LÁSKA A ĎALŠIE PROBLÉMY

10.4.16

UPOZORNENIE! Toto sú iba moje názory, moje skúsenosti a dojmy, článok je ako vždy subjektívny.

Tak sa vám v poslednom čase zamýšľam nad láskou a vzťahmi, že som si povedala, že všetko, čo mi prúdi hlavou, zistenia aj nezodpovedané otázky, sú celkom dobrým materiálom na ďalší článok zo série vzťahy. Kedysi, za single čias, som 90% svojich myšlienok venovala práve chlapom (samozrejme tým, z ktorých väčšina nestála zato), a po istom období (a fľaši vína) som sa spolu so svojimi kamoškami cítila ako odborník na všetky svetové vzťahové problémy. No a na všetky tie problémy, bolesti a útrapy niekde v šírom svete (a my sme dúfali, že snáď niekde blízko nás) existuje jeden univerzálny liek. Láska. A teda chlap. Ktorý nás bude milovať a my jeho tiež. A keďže verím v silu myšlienok a vesmíru, takého chlapa som našla. Aby som bola priama - mala som kurva šťastie. Nainštalovala som si Tinder a chvalabohu som pri tej maratónskej rýchlosti swipovania doľava stihla pribrzdiť a hodiť to pri Macovi doprava. Sadli sme si, je to láska. Lenže tu, niekde pri dobehnutí na Brooklynský most, vášnivom bozku na benzínovej pumpe a objatiach na zasneženom Times Square sa všetky filmy končia (Búrlivé víno ani Zoo nie, lebo to sú seriály zo skutočného života :D). 

Nebudem sa tváriť ako odborník na vzťahy, stále sa totiž viac cítim ako odborník na single život. Ktorý, keď som si tak vyrátala, bol dokopy kratší ako môj život vo vzťahu (nerátam to pravdaže od narodenia), ale dostatočne intenzívny. Dosť ma naučil. O single živote, víne, existencii širokého spektra blbcov, niečo aj o láske (ktorá bolí, ach a tak kruto, jakoby do mně bodalo tisíce nožů), ale o fungujúcich vzťahoch nie. Takže sa učím teraz, lebo prax je tá najlepšia škola. Priateľ mi nalial pohár vína (už nemusím sama, jes) a tak vám teraz napíšem, čo som sa teda naučila za rok a pol, ktorý som zadaná.

Láska. Krásny to cit. Láska je podľa mňa to najdôležitejšie na svete. Ale strašne sa preceňuje. Ten kto povedal, že láska niekedy nestačí, vedel, čo hovorí. Ono, aby zas bolo jasno, láska je základ. Bez nej to nejde, jasné. Ale kompromisy a tolerancia, to sú ďalšie veci, ktoré vo vzťahu zohrávajú kľúčovú rolu. Áno, to už ste čitali a počuli asi stokrát, lenže koho, kto je single zaujímajú nejaké kompromisy a tolerancia? To bolo akurát ,,Mám chuť na ďalšiu fľašu vína, ale nevypijem ju celú, takže si ju dáme napoly, ok?" Rozhodnutie konieckoncov výhodné pre obe strany, asi tak ako výber medzi orieškovou a mliečnou čokoládou. Single ženy majú väčšinou rovnaké potreby, túžby a priority, takže sme sa s kamoškami vždy zhodli, pretože rozdiel medzi A a B bol minimálny. Ale zásadné veci sme si riešili samy. Niekedy mám pocit, že single život bol omnoho jednoduchší, pretože som prioritne myslela iba na jednu osobu - na seba. Ale už to tak nie je, vo vzťahu, ak chcete aby fungoval, musíte myslieť na dvoch, lebo už proste ste dvaja. A teraz rozprávam o skutočných, reálnych vzťahoch, kde toto funguje z oboch strán. Lenže muži sú úplne iní a zatiaľ čo v začiatkoch, keď nad vami lieta obláčik s ružovými lupeňmi, sa zhodnete na všetkom, časom začnete riešiť veci zo života a presadzovať svoj názor, ktorý sa, napriek tej vyššie spomínanej láske, bude líšiť od názoru vášho partnera. A tam prichádza na rad kompromis alebo ustúpenie druhej strane. Ja som doteraz mala partnerov frajerov, kde som mala posledné slovo ja. Po čase mi to prekážalo, chcela som chlapa, ktorý bude ako môj otec, teda rozhodný, priamy, taký, čo si vie presadiť svoje. A tak takého mám. Lenže som si neuvedomila, ako často budem musieť myslieť a to zázračné slovo kompromis a druhé slovíčko, tolerancia. Obaja sme silné povahy, stáva sa, že máme odlišné názory a akceptovanie toho druhého s tým, že odsuniem bokom svoje osobné priority je niečo, čomu sa stále ešte učíme. Za svoj najväčší osobný úspech a Macov prejav lásky v tomto smere považujem, že so mnou 3.augusta pôjde na koncert Damiena Ricea. Viem, koľko sebazaprenia ho to stojí. Ja zas nebudem spievať a nepôjdem na pódium. To je tiež veľká obeta pre mňa :D. Tie vážnejšie tu rozpisovať nebudem, toto bol taký milý príklad, pre predstavu.

