo nabudúce vylepšiť a na čo sa zamerať.

8 collage

Cesta späť bola celkom v pohode, na moje prekvapenie prešiel let z NYC do Paríža veľmi rýchlo, zatvorila som oči, trošku som si zdriemla a už nás budili, že za chvíľu pristávame. O to väčší bol môj jetlag, ani neviem ako som prežila cestu z Paríža do Prahy a domov. Následne som nevedela zaspať, a podarilo sa mi to až o polnoci. Pár dní trvalo, kým som sa dala dokopy. Na letisku do toho ešte neprišla moja batožina, čo sa mi doteraz ešte nestalo, takže som bola trochu v strese, ale narozdiel od ostatných som na informáciách aspoň zistila, že je na ceste ďalším lietadlom. Keby mi nevedeli povedať, kde je môj kufor a kedy príde, asi by ma na mieste porazilo. Večer mi batožinu doviezli až pred dom a po otvorení som zistila, že ju kontrolovali. No neviem, čo čakali, že tam nájdu :D. To najdôležitejšie som našťastie mala v kabelke Noire, o ktorú môžete stále súťažiť, takže ak ste sa ešte nezapojili, teraz je ten správny čas (ukázať všetko, čo je v náááás). 

IMG_2454
6 collage

Connecticut / 30.10. - 12.11.2016

You Might Also Like

12 komentárov

  1. Z fotek je cítit jak jsi byla z cesty nadšená ! I mě NY a vůbec USA nadchly, takže tě úplně chápu ! Fotky jsou parádní ! :)

    LenaČerge

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ooo najlepší článok! najkrajšie fotky a áno ten gilmore feeling ma dostal už keď si pridávala fotky na insta :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. super článok, jeseň v USA je krajšia, než som si kedy myslela :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vždy, keď čítam články o USA, ľutujem, že som toto leto nevyužila možnosť zúčastniť sa Work and Travel :-( ale o to väčšia motivácia, aby som makala a čo najskôr sa do môjho vysnívaného USA dostala! :D
    Ďakujem Ti za tieto články a fotky na Insta, boli super napísané a mne aspoň kúsok priblížili "vôňu Ameriky" :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. milujem takéto cestovateľské články a nemenila by som nič...fotky sú krásne aj si prečítam množstvo zaujímavých informácii, a tak celkovo z toho vždy ide príjemná atmosféra :)
    (tam, kde píšeš o futbale máš preklep - má byť "my"...sorry za grammar nazi, ale aspoň vieš, že to niekto naozaj číta pozorne :D)
    https://obycajneslova.wordpress.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, ďakujem! Ja neviem, čo je to so mnou v poslednom čase, akosi robím gramatické chyby. Takže ďakujem za upozornenie, lebo akože my/mi, to udrie do očí :D.

      Odstrániť
  6. Tieto články z USA sú podľa mňa tvoje najlepšie na blogu. Sú veľmi dobre spracované, s krásnymi fotkami a ešte lepším textom. Najviac sa mi v tomto páči časť, kde píšeš o tom, že si hrdá na to že si Slovenka a všetko o tom. Proste super :)

    NITA
    GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Veľmi sa teším, že sa článok páčil a teda nielen fotky, ale aj text :).

      Odstrániť
  7. uzasny post, vidno, ze si sa vypiplala:P.tie fotky domov, omg, kludne by som zvladla a tri samostatne posty len o nich! a tie farby na fotkach, vybrali ste si uzasne obdobie na cestovanie, este aj s haloweenom (extra esteticky zazitok) a tiez volbami(extra moznost pozorovat kulturu a mentalitu), paci sa mi aj 'narodna' reflexia nakoniec postu. clovek u teba take veci nezvykne citat, a mne osobne to na blogoch chyba,vies, vytvara to takydojem, ako byfashion a beauty bloggerom bolo jedno v akej krajine ziju, ake hrozne veci sa deju vo svete atd. pritom vy mate velke privilegium formovat verejnu mienku svojich citatelov. a chapem ze aj nasrat:D takze aj preto sa tomu okrem ineho potencionalne vyhybate.kazdopadne, super post, vo vsetkych aspektoch

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem úplne najviac! Tvoj komentár ma veľmi potešil :). Mala som chodiť klopať na tie domy, že halooo, môžte mi spraviť ,,tour"? :D

      Vieš, už sa mi párkrát stalo, že keď som napísala niečo osobnejšie, vážnejšie, hlbšie, tak ma poslali kade ľahšie, že sa mám radšej venovať móde a kozmetike, že sa do iného nerozumiem. Preto potom blogeri radšej nič podobné nepíšu, čo chápeš. Ale tak teraz sa to tak hodilo, dokonca som mala pocit, že je to potrebné. A som naozaj veľmi rada, že sa ti to páčilo :).

      Odstrániť
  8. súhlasím s komentárom vyššie, že tieto tvoje články na blogu ohľadom pobytu v USA sú úplne TOP, čo si kedy uverejnila :) prenádherné fotky, neviem sa vynadívať! Prajem si, aby si prispievala na blog častejšie! Myslím si, že v tom nie som sama :)

    OdpovedaťOdstrániť

Find me on Facebook