Ďalšia vec je tá bezchybnosť, ktorú vo svojom objekte túžby vidíte prvých pár dní / týždňov / mesiacov. Celkom pochopiteľne si najviac idealizujeme tých, o ktorých najmenej vieme, málo ich vidíme a oni sa na oplátku málo zaujímajú o nás. Je tak celkom jednoduché vytvoriť si v hlave Toma Hardyho skríženého s Leonardom DiCapriom. Potom daného jedinca nad pohárom vína (Pokal z IKEA), krištáľovou guľou, tarotovými kartami, jeho otvorenom Facebookovom a Instagramovom profile analyzujeme až do hĺbky hodnej Mariánskej priekopy. Pretože sa logicky nedá vysvetliť, prečo by sme si s týmto pre nás absolútne dokonalým človekom nemali byť súdení. Všetko je na ňom super, a hlavne ten sex. Časom, keď vytriezviete si uvedomíte, že ani ten nebol taký dobrý, ako sa vám pôvodne zdal. Ale to nie je vzťah a láska už vôbec nie.

Každý vzťah musí postupne prejsť istými štádiami a keď už sa dostanete do štádia po treťom rande a je pravdepodobné, že sa to rozvynie do vzťahu, tak sa obe strany akosi automaticky snažia eliminovať svoje nie práve príťažlivé stránky, takže je jasné, že v tom druhom vidíme len to úžasné. Nie je to ani také ťažké, vidíte sa večer po práci, vy máte stále oholené nohy a obočie na mieste, on sa zas snaží prdnúť tak, aby ste si to nevšimli...no romantika. Potom u seba začnete prespávať a keď ste spolu celý víkend, určite sa stane, že vám treba ísť na záchod a ráno vám z úst bude voňať všelijak, len nie dobre. Jemu sa po čase (určite skôr ako vám) prestane chcieť takto kontrolovať a vy zas začnete mať pokrk toho, že si večer odlíčite celú tvár okrem obočia, aby ste sa ráno zobudili aspoň s nejakým výrazom. Výborne, prešli ste na ďalší level! Keď sa obaja začnete v prítomnosti toho druhého citiť komfortne 24/7, začnete spolu tráviť čoraz viac času až vám príde najrozumnejšie a najlepšie spolu bývať, alebo jednoducho začnete mať pocit, že ten vzťah chcete znova posunúť o level vyššie a tak spolu začnete bývať.

Keď spolu bývate, neskryjete vôbec nič. Až tu zistíte, či ste schopná a či chcete so svojim drahým (ktorý už nie je vždy taký dokonalý) skutočne byť. Keď spolu začínate, vidíte, na rodiel od jeho najbližších, len jeho dobré stránky. Potom sa stanete tou najbližšou osobou vy a berte ako výsadu, že ste to vy, kto má tú česť vedieť o všetkých jeho slabých stránkach. Vidíte všetky jeho nálady a on vaše. Hádate sa, máte tichú domácnosť a pod. Tu sa ukáže vaša aj jeho pravá tvár. Je to super a niekedy aj nie. Veď každé štádium vzťahu má svoje čaro. Večera v reštaurácii a divoký sex už nie je bežnou záležitosťou, musíte si ju vytvoriť. Tepláky a seriály naopak sú. Romantika naberá úplne iný rozmer. Niekedy hundrem, že akí sú tí chlapi vo filmoch a seriáloch romantickí, pritom môj je tiež, len iným spôsobom ako oni. Stále mi to musí pripomínať. Ono tá bezchybnosť a klasická romantika časom blednú, lebo sa vidíte, keď je vám zle, keď to preženiete z alkoholom, keď po sebe idete na záchod (potom sa už varujete - Nechoď tam! :D) ale si prdíte pod paplónom a smejete sa na tom ak blázni. Musíte sa spolu vedieť smiať. Aj spraviť si zo seba srandu. Hej viem, aj to ste už čítali, ale keď máte blbý deň alebo sa hádate a ten druhý povie niečo, čo vás zaručene rozosmeje, stojí to za to. Čím sa dostávam k poslednej veci, ktorú som chcela napísať. Ďalšou ingredienciou je sranda. Píšem ďalšou, na ďalšie ešte musím prísť :).

You Might Also Like

10 komentárov

  1. Už jsem dlouho nebyla na tvém blogu a vidím, že je tu článek pro mě. Napsala si to hezky. Diky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Beka, mala by si uzatvoriť zmluvu s Evita press a prispievať podobnými článkami. Už dlho som sa tak nezasmiala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak skvelý a pravdivý článok som už naozaj dlho nečítala ! Veľký like :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krásne napísané a je to taká pravda až to bolí! Super príspevok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hahah :D Beka súúhlas s mnohým čo si napísala! ktovie, či keby ženám nebol 24/7 predsúvaný model dokonalého "seriálového" muža neboli spokojnejšie a nevážili si viac to, čo majú, plus maličkosti, ktoré pre nich muži robia. Každopádne podľa mňa ženy myslia úúúplne inak ako muži a plus- myslia rýchlejšie :D ja si stihnem problém vyrobiť, 10x ho zanalyzovať, pozrieť sa na to z každej strany, rozvinúť si ho, zveličiť a niekedy aj uzavrieť zatiaľ čo muž na mňa počudovane hľadí a nechápe prečo som sa vlastne naštvala :) trvalo mi to pár rokov a aj pár preplakaných nocí kým som si uvedomila, že človek, ktorý je pri mne za to sakra stojí! som za to rada, v našom prípade mi príde, že je to každým rokom (už 5. :) lepšie a lepšie a ja som zamilovaná viac a viac. ó áno a nebrať sa až tak vážne, sranda musí byť- kľučové!!! :) nech vám to vydrží, super článok Beka :) Ann.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. najs.. a pre tych, co ich to zaujima do hlbky i z pozicie osoby v 12rocnom manzelstve davam na znamost: velmi dolezity clanok tu https://psychologie.cz/pad-iluze-zamilovanosti/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja mám veľmi rada, čo rada, najradšej mám príspevky, ktoré majú hlbší zmysel a niečo si z nich zoberiem. No a pri tomto som celú dobu prikivovala a smiala sa. Tie prirovnania, tie sú top :D veľmi sa stotožňujem skoro so všekým, čo si napísala :)
    Prajem vám s priateľom ešte veľa vtipných a láskyplných chvíľ, ste super :)
    Domcisss

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Obcas kuknem na tvoj blog, je to uz nejaky ten rok co ta sledujem. Tento clanok mi padol uplne vhod momentalne, kedze mam taku premyslaciu fazu vo svojom vztahu a tvoj clanok mi celkom pomohol a nasla som sa v nom. takze dakujem :)
    P.S. Foly uz nemá blog ? po dlhsom case troska browsujem po blogoch a nenasla som ju...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rak to mám radosť, že článok padol akurát vhod! :) a nie, Foly blog už zrušila :(.

      Odstrániť

Find me on Facebook